Spausdinti šį puslapį

Dan­tų pro­te­za­vi­mo lau­kia tūks­tan­čiai žmo­nių

 

Dan­tų pro­te­za­vi­mas, kuo­met pa­cien­tui at­ku­ria­mi trūks­ta­mi dan­tys ir pa­ge­ri­na­ma esa­mų dan­tų būk­lė, ak­tu­a­lus dau­ge­liui. Apie dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gas kal­ba­mės su VšĮ Uk­mer­gės li­go­ni­nės vy­riau­siuo­ju gy­dy­to­ju Al­gi­man­tu Ve­lič­ka.

Jo­li­ta ŽURAUSKIENĖ

 

 

Apie dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gas pa­sa­ko­jo li­go­ni­nės vyr. gy­dy­to­jas A. Ve­lič­ka.

 

 

Ar daug Uk­mer­gės ra­jo­no žmo­nių įra­šy­ta į dan­tų pro­te­za­vi­mo ei­lę? Kiek per me­tus ap­tar­nau­ja­ma žmo­nių? Kiek pi­ni­gų skir­ta šiems me­tams?

Šių me­tų sau­sio 1 die­ną ei­lė­je dan­tų pro­te­za­vi­mui bu­vo įra­šy­ti 2306 žmo­nės. Per­nai šia pa­slau­ga pa­si­nau­do­jo 444 žmo­nės. Pa­slau­gų ver­tė sie­kė 628 987 li­tus. Iš jų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė sky­rė 40 tūks­tan­čių li­tų, o li­ku­sią su­mą – Vil­niaus te­ri­to­ri­nė li­go­nių ka­sa (TLK). Kiek bus skir­ta pi­ni­gų šiems me­tams, kol kas ne­ži­no­me.

Kas tu­ri tei­sę gau­ti dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gas, kom­pen­suo­ja­mas iš pri­va­lo­mo­jo svei­ka­tos drau­di­mo fon­do (PSDF) biu­dže­to lė­šų?

To­kias tei­ses tu­ri pen­si­nin­kai, vai­kai iki 18 me­tų ir as­me­nys, ku­riems nu­sta­ty­tas ne­dar­bin­gu­mo ly­gis - ne ma­žes­nis ne­gu 60 proc.

Kur tu­ri kreip­tis pa­cien­tai, no­rin­tys gau­ti kom­pen­suo­ja­mas dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gas?

Mū­sų mies­te tai – VšĮ Uk­mer­gės li­go­ni­nės Odon­to­lo­gi­jos pa­slau­gų sky­rius, įstai­ga, tei­kian­ti dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gas ir su­da­riu­si su­tar­tį su Vil­niaus te­ri­to­ri­ne li­go­nių ka­sa.

Ko­kius do­ku­men­tus tu­ri pa­teik­ti as­muo, pil­dan­tis pra­šy­mą įra­šy­ti į dan­tų pro­te­za­vi­mo są­ra­šą?

Žmo­gus pri­va­lo pa­teik­ti as­mens do­ku­men­tą, pen­si­nin­ko ar ne­įga­lio­jo pa­žy­mė­ji­mą.

Ko­kiais kri­te­ri­jais va­do­vau­jan­tis su­da­ro­mi gy­ven­to­jų, ku­riems rei­ka­lin­gas dan­tų pro­te­za­vi­mas, są­ra­šai?

Vie­nin­te­lis kri­te­ri­jus, ku­riuo va­do­vau­ja­ma­si su­da­rant są­ra­šus, yra as­mens pra­šy­mo už­pil­dy­mo da­ta.

Kaip su­ži­no­ti, ar žmo­gus įra­šy­tas į są­ra­šus?

Vil­niaus te­ri­to­ri­nės li­go­nių ka­sos dar­buo­to­jai gy­ven­to­jus in­for­muo­ja as­me­niš­kai apie su­teik­tą ei­lės nu­me­rį, iš­siųs­da­mi pra­ne­ši­mus re­gist­ruo­tu laiš­ku jų nu­ro­dy­tu ad­re­su.

Kur kreip­tis, ga­vus iš TLK pir­mą­jį pra­ne­ši­mą, kad as­muo įra­šy­tas į są­ra­šus?

Rei­kia tie­siog lauk­ti, kol at­eis ei­lė ir būsi­te pa­kvies­tas pro­te­zuo­ti dan­tis.

Ar ga­li­ma pro­te­zuo­ti dan­tis, ne­lau­kiant iš TLK ant­ro­jo pra­ne­ši­mo?

Ga­li­ma, ta­čiau pa­cien­tas už su­teik­tas pa­slau­gas tu­rės su­si­mo­kė­ti pats.

Ko­kius do­ku­men­tus rei­kia pa­teik­ti, kad bū­tų kom­pen­suo­tos dan­tų pro­te­za­vi­mo iš­lai­dos, jei­gu už pa­slau­gas žmo­gus su­mo­kė­jo sa­vo lė­šo­mis?

Bū­ti­na pa­teik­ti pa­tvir­tin­tos for­mos pra­šy­mą kom­pen­suo­ti dan­tų pro­te­za­vi­mo iš­lai­das, taip pat są­skai­tą-fak­tū­rą iš Uk­mer­gės li­go­ni­nės bu­hal­te­ri­jos, ka­sos če­kį apie įmo­kė­tus pi­ni­gus į li­go­ni­nės ka­są, pra­šy­mo „šak­ne­lę“, gau­tą iš TLK.

Ar vi­sos dan­tų pro­te­za­vi­mo iš­lai­dos kom­pen­suo­ja­mos iš PSDF biu­dže­to?

Taip, vi­sos dan­tų pro­te­za­vi­mo iš­lai­dos kom­pen­suo­ja­mos.

Ka­da kom­pen­suo­ja­mos dan­tų pro­te­za­vi­mo iš­lai­dos, jei­gu pats as­muo su­si­mo­ka už šias pa­slau­gas?

Iš­lai­dos kom­pen­suo­ja­mos su­lau­kus dan­tų pro­te­za­vi­mo ei­lės.

Per kiek lai­ko, ga­vus iš TLK pra­ne­ši­mą apie ga­li­my­bę gau­ti dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gas, pri­va­lu kreip­tis į as­mens svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­gą dėl dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gų?

Bū­ti­na kreip­tis per vie­ną mė­ne­sį nuo die­nos, kai gau­tas TLK pra­ne­ši­mas apie ga­li­my­bę gau­ti dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gas.

Ar ga­li­ma dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gas ati­dė­ti vė­les­niam lai­kui, jei tuo me­tu žmo­gus ser­ga?

Taip, pa­slau­gas ga­li­ma ati­dė­ti vė­les­niam lai­kui dėl svar­bių prie­žas­čių. Tuo­met as­muo pri­va­lo pa­teik­ti pra­šy­mą TLK.

Ka­da žmo­gus iš­brau­kia­mas iš ei­lės?

As­me­niui per 3 mė­ne­sius ne­si­krei­pus dėl dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gų su­tei­ki­mo, pa­kar­to­ti­nai siun­čia­mas TLK pra­ne­ši­mas, o gy­ven­to­jui ne­si­krei­piant vėl, jis TLK ko­mi­si­jos spren­di­mu iš­brau­kia­mas iš TLK są­ra­šo.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)