Darbo ieškoti skatins mažinamos pašalpos?

Liepos mėnesį išmokėtos pašalpos nustebino jų gavėjus – savivaldybė kai kam atseikėjo gerokai mažiau. Ši nauja tvarka padės kovoti su „etatiniais“ bedarbiais – mat neįsidarbinusiesiems per metus pašalpos sumažinamos penktadaliu.

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Vieni prašo gatvėje, kiti – savivaldybėje.


 

Šiemet įsigalėjus Vyriausybės nustatytai tvarkai, kai socialinę pašalpą savivaldybės moka iš savo biudžeto, savivaldos institucijos linkusios taupyti.

Vėjais stengiasi nešvaistyti biudžeto lėšų ir Ukmergėje. Rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Gintautė Vildžiūnaitė pasakojo, kad pašalpų skyrimo tvarka jau nuo metų pradžios griežtinama, atsižvelgiant į realius prašytojų poreikius.

Pasak specialistės, nuo birželio 1 dienos pašalpos buvo apkarpytos tiems asmenims, kurie 12 mėnesių buvo bedarbiai. Jiems pašalpa sumažėjo 20 procentų.

Iš 1804 asmenims išmokėtų pašalpų už birželio mėnesį sumažintas gavo 232 asmenys.

Manoma, kad tokios Socialinės paramos skyriaus taikomos priemonės nedirbančius asmenis pastūmės rimtesnėms darbo paieškoms, rajone sumažės nedarbo lygis. Tuo pačiu šūviu bus nušautas ir kitas zuikis – šie pinigai liks savivaldybės biudžete.

Socialinės paramos skyriaus darbuotojai turi kuo pasidžiaugti – taupymo programa pasiteisino. Per šį pusmetį palyginti su praeitų metų tokiu pačiu laikotarpiu pavyko sutaupyti 1 milijoną 837 tūkstančius litų.

Taikomos ir kitos taupymo priemonės. Savivaldybės specialistai vis dažniau pasibeldžia į pašalpų gavėjų namų duris. Mat ne paslaptis, kad slėpdami nelegalias pajamas kai kas įsigudrina dar prašyti ir pašalpų. Dėl tokių apsimetėlių švaistomi biudžeto, o tuo pačiu visų mokesčių mokėtojų pinigai.

Taip tikimasi užkirsti kelią šiam reiškiniui, dar neseniai buvusiam vos ne visuotine mada.

Kitas žingsnis, kurį jau žengė Socialinės paramos skyrius, – iš išmokamų pašalpų priverstinai padengiamos skolos. G. Vildžiūnaitė sako, jog jei pašalpos gavėjas yra skolingas už šilumą, vandenį, nemoka visuotinės rinkliavos, šie mokesčiai yra išskaičiuojami iš pašalpų.

Šį būdą taikant, per pusmetį išskaityta iš skolininkų ir į biudžetą pervesta 135 tūkstančiai litų.

Taip pat perpus sumažinama pašalpa toms šeimoms, kurių vaikai ugdomi vaikų globos namuose. Dėl šios priežasties pašalpa sumažinama apie 30 šeimų.

Taikant šias taupymo priemones, gerokai praretėjo gaunančiųjų savivaldybės paramą gretos. Kai kuriems ši teisė atimta, nustačius, kad pašalpa jiems nepriklauso, dalis, sužinoję apie griežtesnę tvarką, ir patys susiprato nebeminti savivaldybės slenksčio.

Šiuo metu rajone yra 2362 pašalpų gavėjai. Pernai lyginamuoju laikotarpiu jų buvo 3670.

Per šešis mėnesius išnaudota 40,8 procento metams pašalpoms biudžete numatytos sumos. Šiemet pašalpų biudžeto eilutėje numatyta 8,8 milijono litų.

G. Vildžiūnaitė teigia, kad taupymo būdų bus ieškoma ir ateityje – skyriaus darbuotojai aptarinėja galimybes su rajono vadovais, kai kuriuos punktus derina su rajono taryba.

Autorė: Ligita JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų