Spausdinti šį puslapį

Kad iš­gy­ven­tų, ten­ka kar­py­ti eta­tus

Siek­da­mas ne­įklimp­ti į sko­lų liū­ną, Uk­mer­gės pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tras (PSPC) kar­po dar­buo­to­jų eta­tus. Pa­sak įstai­gos va­do­vės, dar­buo­to­jų ma­žės po­li­kli­ni­ko­je, „grei­to­jo­je“, med. punk­tuo­se ir am­bu­la­to­ri­jo­se.

 

Gedimino Nemunaičio nuotr.


 

„Uk­mer­gės ži­nio­se“ jau ra­šė­me, kad kai­mų ben­druo­me­nių na­riai prieš ke­lias sa­vai­tes krei­pė­si į ra­jo­no po­li­ti­kus, Sei­mo na­rius, teigda­mi, kad eta­tų ma­ži­ni­mas PSPC la­biau­siai nu­skriaus kai­mo žmo­nes. Čia kai ku­riuo­se med. punk­tuo­se li­ko vos ket­vir­ta­da­lis me­di­ko eta­to.

Šį klau­si­mą spren­džia spe­cia­liai su­da­ry­ta dar­bo gru­pė.

Tuo tar­pu PSPC va­do­vė Ja­ni­na Ga­liaus­kie­nė įsi­ti­ki­nu­si, kad sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jai bū­ti­na ne tik spręs­ti, kaip kai­muo­se iš­sau­go­ti me­di­kų dar­bo vie­tas, bet ir pa­dė­ti įstai­gai fi­nan­siš­kai.

J. Ga­liaus­kie­nė ke­ti­na teik­ti pra­šy­mą, kad kai­mo am­bu­la­to­ri­jų ir med. punk­tų pa­tal­pos bū­tų iš­lai­ko­mos iš ra­jo­no biu­dže­to lė­šų. Ta­čiau čia pat pri­du­ria: net jei toks pra­šy­mas bū­tų pa­ten­kin­tas, įstai­ga tai pa­jus­tų ne­žy­miai, nes 80 pro­cen­tų įmo­nės iš­lai­dų su­da­ro dar­bo už­mo­kes­tis.

Gy­ven­to­jų ma­žė­ja

J. Ga­liaus­kie­nė pri­me­na, kad ra­jo­ne jau ei­lę me­tų ka­tast­ro­fiš­kai ma­žė­ja gy­ven­to­jų, kar­tu ma­žė­ja ir prie gy­dy­mo įstai­gų pri­si­ra­šiu­sių­jų.

Sta­tis­ti­kos duo­me­ni­mis, lie­pos mė­ne­sį ra­jo­ne ne­re­gist­ruo­ta nė 38 tūks­tan­čių žmo­nių. Mū­sų be­li­ko 37 900.

Be to, pra­si­dė­jus eko­no­mi­nei kri­zei su­ma­žin­tas ir lig šiol ne­at­sta­ty­tas gy­dy­mo įstai­gų fi­nan­sa­vi­mas. „Ma­tom, kad me­tų pa­bai­go­je re­zul­ta­tas bus mi­nu­si­nis. Tu­rim už­tik­rin­ti įstai­gos veik­lą“, – sa­ko PSPC va­do­vė.

Pa­sak jos, pa­gal su­da­ry­tą op­ti­mi­za­vi­mo pla­ną eta­tai bus ma­ži­na­mi ne tik kai­muo­se, bet ir po­li­kli­ni­ko­je, „grei­to­jo­je“ – vi­suo­se įstai­gos pa­da­li­niuose.

„Grei­to­jo­je“ ma­ži­na­ma 2,5, po­li­kli­ni­ko­je – 4 eta­tai. Čia su­si­trau­kė sta­tis­ti­kos sky­riaus, re­gist­ra­tū­ros, pro­fi­lak­ti­kos ka­bi­ne­to, va­ly­to­jų eta­tai.

Ap­kar­py­ta ir „grei­to­ji“

Skaus­min­gas iš ša­lies at­ro­do „grei­to­sios“ eta­tų kar­py­mas. De­ja, tai su­siję su gy­ven­to­jų ma­žė­ji­mu. Pa­gal pa­tvir­tin­tus nor­ma­ty­vus vie­nas „grei­to­sios“ eki­pa­žas mies­te ski­ria­mas 18 000 gy­ven­to­jų, o kai­me – 16 000. Va­do­vau­jan­tis šiais nu­ro­dy­mais „grei­to­jo­je“ vie­toj bu­vu­sių tri­jų, o ka­dais – ir ke­tu­rių lie­ka pus­tre­čio eki­pa­žo. Tai reiš­kia, kad dar­bo die­no­mis dirbs du, o iš­ei­gi­nė­mis – trys eki­pa­žai.

Ka­dan­gi dis­pe­če­ri­nis punk­tas yra Vil­niu­je ir ten at­si­lie­pia­ma į pa­cien­tų skam­bu­čius, su dis­pe­če­riais ta­ria­ma­si, kad jie reik­liau spręs­tų, ar pas žmo­gų siųs­ti „grei­tą­ją“. „Grei­to­ji me­di­ci­ni­nė pa­gal­ba skir­ta ūmiems, sku­biems at­ve­jams, bet ne lė­ti­nėms li­goms gy­dy­ti“, – sa­ko J. Ga­liaus­kie­nė.

Ne­li­ko nė tūks­tan­čio

Am­bu­la­to­ri­jų iš­lai­ky­mas, pa­sak va­do­vės, taip pat pri­klau­so nuo pri­si­ra­šiu­sių li­go­nių. Kad įstai­ga nor­ma­liai funk­cio­nuo­tų, rei­kia, kad pri­si­ra­šiu­sių­jų bū­tų bent 1550. Tuo tar­pu mū­sų ra­jo­ne vie­nin­te­lė­je Žel­vo­je pri­si­ra­šiu­sių­jų yra per 1000. Ki­tur yra 600–700, o Vi­diš­kiuo­se ne­sie­kia nė 300.

Ne­pai­sant to, pa­sak vyr. gy­dy­to­jos, nė vie­nos am­bu­la­to­ri­jos ne­ke­ti­na­ma už­da­ry­ti. Tie­siog jos dirbs trum­piau.

Ma­tant su­for­muo­tą ša­lies biu­dže­tą, anot pa­šne­ko­vės, nė­ra vi­lties, kad at­ei­nan­čiais me­tais si­tu­a­ci­ja ra­jo­ni­nėse gy­dy­mo įstai­go­se ge­rės. Apie dar smar­kes­nį tau­py­mą esą taip pat nė­ra ko kal­bė­ti, juk ūkis yra di­de­lis – žmo­nės rei­ka­lin­gi.

Bė­dos dėl dan­tų

Var­din­da­ma įstai­gos pro­ble­mas J. Ga­liaus­kie­nė pri­mi­nė ir daž­ną žmo­nių ne­pa­si­ten­ki­ni­mą pri­ėmi­mu pas odon­to­lo­gus. Ta­lo­nė­liai pas juos da­bar iš­duo­da­mi dvi sa­vai­tės į prie­kį, bet iš­graibs­to­mi per va­lan­dą. Tai pa­ro­do, kad pa­slau­gų trūks­ta.

Ta­čiau pa­gal Vy­riau­sy­bės pa­tvir­tin­tus nor­ma­ty­vus vie­nam odon­to­lo­gui pri­klau­so ap­tar­nau­ti 4500 pri­si­ra­šiu­sių­jų. Va­do­vau­jantis šio­mis nuo­sta­to­mis Uk­mer­gės PSPC tu­rė­tų bū­ti 6 odon­to­lo­gų eta­tai, ta­čiau re­a­liai yra net 11. Ne­se­niai pri­im­ti 4 nau­ji, bet jų vis­ tiek nega­na.

„Tai pa­ro­do, kad žmo­nių dan­tys yra la­bai blo­gi, o spe­cia­lis­tų dar­bas – il­gas ir kruopš­tus“, – pa­sa­ko­jo J. Ga­liaus­kie­nė, ne­neig­da­ma, kad ir pa­tys Vy­riau­sy­bės pa­tvir­tin­ti nor­ma­ty­vai yra la­bai ati­to­lę nuo re­a­ly­bės.

Šal­tį pa­mir­šo

Yra Uk­mer­gės PSPC ir op­ti­mis­tiš­kų nau­jie­nų. Pra­si­dė­jo pir­mas šil­dy­mo se­zo­nas po va­sa­rą baig­tų ES struk­tū­ri­nių fon­dų lė­šo­mis fi­nan­suo­tų įstai­gos pa­sta­to ap­šil­ti­nimo dar­bų.

Pa­sak va­do­vės, re­zul­ta­tas – iš­ties pui­kus. Anks­čiau nuo­lat šal­da­vę dar­buo­to­jai ir pa­cien­tai da­bar jau­čiai kom­for­tiš­kai. Da­bar va­do­vė sten­gia­si kon­tro­liuo­ti, kad tau­pant lė­šas šil­dy­mas būtų pri­ma­žin­tas, o sa­vait­ga­liais – ir vi­sai iš­jung­tas.

Vei­kia psi­chi­kos sta­cio­na­ras

Ne­se­niai star­ta­vo dar vie­nas ES lė­šo­mis fi­nan­suo­tas pro­jek­tas – Psi­chi­kos die­nos sta­cio­na­ras Vy­tau­to g. 75A, prie dar­bo bir­žos. Įstai­gos pa­slau­go­mis šiuo me­tu nau­do­ja­si 12 uk­mer­giš­kių, dau­giau­siai ser­gan­čių dep­re­si­ja. Pla­nuo­ja­ma, kad ofi­cia­lus įstai­gos ati­da­ry­mas vyks gruo­dį.

Ti­ki­ma­si, kad fi­nan­sa­vi­mo su­lauks ir dar vie­nas eu­ro­pi­nis PSPC pro­jek­tas dėl grei­to­sios me­di­ci­ni­nės pa­gal­bos pa­tal­pų re­mon­to. Šis pro­jek­tas jau sėk­min­gai pra­ėjo ke­lis ver­ti­ni­mo eta­pus.

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)