Spausdinti šį puslapį

Kai sodo sklypas tampa našta...

Pa­ju­tę in­flia­ci­jos grės­mę, dau­ge­lis san­tau­pas puo­la in­ves­tuo­ti į ne­kil­no­ja­mą­jį tur­tą. At­ro­dy­tų, kad vie­nas iš tin­ka­miau­sių pir­ki­nių – skly­pas so­dų ben­dri­jo­je. Ta­čiau pa­no­rus šią in­ves­ti­ci­ją „iš­gry­nin­ti“ ir jį par­duo­ti, pas­ta­ruo­ju me­tu tai ta­po tik­ru iš­šū­kiu.

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Kai kurių sodų parduoti nepavyksta metų metus.


 

Skel­bi­mais apie par­duo­da­mus so­dus ra­jo­no ben­dri­jo­se mir­ga ir re­kla­mi­nio sa­vait­raš­čio „Uk­mer­gė“, ir in­ter­ne­to pus­la­piai. Ne pa­slap­tis, kad dau­ge­lis jų „ka­bo“ net ne ke­lis mė­ne­sius, o ke­le­tą me­tų.

So­dų par­da­vė­jai ne­sle­pia – skly­pų so­dų ben­dri­jo­se kai­na krin­ta aky­se. Jei no­ri par­duo­ti kuo grei­čiau – de­rin­kis prie rin­kos ir mušk kai­ną. Jei fi­nan­sai ne­spau­džia ir esi pa­si­ry­žęs lauk­ti „sa­vo“ pir­kė­jo, ga­li lai­ky­tis įsi­ki­bęs pir­mi­nės, prieš me­tus ar po­rą už­si­pra­šy­tos, kai­nos.

Per me­tus – dvi­gu­bai

Kal­bin­ti ke­li šiuo me­tu 20 tūks­tan­čių li­tų už so­dą su va­sar­na­miu par­duo­dan­tys sa­vi­nin­kai pa­sa­ko­ja per­nai ti­kė­ję­si gau­ti dvi­gu­bai dau­giau.

Dau­ge­lis iš jų ti­ki­no – par­duo­ti no­ri kuo grei­čiau, nes pri­trū­ko pi­ni­gų. Ke­li gar­baus am­žiaus uk­mer­giš­kiai guo­dė­si ne­be­tu­rin­tys svei­ka­tos nuo pa­va­sa­rio iki ru­dens lenk­ti nu­ga­rą so­de ar dar­žo­vių lys­vė­se.

O no­rin­tie­siems kuo sku­biau par­duo­ti ne­lie­ka nie­ko ki­to, kaip tik muš­ti kai­ną.

So­dų par­da­vė­jai tei­gia per mė­ne­sį su­lau­kian­tys tik vie­no ki­to skam­bu­čio. 35 tūks­tan­čių li­tų už stan­dar­ti­nį 6 arų skly­pą su va­sar­na­miu pra­šan­ti uk­mer­giš­kė pa­sa­ko­jo jau tris mė­ne­sius ne­su­lau­kian­ti nė vie­no in­te­re­san­to. Per dve­jus me­tus sa­vo so­do kai­ną ji su­ma­ži­no 10 tūks­tan­čių li­tų.

So­do skly­pą su na­me­liu „Ra­sos“ ben­dri­jo­je dve­jus me­tus par­da­vi­nė­jan­ti mo­te­ris sa­kė, kad pir­mas skam­bi­nan­čių­jų pa­gei­da­vi­mas – gy­ven­ti žie­mą tin­kan­tis na­me­lis. At­sa­kius, kad į va­sar­na­mį dar tek­tų ge­ro­kai „įdė­ti“, dia­lo­gas ne­be­si­mez­ga.

So­dus par­duo­dan­tie­ji „Ši­lo“ so­dų ben­dri­jo­je sa­ko, kad ne tik ša­lia esan­ti as­falt­be­to­nio ga­myk­la bai­do pir­kė­jus ir mu­ša kai­nas. So­do ieš­kan­tys žmo­nės įta­riai dai­ro­si ir į sta­čią įkal­nę. To­kio­je vie­to­je ne tik na­mą sun­ku pa­si­sta­ty­ti, bet ir dar­žą pri­žiū­rė­ti.

Šio­je ben­dri­jo­je skly­pą su na­me­liu par­duo­dan­tis vy­riš­kis kai­ną per me­tus taip pat su­ma­ži­no dvi­gu­bai – nuo 35 iki 18 tūks­tan­čių. Įta­ria, kad ji ri­sis dar že­miau. So­dą par­duo­ti jam la­bai svar­bu – šiuo mo­men­tu ypač rei­kia pi­ni­gų. Pa­ti­ki­no esąs ne iš tų, ku­rie pir­ko ti­kė­da­mie­si pa­si­pel­ny­ti. Pats bu­vo nu­si­tei­kęs na­mą sta­ty­tis. Bet, kaip daž­nai gy­ve­ni­me pa­si­tai­ko, pla­nai li­ko tik pla­nais.

„Vis­kas ap­si­ver­tė gy­ve­ni­me ki­taip, nei sva­jo­jau“, – sa­ko. Nie­ko nau­jo – šį tei­gi­nį ga­lė­tų kaip sa­vą pri­si­im­ti ne vie­nas...

Kai­ną le­mia ir ge­og­ra­fi­ja

So­dų ben­dri­jo­je „Pu­še­lė“ – apie 400 na­rių. Ben­dri­jos pir­mi­nin­kė Ti­va­na Ba­ra­no­vie­nė sa­ko, kad jų so­duo­se per me­tus par­duo­da­ma apie 10 so­dų.

Vi­siš­ku są­stin­giu ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to rin­ko­je to ne­pa­va­din­si. Ta­čiau ir so­dai – iš­skir­ti­niai. Skai­čiuo­jant pliu­siu­kus ir ly­gi­nant su dau­ge­liu ki­tų ben­dri­jų, „Pu­še­lė“ lai­mi sa­vo ge­og­ra­fi­ne pa­dė­ti­mi.

Au­to­ma­gist­ra­lė už­tik­ri­na su­si­sie­ki­mą su did­mies­čiais, as­fal­tuo­ti ke­liu­kai reiš­kia ge­rą pri­va­žia­vi­mą, jie žie­mą va­lo­mi. Ne­ma­žai ža­ve­sio su­tei­kia miš­kas.

Gal dėl šių prie­žas­čių ne­re­tai so­di­nin­kai Uk­mer­gės rin­kos kai­nų ne­pai­so ir par­duo­da­mo tur­to ne­nu­ver­ti­na – lau­kia pir­kė­jų iš sos­ti­nės.

T. Ba­ra­no­vie­nė ne­nei­gia, kad kai ku­riems pa­si­se­ka par­duo­ti bran­giau. Mat vil­niš­kiams, ver­ti­nan­tiems skly­pus pa­gal sos­ti­nės rin­kos kai­nas, jos ne­at­ro­do iš­pūs­tos.

„Pu­še­lės“ so­dų ben­dri­ja ne vel­tui va­di­na­ma gy­ve­na­mai­siais so­dais. Šiuo me­tu čia – apie 50 nuo­la­ti­nių gy­ven­to­jų. Jų dau­gė­ja. Pa­šne­ko­vė sa­ko, kad na­mo sta­ty­bai įsi­gy­ja­ma po du ar net tris ša­lia esan­čius skly­pus.

Lau­kia už­sie­nie­čių

Pa­sak T. Ba­ra­no­vie­nės, at­si­ran­da net įsi­ti­ki­nu­sių­jų, jog įsta­ty­mams lei­dus že­mę įsi­gy­ti už­sie­nie­čiams, jie tuoj pat su­plūs į Uk­mer­gę ir griebs par­duo­da­mus 6 arų so­dų skly­pe­lius.

„Tie, ku­rie no­ri grei­čiau par­duo­ti, pri­vers­ti rin­kos pai­sy­ti. Ne pa­slap­tis, jog in­ves­ta­vę į pir­ki­nį 35 ir dau­giau, da­bar iš pir­kė­jų te­gau­na po 12–15 tūks­tan­čių“, – pa­sa­ko­ja pir­mi­nin­kė.

Apie ko­kią eko­no­mi­nę to­kių in­ves­ti­ci­jų nau­dą ga­li­ma kal­bė­ti, jei bu­vai už­si­krė­tęs vi­suo­ti­nio pir­ki­mo ma­ni­ja ir įsi­gi­jai tris ar net ke­tu­ris so­do skly­pus?

Juk juos vi­sus, kad ir mi­ni­ma­liai, bet pri­žiū­rė­ti rei­kia – mo­kes­čius mo­kė­ti, šie­nau­ti. Žo­lė­mis ap­leis­tų so­dų sa­vi­nin­kus Na­cio­na­li­nė že­mės tar­ny­ba nu­bau­džia ke­lių šim­tų li­tų dy­džio bau­do­mis. T. Ba­ra­no­vie­nė sa­ko, kad to­kių pi­ni­gi­nę pa­tuš­ti­nu­sių so­dų sa­vi­nin­kų yra ir „Pu­še­lė­je“.

So­duo­se – hie­rar­chi­ja

Pir­kė­jų pa­ieš­ka ir de­ry­bos – kas­die­nė ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to bro­ke­rės Dia­nos Sa­va­ne­vi­čie­nės duo­na. Ji sa­ko, kad skly­pų ir juo­se esan­čių sta­ti­nių kai­na la­biau­siai pri­klau­so nuo to, ku­rio­je so­dų ben­dri­jo­je jis yra.

So­dų ben­dri­jos su­dė­lio­tos po­pu­lia­ru­mo ir kai­nų hie­ra­chi­jos laip­tais. Bran­giau­sia ir pres­ti­žiš­kiau­sia – mi­nė­ta „Pu­še­lė“. Pa­šne­ko­vė įsi­ti­ki­nu­si, kad skly­pų kai­ną ge­ro­kai kils­te­li ben­dri­ją su­pan­tis pu­šy­nas.

Tarp pi­ges­nių – „Vie­ny­bės“ so­dai. No­rin­tie­ji at­si­kra­ty­ti čia esan­čiu skly­pu tu­rė­tų ge­ro­kai pa­suk­ti gal­vą, kaip su­gal­vo­ti jam kuo dau­giau pri­va­lu­mų.

D. Sa­va­ne­vi­čie­nės nuo­mo­ne, so­dų ben­dri­jo­se par­da­vi­mo ten­den­ci­ja – dau­giau­sia par­duo­da­ma pi­gių skly­pų. Lanks­čiai ne­si­de­ri­nan­čių prie rin­kos kai­nų par­da­vė­jų skel­bi­mai „mė­ne­sių mė­ne­siais ka­ba­liuo­ja ir dar ka­ba­liuos“ re­kla­mi­niuo­se laik­raš­čiuo­se bei por­ta­luo­se.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)