Kainų šuolių grūdų supirkėjai neprognozuoja

AB „Jonavos grūdai“ Ukmergės grūdų sandėliuose vyksta pasiruošimo darbai prieš rugiapjūtę. Šiemet ūkininkų laukia gera žinia – praplečiamas priimamų kultūrų sąrašas. Supirkėjai mano, kad kainų šuolio šiemet nebus – jos išliks panašios į pernykštes.

 

AB „Jonavos grūdai“ Komercijos ir inovacijos skyriaus vadovas Mantas Butas sako, kad nors apie konkrečių kultūrų kainas dar ankstoka šnekėti, tačiau pagal rinkos tendencijas galima teigti, kad jos turėtų būti panašios į pernykštes.

Planuojama priimti daugiau javų nei pernai, kuomet iš ūkininkų supirkta bei saugojimui priimta 12 tūkstančių javų.

Anot pašnekovo, priimti daugiau nei talpina laikymo cisternos yra galimybė. Tereikia „sparčiau judėti“ – dažniau išvežti grūdus į Jonavos elevatorių ir jų vietą užpildyti naujais. Manoma, kad šiemet bus priimta apie 15 tūkstančių tonų, tačiau galutinis rezultatas priklausys nuo derliaus bei ūkininkų pasirinkimo.

Manoma, kad pirmieji žieminiai rapsai į sandėlį atkeliaus liepos 7–15 dienomis. Anot M. Buto, dar yra laiko sudėlioti paskutinius štrichus, kiek ir kurias talpas skirti vienai ar kitai kultūrai.

Kasmet Ukmergės sandėliai superka javus iš ūkininkų bei priima grūdus saugojimui. Sutartys sudaromos ir su įmonėmis. Jau susitarta dėl saugojimo su UAB „Agrokoncernas“ bei „Agrosfera“. Statistika rodo, kad vis daugiau ūkininkų atsisako išankstinių sutarčių – šiemet sumažėjo net 22 procentais.

Informacija dėl grūdų pirkimo-pardavimo, saugojimo sutarčių sudarymo ūkininkams suteikiama telefonu 8 615 53341.

Prasidėjus paruošų laikotarpiui, dirbti Ukmergės sandėliai žada nuo 7 iki 19 valandos be išeiginių. Ūkininkams M. Butas pataria informaciją sekti internetinėje svetainėje www.jonavosgrudai.lt. Mat per patį „karštymetį“ darbo valandos gali pailgėti.

Iš viso grūdų sandėliuose dirbs 10 darbuotojų, iš kurių – 2 laborantai.

Kainų laukia susirūpinę

Taip optimistiškai apie šiųmetes rinkos kainas nemano patys ūkininkai. Javų augintojas Pivonijos seniūnijos ūkininkasValentas Varnas kainų prognozes sako atidžiai sekantis. Anot jo, labai iškalbinga rapsų kaina – kol kas tikėtis ūkininkai gali 1100 litų už toną. Tuo tarpu pernai vienos tonos kaina buvo 1300, o užpernai net 1700 litų.

Kaip atrodys šių metų derlius, spręsti dar ankstoka, bet kol kas didelių „priekaištų“ orams ūkininkas sako neturintis. Tiesa, lietingą birželį sudėtingiau prisiderinti prie purškimų nuo ligų ir kenkėjų. Tačiau pavasarį, kuomet nemaža dalis ūkininkų skaičiavo nuostolius ir atsėjo iššalusius plotus, V. Varnui atsėti teko nedaug.

Išankstinių sutarčių ūkininkas sako jau keletą metų iš eilės nesudarantis.

Pabaisko ir Veprių seniūnijose ūkininkaujantis Ramūnas Nanartavičius sako, jog lietingi orai gali bėdos daugiausia pridaryti dėl ligų plitimo.

Jis mano, kad šiemet javapjūtė jo laukuose turėtų prasidėti apie liepos 20 dieną. Jei taip ir nutiks, visa savaite bus aplenkta pernykštė.

Autorė: Ligita JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų