Spausdinti šį puslapį

Kareivių ginklai Deltuvoje nežvangės

Kas­me­ti­nį Del­tu­vos mū­šį pa­mė­gę žiū­ro­vai pran­cū­zų ir ru­sų kau­ty­nių ins­ce­ni­za­ci­jos šią va­sa­rą ne­iš­vys. Tarp­tau­ti­niu ta­pu­siam ren­gi­niui nė­ra pi­ni­gų. Mū­šį ren­gia­ma­si pa­mi­nė­ti ki­taip, tuo me­tu iš­si­il­gu­sie­ji ko­vų ru­de­nį kvie­čia­mi į Pa­bais­ką. Vil­kmer­gės var­du dar va­di­na­mą mū­šį li­gi šiol reng­da­vo Del­tu­vos se­niū­ni­ja, kul­tū­ros dar­buo­to­jai.

 Au­to­rės nuotr. Ar Del­tu­vos mū­šio fes­ti­va­lis taps is­to­ri­ja?


 Pa­grin­di­nis or­ga­ni­za­to­rius – Uk­mer­gės ka­ro is­to­ri­jos klu­bas „1-as LDK Di­džio­jo Et­mo­no pės­ti­nin­kų re­gi­men­tas“. Taip klu­bas pa­va­din­tas 1792–1794 m. Uk­mer­gė­je dis­lo­kuo­to šio ka­ri­nio pul­ko gar­bei.

Pa­sak klu­bo na­rio, sa­vi­val­dy­bės Kul­tū­ros ir vie­šų­jų ry­šių sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­jo Ju­liaus Za­rec­ko, Del­tu­vos mū­šis „kai­nuo­ja“ apie 15 tūkst. li­tų. Tiek rei­kia su­ruoš­ti gy­vo­sios ka­ro is­to­ri­jos fes­ti­va­liu va­di­na­mą ren­gi­nį, pri­im­ti klu­bus iš ki­tų mies­tų ir ša­lių.

Il­gą lai­ką ren­gi­nį rė­mė Kul­tū­ros mi­nis­te­ri­ja – jos ski­ria­mos lė­šos pro­jek­tui su­da­ry­da­vo di­džiau­sią fi­nan­sa­vi­mo da­lį. Tarp rė­mė­jų – Kul­tū­ros ta­ry­ba, pri­si­dė­da­vo ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė. „Kas ge­ra­no­riš­kai pa­rem­da­vo pi­ni­gais, kas – daik­tais.

Mais­tas, pa­ra­kas, ke­lio­nės iš­lai­dos – tie pi­ni­gai ne­ina ne­rei­ka­lin­giems da­ly­kams“, – sa­ko jis.

Ly­gi­na – jei pa­čia­me pir­ma­me mū­šy­je su­lauk­ta apie 40 da­ly­vių, pas­ku­ti­niuo­siuo­se da­ly­vau­da­vo apie 200. At­vy­kė­liams – lat­viams, len­kams, bal­ta­ru­siams – ke­lio­nę or­ga­ni­za­to­riai fi­nan­suo­ja.

J. Za­rec­kas ap­gai­les­tau­ja, kad šie­met, pa­tei­kus pro­jek­tą, lė­šų mū­šiui ne­at­si­ra­do. „Gal Kul­tū­ros ta­ry­bos ko­kia stra­te­gi­ja pa­si­kei­tė, gal – pri­ori­te­tai ki­ti, – svars­to jis. – Pro­jek­tas tik­rai ne­bu­vo blo­ges­nis. Skau­du, kad šie­met mū­šio ne­bus – jį su­reng­ti bran­gu, pi­ni­gų mes ne­tu­rim, o sa­vi­val­dy­bė ir­gi ne­tu­ri.“

Vi­lia­si, jog ne­si­baigs

Pir­mo­ji šio mū­šio ins­ce­ni­za­ci­ja bu­vo su­reng­ta 1998 m. Iš pra­džių ren­gi­nys vyk­da­vo kas dve­jus me­tus, vė­liau – kas­met. Pa­šne­ko­vas skai­čiuo­ja, jog Del­tu­vos mū­šis vy­ko try­li­ka kar­tų. Vi­lia­si, kad tai – ne pa­bai­ga: „Gal ši­tas ne­įvy­ki­mas bus kaip pa­ska­ta sa­vi­val­dy­bei ati­džiau pa­žvelg­ti į iš­skir­ti­nį ne tik ra­jo­ne, bet ir ša­ly­je ren­gi­nį. Pa­na­šių bū­na, bet šis dėl ins­ce­ni­zuo­ja­mo lai­ko­tar­pio ir sa­vo ap­im­ti­mi yra uni­ka­lus. Gal at­si­ras koks fi­nan­sa­vi­mas – ti­kė­ki­mės, kad ne­lik­sim be mū­šio.“

Ar ne­pa­si­ge­do kvie­ti­mo į fes­ti­va­lį kas­met į jį at­vyks­tan­tys mi­nė­tų klu­bų na­riai? Anot J. Za­rec­ko, jiems šiuo me­tu – ki­ti rū­pes­čiai. Mat ruo­šia­si į šie­met mi­ni­mas Na­po­le­o­no Bo­na­par­to ka­riuo­me­nę su­triuš­ki­nu­sio Va­ter­lo mū­šio 200-ąsias me­ti­nes. Gar­sio­jo kar­ve­džio epo­chai skir­tuo­se ren­gi­niuo­se Pran­cū­zi­jo­je lau­kia­ma ka­ro is­to­ri­jos klu­bų iš vi­sos Eu­ro­pos.

Pa­mi­nės žy­giuo­da­mi

Uk­mer­giš­kiai ren­gia­si bent sim­bo­liš­kai pa­mi­nė­ti Del­tu­vos mū­šį. Tai da­rys, bir­že­lio 28 die­ną žy­giuo­da­mi kar­tu su ben­dra­min­čiais iš ki­tų klu­bų, pa­si­puo­šę au­ten­tiš­ko­mis pran­cū­zų ka­rei­vių uni­for­mo­mis. Žy­gį pra­dės Kau­ne, nuo Na­po­le­o­no kal­no, kur pran­cū­zų ka­riuo­me­nė ka­dais per­si­kė­lė per Ne­mu­ną.

Pa­šne­ko­vo tei­gi­mu, bū­tent šį per­si­kė­li­mą bei Del­tu­vos mū­šį is­to­ri­kai iš­ski­ria kaip svar­biau­sius 19 a. pr. Prancūzijos–Rusijos ka­ro mo­men­tus.

Žy­gei­viai ke­liaus prie Kau­no Ro­tu­šės, kur da­ly­vaus pa­mi­nė­ji­me, pas­kui – link Jo­na­vos ir pro Ja­ku­tiš­kius – į Del­tu­vą. „Čia di­des­nių iš­kil­mių ne­bus – su­si­rink­sim sa­vo ma­lo­nu­mui“, – sa­kė J. Za­rec­kas.

„Ka­riaus“ Pa­bais­ke

Del­tu­vos mū­šio aki­mir­kų pri­trū­ku­siems smal­suo­liams pa­ga­ny­ti akis bus ga­li­ma ki­to­se kau­ty­nė­se. Rug­sė­jo 5 d. į šven­tę kvie­čia Pa­bais­ko mies­te­lis, šie­met mi­nin­tis Pa­bais­ko-Šven­to­sios mū­šio 580-ies me­tų ju­bi­lie­jų. Ją or­ga­ni­zuo­ja Pa­bais­ko kraš­to ben­dra­min­čių klu­bas ir Uk­mer­gės tu­riz­mo ir ver­slo in­for­ma­ci­jos cen­tras, su­lau­kę fi­nan­sa­vi­mo sa­vo pa­teik­tiems pro­jek­tams.

Tu­riz­mo ir ver­slo in­for­ma­ci­jos cen­tro di­rek­to­rė Li­na Baub­lie­nė pa­sa­ko­jo, jog iš Kul­tū­ros mi­nis­te­ri­jos gau­ta 2500 eu­rų. Kiek ma­žiau mi­nė­tam klu­bui sky­rė Kraš­to ap­sau­gos mi­nis­te­ri­ja. Šven­tė, anot jos, vi­lios ne tik ka­rių ko­vo­mis, ama­ti­nin­kų mu­ge, bet ir nau­jo­vė­mis. Tarp jų – vi­du­ram­žių rung­ty­nės su viš­tų gau­dy­mo tur­ny­rais, bul­vių mai­šų, ko­pūs­tų mė­ty­mais. Bus ga­li­ma ap­si­lan­ky­ti kal­vė­je ir ste­bė­ti tik­rų tik­riau­sio kal­vio dar­bą.

„Pa­kei­sim ir šven­tės vie­tą – lei­si­mės į pa­unks­mę prie upe­lio, kur prie Pa­bais­ko baž­ny­čios la­bai gra­žiai su­tvar­ky­ta te­ri­to­ri­ja“, – sa­kė di­rek­to­rė.  

Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)