Spausdinti šį puslapį

Medikų algos bėga nuo besivejančio „minimumo“

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Slau­gy­to­jų at­ly­gi­ni­mai di­dė­ja. Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Slau­gy­to­jų at­ly­gi­ni­mai di­dė­ja.

Nuo lie­pos mi­ni­ma­li al­ga Lie­tu­vo­je pa­di­dė­jo 25 eu­rais – iki 325 eu­rų. Tam šių me­tų biu­dže­te nu­ma­ty­ta be­veik 14,5 mln. eu­rų.

VšĮ Uk­mer­gės li­go­ni­nės vy­riau­sia­sis gy­dy­to­jas Rim­vy­das Ci­vil­ka pa­sa­ko­jo, kad mi­ni­ma­lios al­gos kė­li­mą jų įmo­nė­je pa­jus per 100 iš be­veik 500 dar­buo­to­jų. 

„Ži­no­ma, žmo­nėms tai ge­ra ži­nia, ta­čiau įmo­nei – ne­men­ka fi­nan­si­nė naš­ta. Ki­ta ver­tus, pa­di­dė­jus mi­ni­ma­liai al­gai, su­si­ly­gins ne­kva­li­fi­kuo­tą dar­bą dir­ban­čių­jų ir slau­gy­to­jų at­ly­gi­ni­mai. O tai tik­rai nė­ra tei­sin­ga ir adek­va­tu“, – svars­to va­do­vas.

Li­go­ni­nės va­do­vas pa­sa­ko­jo, kad nuo rug­sė­jo pla­nuo­ja­ma pa­di­din­ti ir ben­dro­sios prak­ti­kos slau­gy­to­jų al­gas. Kiek jos pa­di­dės, kol kas ne­nu­tar­ta. Li­go­ni­nė­je dir­ba dau­giau nei 200 slau­gy­to­jų.

„Gy­dy­to­jams al­gų di­di­ni­mas tik­rai ne­nu­ma­to­mas“, – sa­kė R. Ci­vil­ka.

Uk­mer­gės pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro vy­riau­sio­ji gy­dy­to­ja Ja­ni­na Ga­liaus­kie­nė sa­ko, kad cen­tro slau­gy­to­joms at­ly­gi­ni­mai bu­vo pa­di­din­ti ge­gu­žės mė­ne­sį. Jie pa­di­dė­jo 20 eu­rų.

Pa­sak va­do­vės, pa­kel­ti at­ly­gi­ni­mus ra­gi­no Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jos re­ko­men­da­ci­jos.

Ne kar­tą ji gir­dė­ju­si ir pa­čių dar­buo­to­jų nuo­mo­nę – vis ke­liant mi­ni­ma­lią al­gą, pa­gal­bi­nius, ne­kva­li­fi­kuo­tus dar­bus at­lie­kan­čio per­so­na­lo at­ly­gi­ni­mai spar­čiai ve­ja­si va­di­na­mo­jo vi­du­ri­nio per­so­na­lo – ben­dro­sios prak­ti­kos slau­gy­to­jų al­gas.

Pri­ta­rus mi­ni­ma­laus at­ly­gi­ni­mo kė­li­mui, nuo lie­pos mė­ne­sio jie pa­di­dė­jo apie 20 dar­buo­to­jų.

J. Ga­liaus­kie­nė sa­ko, kad sa­vi­val­dy­bė ski­ria lė­šų pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­trui, ta­čiau jie pri­va­lo bū­ti iš­leis­ti ūki­niams rei­ka­lams. Al­gų dar­buo­to­jams iš jų mo­kė­ti ne­ga­li­ma.

An­tra ver­tus, jų ir ne­už­tek­tų. Mat at­ly­gi­ni­mai su mo­kes­čiais „Sod­rai“, pa­ly­gin­ti su ūki­nėms reik­mėms iš­lei­džia­mo­mis lė­šo­mis, su­da­ro di­dži­ą­ją da­lį – apie 80 pro­cen­tų – įmo­nės iš­lai­dų.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės me­ro pa­va­duo­to­ja Klav­di­ja Ste­pa­no­va sa­ko, kad abie­jų sa­vi­val­dy­bės įsteig­tų me­di­ci­nos įstai­gų – Uk­mer­gės li­go­ni­nės ir Uk­mer­gės pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro – fi­nan­si­niams bei ki­tiems rei­ka­lams spręs­ti ke­ti­na­ma su­da­ry­ti dar­bo gru­pę.

Ji taip pat ana­li­zuo­tų ir ga­li­my­bę uk­mer­giš­kiams gau­ti pir­mi­nės svei­ka­tos cen­tro pa­slau­gas šeš­ta­die­niais. Apie tai jau ke­le­tą me­tų dis­ku­tuo­ja ir ra­jo­no po­li­ti­kai, ta­čiau iki šiol ne­ran­da­ma pa­pil­do­mų lė­šų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)