Spausdinti šį puslapį

Naujuosius atlydėjo nauja valiuta

Lie­tu­viš­ka pa­tar­lė „Nau­ji me­tai – nau­ji la­pai“ šie­met kaip nie­kad taik­li. Me­tus pa­si­ti­ko­me su di­džiu­le per­mai­na – nau­ja va­liu­ta. Pas­ta­rą­jį pus­me­tį spe­cia­lis­tai dos­niai da­li­jo pa­ta­ri­mus, kaip iš­veng­ti nesu­si­pra­ti­mų at­si­skai­tant nau­ja va­liu­ta, ne­pa­kliū­ti į suk­čių pin­kles. Net ra­gin­ta nu­si­pirk­ti nau­jas pi­ni­gi­nes ar... pa­si­kar­to­ti arit­me­ti­ką.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Pi­ni­gi­nė­je jau šla­ma eu­rai.


 

Pri­me­na­me: nuo sau­sio 1 d. gy­ven­to­jams gry­nie­ji li­tai į eu­rus ne­mo­ka­mai kei­čia­mi ban­kuo­se, paš­te, kai ku­rio­se kre­di­to uni­jo­se. Ko­mer­ci­niai ban­kai li­tus į eu­rus keis ne­mo­ka­mai pus­me­tį: nuo eu­ro įve­di­mo iki bir­že­lio 30 d.

Iki šių me­tų pa­bai­gos ne­mo­ka­mai li­tus į eu­rus keis da­lis ko­mer­ci­nių ban­kų pa­da­li­nių.

AB Lie­tu­vos paš­tas ir kai ku­rios kre­di­to uni­jos li­tus į eu­rus ne­mo­ka­mai keis iki ko­vo 1 d.

Lie­tu­vos ban­kas Vil­niu­je ir Kau­ne li­tus į eu­rus keis ne­mo­ka­mai ne­ri­bo­tą lai­ką.

Vi­sos ne­mo­ka­mo pi­ni­gų kei­ti­mo vie­tos ir šių įstai­gų dar­bo lai­kas yra pa­skelb­ti sve­tai­nė­je www.eu­ras.lt. Dau­giau in­for­ma­ci­jos ga­li­ma gau­ti pa­skam­bi­nus ne­mo­ka­mu eu­ro te­le­fo­nu 8 800 34528.

Li­tus par­duo­tu­vės dar pri­ima

Sau­sio 1–15 die­no­mis par­duo­tu­vė­se pir­kė­jai dar ga­li at­si­skai­ty­ti ir li­tais, ir mo­kė­ti eu­rais. Ta­čiau grą­žą par­da­vė­jai pri­va­lo ati­duo­ti eu­rais.

Di­džių­jų pre­ky­bos cen­trų at­sto­vai pa­sa­ko­jo, kad dėl to kiek­vie­ną die­ną į par­duo­tu­ves pri­sta­to­mi eu­rai. Pre­ky­bi­nin­kai iš anks­to ap­skai­čia­vo pre­li­mi­na­rų gry­nų­jų eu­rų po­rei­kį pir­mo­sio­mis sau­sio die­no­mis, pa­ren­gė pla­nus, kad jų ne­pri­trūk­tų. „Ri­mi Lie­tu­va“ vie­šų­jų ry­šių va­do­vės Gied­rės Biels­ky­tės tei­gi­mu, šiems pro­ce­sams pla­nuo­ti bu­vo pa­si­nau­do­ta ko­le­gų Lat­vi­jo­je ir Es­ti­jo­je pa­tir­ti­mi.

„Ma­xi­ma LT“ ko­mu­ni­ka­ci­jos va­do­vė Re­na­ta Sau­ly­tė pa­sa­ko­jo, jog per­ėji­mui prie nau­jos va­liu­tos in­ves­tuo­ta apie 1,3 mln. li­tų. Kaip in­for­ma­vo „Nor­fos“ at­sto­vas spau­dai Da­rius Ry­liš­kis, jų in­ves­ti­ci­jos į pa­si­ruo­ši­mą eu­ro įve­di­mui sie­kė apie 400 tūkst. li­tų.

Ne­dirbs vi­są mė­ne­sį

Ne­men­ka naš­ta eu­ro įve­di­mas ta­po ir mū­sų ra­jo­no pre­ky­bi­nin­kams. Uk­mer­gės ra­jo­no var­to­to­jų ko­o­pe­ra­ty­vo di­rek­to­rė An­ge­lė An­dri­ko­nie­nė pa­sa­ko­jo, jog jiems pa­pil­do­mai in­ves­tuo­ti rei­kė­jo apie 900 tūkst. li­tų.

„Pir­ko­me su eu­ro įve­di­mu su­si­ju­sios įran­gos – pi­ni­gų tik­ri­ni­mo apa­ra­tus, sei­fus, li­tus į eu­rus kon­ver­tuo­jan­čias skai­čia­vi­mo ma­ši­nė­les, ki­to­kios įran­gos“, – pa­sa­ko­jo di­rek­to­rė.

Ka­dan­gi ra­jo­ne yra 39 var­to­to­jų ko­o­pe­ra­ty­vui pri­klau­san­čios par­duo­tu­vės, pa­pil­do­mų prie­mo­nių rei­kė­jo įsi­gy­ti kiek­vie­nai iš jų.

Dar prieš eu­ro įve­di­mą bu­vo svars­ty­ta, kad ma­žiau rū­pes­čių kil­tų kai ku­rias ko­o­pe­ra­ty­vui pri­klau­san­čias par­duo­tu­ves sau­sio mė­ne­sį vi­siš­kai už­da­rius. Svars­ty­ta taip iš­veng­ti pa­pil­do­mų dvi­gu­bos va­liu­tos lai­ko­tar­pio sun­ku­mų.

Bu­vo ap­si­spręs­ta, kad sau­sį ne­dirbs aš­tuo­nios ko­o­pe­ra­ty­vui pri­klau­san­čios ma­žos par­duo­tu­vė­lės, ku­rio­se vi­sas pre­kes rei­kia per­skai­čiuo­ti. Jo­se at­lie­ka­ma in­ven­to­ri­za­ci­ja, o par­da­vė­jos iš­leis­tos atos­to­gų.

Ko­kios tai par­duo­tu­vės, vie­šin­ti di­rek­to­rė ne­no­rė­jo. „Pir­kė­jai in­for­muo­ti, o skelb­tis ne­no­ri­me dėl ga­li­mų va­gys­čių – tai ne­di­de­lės ir nuo­ša­lios par­duo­tu­vės. Ki­tų ša­lių pa­tir­tis ro­do, kad jų per­ei­na­muo­ju va­liu­tos kei­ti­mo pe­ri­odu pa­dau­gė­ja“, – sa­ko pa­šne­ko­vė.

Li­tus į eu­rus kei­čia paš­tas

Lie­tu­vos paš­to Paš­to tin­klo tar­ny­bos di­rek­to­rė In­ga Dun­du­lie­nė pa­sa­ko­jo, jog nuo sau­sio 2 die­nos 330-yje paš­tų li­tai ne­mo­ka­mai kei­čia­mi į eu­rus. Li­tų į eu­rus kei­ti­mo pa­slau­gą Lie­tu­vos paš­tas vyk­dys iki ko­vo 1 die­nos.

Uk­mer­gė­je li­tai į eu­rus kei­čia­mi tri­juo­se paš­to sky­riuo­se – Uk­mer­gės cen­tri­nia­me paš­te Kau­no g. 11, 2-aja­me paš­te Vil­niaus g. 90A bei 4-aja­me paš­te Anykš­čių g. 25.

„Ra­gi­na­me gy­ven­to­jus su­si­pla­nuo­ti sa­vo ap­si­lan­ky­mus paš­tuo­se, at­si­žvelg­ti į ga­li­mus di­des­nius nei įpras­ta klien­tų srau­tus pir­mo­sio­mis sau­sio mė­ne­sio die­no­mis ir taip iš­veng­ti ei­lių“, – sa­ko I. Dun­du­lie­nė.

Ji už­tik­ri­no, kad Lie­tu­vos paš­tas ima­si vi­sų prie­mo­nių, jog va­liu­tos kei­ti­mas vyk­tų sklan­džiai. Paš­tuo­se, ku­riuo­se kei­čia­ma va­liu­ta, bu­di ir po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai.

„Da­ly­je paš­tų dir­ba mo­bi­lio­sios ko­man­dos, ku­rios ir kei­čia va­liu­tą. Bū­tent šioms ko­man­doms rei­ka­lin­gos spe­cia­lios sau­gos prie­mo­nės – ap­sau­gos la­ga­mi­nai, ku­riais bū­tų ga­li­ma sau­giai trans­por­tuo­ti va­liu­tą“, – sa­kė di­rek­to­rė.

Ji pa­sa­ko­jo, kad la­ga­mi­nuo­se įreng­ta spe­cia­li sau­gos sis­te­ma, ku­ri, mė­gi­nant la­ga­mi­ną iš­lauž­ti ar ki­tais ne­leis­ti­nais bū­dais pa­si­sa­vin­ti pi­ni­gus, spe­cia­liais da­žais su­lie­ja vi­są la­ga­mi­no tu­ri­nį. Taip su­lie­ti pi­ni­gai ne­be­ga­li bū­ti re­a­li­zuo­ti apy­var­to­je.

Pa­sak Lie­tu­vos paš­to Paš­to tin­klo tar­ny­bos di­rek­to­rės, gy­ven­to­jai bū­ti­nai tu­rė­tų įsi­dė­mė­ti, kad pi­ni­gai bus kei­čia­mi tik paš­tuo­se, o vie­nos li­tų kei­ti­mo į eu­rus ope­ra­ci­jos me­tu bus ga­li­ma iš­si­keis­ti iki 3 452,80 li­tų ar­ba 1 000 eu­rų su­mą.

Taip pat di­rek­to­rė pa­aiš­ki­no, kad paš­to žen­klai, ku­rių ver­tė nu­ro­dy­ta li­tais, ga­lios iki 2016-ųjų gruo­džio 31 d. Paš­to žen­klai dvi­gu­bu no­mi­na­lu – li­tais ir eu­rais – ga­lios ne­ri­bo­tą lai­ką.

Pa­si­tik­rin­ti paš­tų, ku­riuo­se bus kei­čia­mi li­tai į eu­rus, są­ra­šą ir va­liu­tos kei­ti­mo lai­ką ga­li­ma Lie­tu­vos paš­to in­ter­ne­ti­nė­je sve­tai­nė­je www.lie­tu­vos­paš­tas.lt ar­ba pa­skam­bi­nus in­for­ma­ci­jos te­le­fo­nu 8 700 55400.

Pa­ta­ria ap­tar­ti su ar­ti­mai­siais

Įvai­rūs ša­lies mas­tu vyk­do­mi fi­nan­si­niai po­ky­čiai ne­re­tai tam­pa vi­so­kio plau­ko ap­ga­vi­kų pa­si­pel­ny­mo šal­ti­niu. Gy­ven­to­jai per­spė­ja­mi, kad gry­nie­ji pi­ni­gai ne­kei­čia­mi nei na­muo­se, nei gat­vė­je. Pa­ta­ria­ma bū­ti ypač bud­riems ir ne­ap­si­gau­ti, jei­gu na­muo­se ap­si­lan­kę, te­le­fo­nu pa­skam­bi­nę ar gat­vė­je už­kal­bi­nę as­me­nys siū­ly­tų li­tus iš­keis­ti į eu­rus. Pra­šo­ma su­si­dū­rus su to­kiais as­me­ni­mis ne­del­siant pra­neš­ti po­li­ci­jai.

Pa­sak „Swed­bank“ As­me­ni­nių fi­nan­sų ins­ti­tu­to va­do­vės Lie­tu­vo­je Ode­tos Blo­žie­nės, daž­niau­siai ma­no­me, kad nu­ken­tė­ju­sie­ji nuo suk­čių yra pa­gy­ve­nę ar ne­iš­pru­sę žmo­nės, kad taip ne­at­si­tiks mums ar mū­sų ar­ti­mie­siems. Ta­čiau ne­re­tai suk­čių au­ko­mis tam­pa ne tik sen­jo­rai, ne tik gy­ve­nan­tys nuo­ša­liai ar ma­žiau ap­si­skai­tę. Tarp pa­ti­kė­ju­sių­jų ap­ga­vi­kų pa­sa­kė­lė­mis yra daug bran­džių bei iš­si­la­vi­nu­sių žmo­nių.

„Tą aki­mir­ką, kai kaž­kas skam­bi­na, in­for­muo­da­mas, kad nu­ti­ko bė­da ar­ti­mam žmo­gui, svar­bu ne am­žius ir ne iš­si­la­vi­ni­mas. Svar­bu, kad žmo­gus ne­pa­si­mes­tų ir tu­rė­tų at­spir­ties taš­kus, suf­le­ruo­jan­čius, kaip elg­tis. Jei kas nors pra­šo ar rei­ka­lau­ja pi­ni­gų, bū­ti­na pir­ma su­si­siek­ti su tuo, ku­riuo pa­si­ti­ki­ma: gi­mi­nai­čiu, kai­my­nu, paš­ti­nin­ku, po­li­ci­jos pa­rei­gū­nu“, – pa­ta­ria va­do­vė.

Ji per­spė­ja, kad suk­čiai bū­na ge­rai „gin­kluo­ti“ in­for­ma­ci­ja apie vie­tos pa­rei­gū­nus, jų var­dus, pa­var­des, net dar­bo ka­bi­ne­tų nu­me­rius, įval­dę emo­ci­nio ma­ni­pu­lia­vi­mo tech­ni­ką. Pa­ta­ria­ma ap­tar­ti su ar­ti­mai­siais, kaip rei­kė­tų elg­tis su­si­dū­rus su to­kia si­tu­a­ci­ja.

Pri­si­min­ti ra­gi­na arit­me­ti­ką

Apie po­ky­čius, ku­riuos tu­rė­tų pa­ska­tin­ti eu­ras, svars­to „Dans­ke Bank“ Fi­nan­sų rin­kų de­par­ta­men­to di­rek­to­rė Gied­rė Ge­čiaus­kie­nė. Ji ma­no, kad pats bui­tiš­kiau­sias žings­nis bū­tų pa­si­keis­ti pi­ni­gi­nes. Mat be­veik vi­sų no­mi­na­lų eu­rai di­des­ni už li­tus ir „per­leis­ti“ jiems se­ną­ją pi­ni­gi­nę ga­li bū­ti keb­lu.

„Gal­vo­da­mi apie nau­ją pi­ni­gi­nę, ne­pa­mirš­ki­te di­de­lio ir pa­to­gaus sky­re­lio mo­ne­toms. Jų tik­rai tu­rė­si­me ge­ro­kai dau­giau“, – pri­me­na di­rek­to­rė.

Taip pat ji sa­ko, kad nors akis jau ap­si­pra­to su dvi­gu­bo­mis kai­no­mis, ži­no­me, kad vie­nas eu­ras – 3,4528 li­to, ta­čiau sau­sį ne­abe­jo­ti­nai tu­rė­si­me pri­si­min­ti es­mi­nes dau­gy­bos ir da­ly­bos tai­syk­les. Ypač to­kio­se si­tu­a­ci­jo­se, kai mo­kė­da­mi li­tais, grą­žą gau­si­me eu­rais. Lie­tu­vos ban­kas iš­pla­ti­no spe­cia­lius ka­len­do­riu­kus.

Ban­ko at­sto­vė re­ko­men­duo­ja me­tų pra­džio­je griež­čiau ves­ti sa­vo as­me­ni­nę ar šei­mos ap­skai­tą, nuo­lat ver­ti­nant sa­vo iš­lai­das.

Dvi­gu­bos va­liu­tos rū­pes­čių ne­tu­rės kor­te­lė­mis at­si­skai­tan­tys pir­kė­jai. Jie įsi­ti­ki­nę, kad eu­ras dar la­biau pri­ar­tins elek­tro­ni­nę ban­ki­nin­kys­tę prie žmo­nių. Mat gy­ven­to­jai bu­vo ra­gi­na­mi san­tau­pas per­kel­ti į ban­kų są­skai­tas, kur jos ne­mo­ka­mai kon­ver­tuo­tos į eu­rus, ir ti­kė­ti­na, kad da­lis sa­vo san­tau­pas ten ir pa­liks.

Pra­šo ieš­ko­ti „be grą­žos“

UAB Uk­mer­gės au­to­bu­sų par­ko di­rek­to­rius Al­fon­sas Pra­bi­šas in­for­ma­vo apie tvar­ką mies­to ir prie­mies­ti­niuo­se au­to­bu­suo­se. Iki sau­sio 15 d. – dvie­jų va­liu­tų cir­ku­lia­ci­jos lai­ko­tar­piu – ke­lei­viai ga­li mo­kė­ti eu­rais ar­ba li­tais. Grą­ža vie­ša­ja­me trans­por­te ga­li bū­ti iš­duo­da­ma ir eu­rais, ir li­tais.

Ke­lei­viai per­spė­ja­mi, kad per­kant bi­lie­tą, vie­no at­si­skai­ty­mo me­tu vai­ruo­to­jas ne­pri­ims dau­giau kaip 50 vie­ne­tų ga­lio­jan­čių eu­ro mo­ne­tų ar­ba 50 vie­ne­tų li­to mo­ne­tų.

Nuo sau­sio 16 d. ke­lei­viai tu­rės mo­kė­ti tik eu­rais. Grą­ža taip pat bus iš­duo­da­ma eu­rais.

Sie­kiant iš­veng­ti di­des­nių nesu­si­pra­ti­mų ir gai­ša­ties, gy­ven­to­jų pra­šo­ma per­kant bi­lie­tą pi­ni­gus duo­ti be grą­žos.

Sa­vi­val­dy­bė pa­si­ren­gė

Eu­ro įve­di­mui Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja pra­dė­jo ruoš­tis dar nuo pa­va­sa­rio.

Pa­si­ren­gi­mo eu­ro įve­di­mui ko­mi­si­jos pir­mi­nin­kas Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas Gied­rius Po­cius sa­ko, kad prie nau­jos va­liu­tos per­ei­ta be truk­džių.

Jis ma­no, kad sėk­mę ga­ran­ta­vo tei­sin­gai su­da­ry­tas veik­los pla­nas, apė­męs svar­biau­sias sri­tis – in­for­ma­ci­nių sis­te­mų at­nau­ji­ni­mą, sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos bei biu­dže­ti­nių įstai­gų dar­bą, li­tų pa­kei­ti­mą į eu­rus tei­sės ak­tuo­se, vi­suo­me­nės in­for­ma­vi­mą, dar­buo­to­jų mo­ky­mus. Sa­vi­val­dy­bės tin­kla­py­je eu­rui pa­skir­ta in­for­ma­ci­nė skil­tis, vie­ši­ni­mas vy­ko ir per ži­niask­lai­dą.

Sa­vi­val­dy­bė per­ėji­mui prie nau­jos va­liu­tos iš­lei­do apie 46,34 tūkst. eu­rų. Vi­sos iš­lai­dos bus pa­deng­tos iš vals­ty­bės biu­dže­to. G. Po­cius sa­ko, kad da­lis pi­ni­gų jau gau­ta pra­ei­tais me­tais.

Eu­ras ple­čia are­a­lą

Eu­ras – ben­dra 18 Eu­ro­pos Są­jun­gos ša­lių va­liu­ta. Lie­tu­va ta­po 19-ąja Eu­ro­pos Są­jun­gos vals­ty­be, įsi­ve­du­sia šią va­liu­tą.

Eu­ras kaip ne­pi­ni­gi­nė at­si­skai­ty­mo prie­mo­nė bu­vo įves­ta 1999 m. sau­sio 1 d. Po­pie­ri­niai pi­ni­gai pa­si­ro­dė vė­liau – 2002 m. sau­sio 1 d.

Ban­kno­tai vi­so­se ša­ly­se yra vie­no­di, o mo­ne­tas kiek­vie­na ša­lis lei­džia pa­gal sa­vą di­zai­ną.

Eu­ro žen­klą (€) iš­rin­ko Eu­ro­pos Ko­mi­si­ja. Fi­na­li­nia­me rin­ki­mų eta­pe bu­vo pa­teik­ti du žen­klų va­rian­tai. Iš­rink­tą žen­klą su­kū­rė bel­gų di­zai­ne­ris Alain Bil­liet. Šis žen­klas kil­di­na­mas iš grai­kų abė­cė­lės rai­dės ep­si­lon. Taip pat šis žen­klas, per­brauk­tas dvie­jo­mis li­ni­jo­mis, sim­bo­li­zuo­ja Eu­ro­pą ir eu­ro sta­bi­lu­mą.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)