Spausdinti šį puslapį

Nebaigta kelionė į tiesą

Šiai istorijai – šešeri metai. Vienas jos autorių – Donatas. Jaunas, ambicingas inžinierinius mokslus krimtęs vaikinas nusipirko butą Pivonijos gatvės 5B name ir nutarė įsirengti autonominį šildymą.

Gedimino Nemunaičio nuotr.


 

Tuomet net nenujautė, kiek jam kainuos laiko, nervų ir kitokių išlaidų šis sumanymas.

Sprendimas

Svarbiausia yra tai, kad žmogus skaitė valstybėje nustatytus dokumentus, tvarkas, kaip ta procedūra turi būti atlikta. Ir kai tik praverdavo kokias nors suinteresuotų asmenų duris mūsų mieste, jam viskas pradėdavo keistis.

Neturiu tikslo komentuoti atskirų asmenų kompetencijos klausimų, tačiau esminius dalykus norėčiau aptarti. Tai šilumos klausimai bendro naudojimo patalpose – koridoriuose ir rūsiuose.

Asmuo, įsirengęs autonominį šildymą bute, turi pats išspręsti bendrų patalpų šildymo ir apmokėjimo klausimą. Donatas taip ir padarė. Kreipėsi į UAB Ukmergės butų ūkį. Sužinojo, kad reikia surinkti visų namo gyventojų parašus. Pabrėžiu – visų. Nors LR Civilinio kodekso 4.85 straipsnis numato, kad sprendimai priimami butų ir kitų patalpų savininkų balsų dauguma.

Surinko Donatas gyventojų parašus, nes to reikalavo paslaugas teikianti įmonė. Kreipėsi į atitinkamą kompetenciją turinčius asmenis, kurie apskaičiavo, kiek jis turi mokėti už bendro naudojimo patalpų šildymą.

Konfliktas

Ir tuomet prasidėjo tikras šilumos detektyvas. Žmonės, kurie pasirašė sutikdami, kad Donatas mokėtų fiksuotą mokestį už bendro naudojimo patalpų šilumą, patys už šią paslaugą gavo didžiules sąskaitas. Keliskart didesnes, negu Donatui eksperto paskaičiuotas. Kaip tokiu atveju elgiasi kaimynai? Keli iš jų, tiesiog nieko nesiaiškindami, atsisakė savo sutikimo parašų.

Tuomet bendrovė nutraukė su Donatu sutartį. Bandęs taikiai su bendrove išspręsti klausimą, jis nieko nepešė. Bendrovė toliau skaičiavo „kosminius“ mokesčius ir taip supykdė kaimynus.

Tuomet vaikinas kreipėsi į teismą. Jis prašė, kad „būtų pripažintas neteisėtu 2009 m. spalio 16 d. pasirašytos sutarties vienašališkas nutraukimas ir kad būtų paskaičiuoti teisingi mokesčiai nuo 2009 m. spalio 16 d. Jis nori vieno – teisingai paskaičiuotų mokesčių už bendro naudojimo patalpų šildymą ir kad bendrovė vykdytų sutarties sąlygas.

Teismo posėdžiuose paaiškėjo faktai, kad visų butų šildymas, kur yra 504 radiatorių sekcijos, mėnesiui kainuoja 7977,17 Lt, o 24 sekcijos laiptinėje – 2008,21 Lt.

Kaip atsiranda tokia kainų proporcija?

Link tiesos

Ukmergės rajono apylinkės teismas 2013 m. lapkričio 27 d. sprendimu pripažino neteisėtu 2009 m. spalio 16 d. Sutarties dėl apmokėjimo už daugiabučio pastato bendro naudojimo patalpų šildymą vienašališką nutraukimą ir įpareigojo atsakovą UAB Ukmergės butų ūkį vykdyti 2009 m. spalio 16 d. Sutartį dėl apmokėjimo už daugiabučio pastato bendro naudojimo patalpų šildymą natūra.

Kiti teismo įpareigojimai UAB Ukmergės butų ūkiui yra Donato naudai.

Atgal į pradžią

UAB Ukmergės butų ūkis greitai pradėjo vykdyti minėtą teismo sprendimą. Name atsirado tokio turinio skelbimas:

„Butų savininkų dėmesiui,

Pranešimas dėl mokesčių už šildymą koregavimo dėl 2013 m. lapkričio 27 d. Ukmergės rajono apylinkės teismo nutarties. Informuojame, kad nurodyta perskirstyti mokestį buto Nr... nenaudai 294,55 Lt“.

Tai lyg vėl viskas iš pradžių. Kas bus toliau? „Absurdiška situacija tęsiama. Daugiabučio namo gyventojai yra gavę pranešimus apie jiems priskaičiuotas sumas. Mano manymu, jeigu butų ūkis ir toliau laikysis savo pozicijos ir bandys už savo padarytas klaidas bei pralaimėtą teisminį procesą atsakomybę užkrauti gyventojams, aš teiksiu dar vieną ieškinį dėl pinigų išieškojimo iš UAB Ukmergės butų ūkio vidinių įmonės lėšų, nes žmonės neturi prisiimti finansinės atsakomybės dėl namo administratoriaus nesugebėjimo teikti kokybiškas paslaugas“, – įsitikinęs Donatas. 

Autorė: Lina SUKACKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)