Spausdinti šį puslapį

Nemokamai valgančiųjų mažėja

Ne­mo­ka­mą mai­ti­ni­mą mo­kyk­lo­se šie­met gau­na ma­žiau ra­jo­no mo­ki­nių. Di­dė­jant šei­mų pa­ja­moms, sa­vi­val­dy­bės spe­cia­lis­tai pa­ten­ki­na ma­žiau pra­šy­mų skir­ti pa­ra­mą.Ne­mo­ka­mas mai­ti­ni­mas šiais moks­lo me­tais skir­tas 1180 mo­ki­nių.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Kai ku­rie ne­mo­ka­mai val­gy­ti mo­kyk­lo­se at­si­sa­ko pa­tys.


 

Ta­čiau šis skai­čius, pa­sak So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus vy­riau­sio­sios spe­cia­lis­tės Zi­tos Bur­lė­gie­nės, kiek­vie­ną die­ną kei­čia­si. Mat dėl ne­mo­ka­mo mai­ti­ni­mo šei­mos ga­li kreip­tis ir pra­si­dė­jus moks­lams – pra­šy­mai pri­ima­mi vi­sus moks­lo me­tus.

2013 m. ne­mo­ka­mas mai­ti­ni­mas bu­vo skir­tas 1518 mo­ki­nių.

Pa­sak spe­cia­lis­tės, dėl pa­ra­mos mo­ki­niams ga­li kreip­tis šei­mos, ku­rių vi­du­ti­nės pa­ja­mos vie­nam šei­mos na­riui per mė­ne­sį yra ma­žes­nės kaip 525 li­tai.

Dėl ne­mo­ka­mų pie­tų ga­li­ma kreip­tis ir ki­tais at­ve­jais, at­si­žvel­giant į šei­mos gy­ve­ni­mo są­ly­gas, jei­gu vi­du­ti­nės pa­ja­mos vie­nam šei­mos na­riui per mė­ne­sį yra ma­žes­nės kaip 700 li­tų.

„To­kie at­ve­jai – jei mo­ki­nys gy­ve­na ne­pil­no­je šei­mo­je, yra iš šei­mos, au­gi­nan­čios tris ar dau­giau vai­kų, taip pat jei mo­ki­nys yra ne­įga­lus ar iš ne­įga­lių tė­vų šei­mos“, – var­di­jo Z. Bur­lė­gie­nė.

Pa­ra­ma taip pat su­tei­kia­ma, at­si­ra­dus šei­mo­je pa­pil­do­mų iš­lai­dų, sun­kios li­gos, ne­lai­min­go at­si­ti­ki­mo, mai­tin­to­jo ne­te­ki­mo bei ki­tais at­ve­jais. „Ne­mo­ka­mas mai­ti­ni­mas tuo­met ski­ria­mas, pa­tik­ri­nus šei­mos, ku­rio­je gy­ve­na vai­kas, gy­ve­ni­mo są­ly­gas ir su­ra­šius bui­ties ir gy­ve­ni­mo są­ly­gų pa­tik­ri­ni­mo ak­tą“, – sa­kė ji. To­kį ak­tą su­ra­šo ug­dy­mo įstai­gų, se­niū­ni­jų, Ne­sta­cio­na­rių so­cia­li­nių pa­slau­gų cen­tro, sa­vi­val­dy­bės Vai­ko tei­sių ap­sau­gos sky­riaus dar­buo­to­jai.

Kai ka­da pa­ra­ma, anot spe­cia­lis­tės, bū­na nu­trau­kia­ma. Taip nu­tin­ka, jei tė­vai pa­ra­šo pra­šy­mą, kad vai­kai ne­no­ri ne­mo­ka­mai val­gy­ti mo­kyk­lo­je. 2013 m. to­kių at­ve­jų bu­vo sep­ty­ni. Taip pat pa­ra­ma bu­vo nu­trauk­ta dviem šei­moms, in­for­ma­vus, kad pa­di­dė­jo jų pa­ja­mos.

Šie­met ne­bu­vo pa­ten­kin­ti de­vy­ni pra­šy­mai skir­ti vai­kams ne­mo­ka­mus pie­tus. Prie­žas­tis – šei­mos pa­ja­mos vir­ši­ja 525 li­tus vie­nam jos na­riui.

Z. Bur­lė­gie­nė taip pat pri­mi­nė, jog iki spa­lio 10 die­nos dar ga­li­ma pa­teik­ti pra­šy­mus dėl pa­ra­mos įsi­gy­jant mo­ki­nio reik­me­nų. Tam šie­met, kaip ir per­nai, ski­ria­mi 156 li­tai vie­nam vai­kui.

Kol kas šiems moks­lo me­tams pa­ten­kin­ti pra­šy­mai dėl to­kios pa­ra­mos 1130 mo­ki­nių. Per­nai pa­ra­ma mo­ki­nio reik­me­nims įsi­gy­ti bu­vo skir­ta iš vi­so 1505 mo­ki­niams.

Autorė: Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)