Spausdinti šį puslapį

Renovacijos pabaigtuvių laukia pirmieji daugiabučiai

Daugiabučių renovacija, po truputį įsibėgėjusi mūsų rajone, jau laukia ir pabaigtuvių – modernizuoti baigiami du namai Deltuvoje.

 

Autorės nuotr. Renovacija pakeis miesto daugiabučių veidą.


Pastoliai išdygti netrukus turi dar prie dviejų namų mieste. Vis tik ne viskas einasi pagal planą – dokumentų paruošimas užsitęsia, renovaciją stabdo skolininkai.

Daugiabučių renovaciją rajone administruoja UAB Ukmergės butų ūkis. Įmonės direktorius Jonas Rinkevičius pripažino, kad ne viskas klostosi taip, kaip buvo planuojama.

Anot pašnekovo, nusiuntus parengtus dokumentus į Būsto energijos taupymo agentūrą, atsakymo pagal esamą tvarką laukiama per dešimt dienų. Tačiau realybėje šis laikotarpis labai išsitęsia. Būta ir taip, kad agentūra savo atsakymą pateikė tik po poros mėnesių.

J. Rinkevičius pasakojo, kad šiuo metu į pabaigą eina Deltuvos gyvenvietės Šviesos g. 1 ir 5 daugiabučių namų renovacija. Vieno iš jų gyventojai pabaigtuvių tikisi sulaukti dar šį mėnesį, kito – rudenį.

Atliekant renovaciją, apšiltintos sienos, renovuotas stogas, pakeisti langai, atliekama inžinerinės sistemos pertvarka. Taip pat bus pakeistos durys ir nudažyti pastatai, pabaigti kai kurie kiti darbai. Abiejų namų renovaciją atlieka UAB „Ukmergės statyba“.

Artimiausiu metu pastoliai išdygti turi ir mieste. Renovacijos darbai prasidės Kudirkos gatvės 8 daugiabutyje. Šio namo renovaciją atliks konkursą laimėjusi UAB „Baltukmės statyba“.

Toliau renovacijos eilėje – Miškų g. 50 ir Vilniaus g. 98A daugiabučiai. Čia darbuosis UAB „VT statyba“.

Taip pat į renovacijos „traukinį“ šiais metais dar turėtų suspėti Miškų g. 58, Linų g. 14 bei Pivonijos g. 5B namai.

Šie daugiabučiai – iš pirmojo renovacijos etapo metu patvirtinto sąrašo. Pirmajame etape buvo numatyta renovuoti 17 daugiabučių, tačiau 6 jų iš sąrašo iškrito. Dviejų namų – Miškų g. 46 ir Bažnyčios g. 3 daugiabučių gyventojai apsigalvojo patys.

Apie kitą problemą, su kuria susiduria daugiabučių renovacijos procesą administruojanti įmonė bei būstus atnaujinti panorusių namų gyventojai, pasakojo UAB Ukmergės butų ūkio Būsto administravimo skyriaus viršininkas Andrius Kalesnikas.

Būstų atnaujinimo proceso stabdis – skolininkai. Mat bankai atsisako suteikti kreditus tiems daugiabučiams, kuriuose yra daugiau nei 10 procentų įsiskolinusių butų. Skolininkais laikomi tie gyventojai, kurie už komunalines paslaugas jas teikiančioms įmonėms yra skolingi daugiau nei 600 litų.

Anot A. Kalesniko, daugiabučių renovaciją stabdo vadinamieji piktybiniai skolininkai – jei kurie nesusimokėjo tik už vieną mėnesį, bankai per daug nekreipia dėmesio. Tačiau yra net tokių, kurių skolos siekia net keliolika ar keliasdešimt tūkstančių litų.

Dėl gyventojų įsiskolinimų už komunalines paslaugas bankai kreditų nesuteikia Deltuvos 10A, Miškų 48, Šviesos 3 Deltuvoje ir A. Vienuolio 6 Šventupėje daugiabučiams. Šių namų gyventojai tapo savotiškais už komunalines paslaugas nemokančių kaimynų įkaitais – nors didžioji dauguma būsto renovacijai pritarė, ją atlikti kol kas nėra galimybių.

Antrajame daugiabučių modernizavimo etape numatyta renovuoti 51 senos statybos pastatą. Pasak administratorių, šio etapo daugiabučių investiciniai projektai dabar derinami su Būsto energijos taupymo agentūra.

Kai kuriuos iš jų agentūra atmeta, tuomet jie taisomi ir siunčiami pakartotinai. Rugsėjo mėnesį tikimasi pradėti investicinių projektų derinimą su gyventojais.

Autorė: Ligita JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)