Spausdinti šį puslapį

Savivaldybė – ties paskolų limito riba

Ukmergės rajono savivaldybė jau išsėmė paskolų aruodą – kitą savaitę rajono taryba turi nuspręsti, ar leisti išnaudoti paskutinę galimybę. Ketinama imti beveik 4 mln. litų paskolą. Jos savivaldybei reikia ne tik investiciniams projektams finansuoti...

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Paskola – ne dovana. Ją teks grąžinti su palūkanomis.


 

...bet ir grąžinti labiausiai spaudžiančias skolas.

Ukmergės rajono savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Vida Butkevičienė sako, kad 4 mln. litų paskolos suma yra įtraukta į šių metų biudžetą. Nepaisant to, Vietos savivaldos įstatymas reikalauja atskiro šio sprendimo patvirtinimo.

Savivaldybių skolinimosi galimybes reglamentuoja Vietos savivaldos bei 2014 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymai, taip pat Vyriausybės nutarimas „Dėl savivaldybių skolinimosi taisyklių patvirtinimo“.

Juose nurodyta leidžiamos ribos apskaičiavimo tvarka. Skaičiuojant nuo 48 mln. 175 tūkst. litų Ukmergės rajono savivaldybės biudžeto lėšų, skola negali viršyti 70 procentų.

Šiuo metu savivaldybės skolos sudaro 61,7 procento nuo šios sumos.

Didžioji jos dalis paskolos būtų panaudota savivaldybėje vykdomiems investiciniams projektams. Daugiausiai numatyta skirti Ukmergės miesto gatvių, šaligatvių, pėsčiųjų takų rekonstrukcijai – 1,2 mln. litų.

Iš šios paskolos taip pat numatyta finansuoti Taujėnų kultūros namų su biblioteka aplinkos sutvarkymą. Tam numatyta skirti 290 tūkst. litų. Užugirio (A. Smetonos) dvaro pritaikymui turizmo reikmėms – 130 tūkst. litų.

Prie Želvos vidurinės mokyklos pastato modernizavimo savivaldybė taip pat prisidėtų iš šios paskolos 173 tūkst., Veprių vidurinės mokyklos – 82 tūkst. litų, o prie Rečionių universalaus daugiafunkcio centro plėtros – 60 tūkst. litų.

Ukmergės rajono savivaldybės ilgalaikės plėtros strategijos 2014–2020 m. atnaujinimas „suvalgys“ 57 tūkst. litų, o Ukmergės miesto ir rajono specialiųjų planų rengimas – 50 tūkst. litų paskolos.

Kiek mažiau nei pusę planuojamos imti paskolos numatoma panaudoti anksčiau savivaldybės prisiimtoms paskoloms grąžinti.

V. Butkevičienė paaiškino, kad tokia praktika, kai iš paskolos gali būti grąžinamos ankstesnės paskolos, anksčiau nebuvo naudojama. Šią galimybę įstatymai leidžia tik nuo šių metų.

Taip atsiranda galimybė vykdyti daugiau investicinių projektų, prie kurių prisidėti turi ir savivaldybė iš savo biudžeto.

Jei taryba pritars paskolos ėmimui, savivaldybė bus visiškai išnaudojusi šiuo metu leistiną paskolų limitą.

V. Butkevičienė sako, kad išnaudojus įstatymų leidžiamus paskolų limitus, vėl galima skolintis tuomet, kai grąžinama dalis paskolų.

Šiuo metu Ukmergės rajono savivaldybės skolos sudaro apie 47 mln. litų. Iš jų 34,4 mln. – paskolos. Likusi suma – įsipareigojimai rangovams, skolos už prekes ir paslaugas, lėšos darbo užmokesčiui.

Autorė: Ligita JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)