Skolose įklimpusioje ligoninėje veržiami diržai

Pir­muo­sius mė­ne­sius li­go­ni­nei va­do­vau­jan­tis Rim­vy­das Ci­vil­ka pri­si­pa­žįs­ta ne­si­ti­kė­jęs, kad šios įstai­gos fi­nan­si­nė si­tu­a­ci­ja to­kia su­dė­tin­ga.

 

Au­to­rės nuotr. Ad­mi­nist­ra­ci­niuo­se dar­buo­se Rim­vy­dui Ci­vil­kai daug pa­de­da pa­va­duo­to­ja Rū­ta Srio­gie­nė.


 

Nau­ja­sis vy­riau­sia­sis gy­dy­to­jas pa­si­ren­gęs sun­kiam ir ne­po­pu­lia­riam žings­niui – verž­tis dir­žus ir pa­ma­žu bris­ti iš mi­li­jo­ni­nių sko­lų.

R. Ci­vil­ka pa­sa­ko­jo, kad pir­ma­sis dar­bas, ku­rį at­li­ko ta­pęs va­do­vu, bu­vo sa­vo ir pa­va­duo­to­jos Rū­tos Srio­gie­nės ka­bi­ne­tuo­se pa­sta­ty­ti kom­piu­te­rius.

Nors šian­dien nie­kas ne­įsi­vaiz­duo­ja šim­tus žmo­nių tu­rin­čios įmo­nės va­do­vo be kom­piu­te­rio, anks­tes­nie­ji va­do­vai kaž­ko­kiu bū­du be jo iš­si­vers­ti su­ge­bė­da­vo.

R. Ci­vil­ka ne­slė­pė – pri­ėmęs spren­di­mą už­im­ti šį pos­tą ir lai­mė­jęs kon­kur­są ne­įsi­vaiz­da­vo, kad si­tu­a­ci­ja to­kia dra­ma­tiš­ka.

Ra­do tuš­čią są­skai­tą

Įmo­nės, ku­rios apy­var­ta – mi­li­jo­nai, są­skai­to­je lie­pos mė­ne­sį ra­do ke­lio­li­ka tūks­tan­čių li­tų. Bu­hal­te­ri­nės ata­skai­tos by­lo­jo, kad šį pa­va­sa­rį pa­im­ta mi­li­jo­no li­tų pa­sko­la vi­sa iš­eik­vo­ta.

„Algų mokėti nebuvo iš ko. Antrą darbo dieną teko imti paskolą algoms ir atostoginiams išmokėti“, – pasakojo R. Civilka.

Pasak jo, ligoninė prasiskolinusi tiekėjams – ši skola viršija 2,7 milijono. Sėdęs į vadovo kėdę rado įspūdingą 120 skolininkų sąrašą. Tai įvairias paslaugas teikiančios įmonės, tiekiančios maistą, vaistus, įvairias komunalines paslaugas. Su kai kuriomis jų nebuvo atsiskaitoma metus, skolos siekė šimtus tūkstančių, o atsiskaitoma būdavo tik kritiniais atvejais.

Palūkanoms – tūkstančiai

Kita milžiniška ligoninės skolų dalis – bankams. Jiems skolinga 2 milijonus litų. Vien palūkanų bankams per mėnesį sumokama 108 tūkst. litų. Kiekvieną dieną telefono skambučiais įstaigą atakuoja skolininkų minia, stringa vaistų tiekimas.

R. Civilką labiausiai pribloškė, kad tokia situacija tęsėsi metai iš metų ir visiškai nieko nedaryta, kad ją bent kiek pakeistų.

Bandys operuoti

O kaip naujasis vyriausiasis gydytojas ketina keisti dramatišką įstaigos būklę? Pripažįsta, kad, deja, bus nepopuliarus ir medicinine kalba tariant – bandys įstaigoje atlikti rimtą chirurginę operaciją.

Kadangi pajamas labai smarkiai padidinti sudėtinga, pirmiausiai imsis taupymo ir kur tik įmanoma mažins išlaidas. Neneigia – mažės ir algos, ir etatai.

R. Civilka pastebėjo, kad lig šiol ne visų darbuotojų alga priklausė nuo atlikto darbo, kai kurie priedai buvo tiesiog nesuvokiami. Pavyzdžiui, gydytojai budėjimų metu gaudavo priemokas už konsultacijas, kurios nepriklauso, ar vairuotojui už automobilio priežiūrą mokėtas 50 proc. priedas. Arba dar – 100 proc. priedas prie atlyginimo „už darbą su įranga“...

Mažės etatų

Dar vienas nepopuliarus žingsnis – etatų mažinimas. Dabar apie 80 proc. Ukmergės ligoninės uždirbamų pinigų skiriama atlyginimams. Šis procentas, sumažėjus darbuotojų, taip pat mažės.

Pasak R. Civilkos, buvo kreiptasi į visus ligoninės skyrius, teiraujantis, kokius etatus galima sumažinti, kad nuo to nenukentėtų gydymo kokybė.

Sulaukus ir išanalizavus pasiūlymus derėtasi su ligoninės Gydymo, Slaugos tarybų atstovais, profsąjungomis. Pasak vadovo, etatų mažinimui buvo pritarta. Dabar vyksta atleidimo procedūros.

Pabrėžė, kad bus atleidžiami tik pensinio amžiaus žmonės, o į jų vietas nauji darbuotojai nepriimami. Sąraše – keliolika darbuotojų – gydytojų, administracijos darbuotojų, aptarnaujančio personalo. Kai kurie čia dirbę visą gyvenimą, kai kurie – greitai švęsiantys aštuoniasdešimtąjį jubiliejų.

Nors išeitinėms kompensacijoms išmokėti teks surasti dideles pinigų sumas, ateityje šis sprendimas leis taupyti.

Tačiau kai kurie priimti sprendimai leidžia taupyti jau šiandien.

Pavyzdžiui, pakeistas mobilaus ryšio operatorius, su kuriuo sutartis, pasak R. Civilkos, nebuvo keista 13 metų. Dabar šios paslaugos atpigo keturis kartus.

Algų neskaldys

Skausminga tema pastaruoju metu ligoninėje buvo algų mokėjimas. Atlyginimai mokėti smarkiai vėluojant ir dalimis. Dabar priimtas sprendimas pirmiausiai ir visą iš karto atlyginimą išmokėti sanitarėms, slaugytojoms. O gydytojams ir administracijos darbuotojams – paskutiniesiems.

Taupant lėšas nutarta 50 centų sumažinti stacionare gulinčių ligonių maisto porcijas. Dabar jų kaina – 5 litai. „Košių bus truputį daugiau, bet per metus pavyks sutaupyti 30 000 litų“, – sako vyr. gydytojas.

Pasak jo, Ukmergės ligoninė pirmauja respublikoje pagal stacionare besigydančių ligonių skaičių. Niekam ne paslaptis, jog prieglobsčio, šilumos ir nemokamo maisto ligoninėje žiemą neretai ieškojo kai kurie vieniši senoliai. Taip toliau nesitęs...

Laukia nenumatytos išlaidos

Pasak R. Civilkos, pradėjus vadovauti ligoninei, rasta nupirkta nemažai nereikalingų medicininių priemonių, kurios net nebuvo panaudotos. Kai kurios jų įsigytos prieš penkerius metus ir spėjusios išeiti iš galiojimo. Skyrių vedėjai tikino apie kai kurias turimas medicinines priemones net nežinoję.

Laukia ligoninės ir daug išlaidų, apie kurias net neįtarta. Antai, ligoninei būtino sterilizatoriaus, pasikeitus higienos normoms, nebegalima naudoti – būtina įsigyti naują, o jis kainuoja 300 000 litų.

Rūpesčiai dėl šildymo

Dar viena bėda – su katiline susijęs skandalas. Netekus savo katilinės R. Civilkai pirmosiomis vadovavimo dienomis teko pasirašyti raštą dėl ligoninės prijungimo prie „Ukmergės šilumos“ trasų.

Kaip tik dabar vyksta šie darbai. Specialistai patikino, kad jie bus baigti iki šildymo sezono pradžios. Šildymo kaina nuo to brangs, tik kol kas neaišku, kiek.

Prašys pagalbos

Gelbėjant skolose įklimpusią ligoninę R. Civilka ketina kreiptis ir į rajono savivaldybę, Sveikatos apsaugos ministeriją.

Be to, bus stengiamasi didinti ir ligoninės pajamas teikiant naujas paslaugas, ieškant naujų specialistų. Atvykus radiologijos specialistėms jau teikiamos krūtų echoskopijos paslaugos. Planuojama įdarbinti kraujagyslių chirurgą, atlikti plaučių tyrimus bronchoskopu.

Pasidomėjus, ar bus tęsiami pradėti įstaigos remonto darbai, pašnekovas patikino, kad jie tikrai nenutrūks. Pirmiausiai bus tęsiama Reanimacijos skyriaus rekonstrukcija.

Nedideles permainas įstaigoje jau gali pajusti ir pacientai – už paslaugas čia galima atsiskaityti banko kortelėmis.

Anksčiau sulaukta skundų dėl vienos Priėmimo–skubios pagalbos skyriaus darbuotojos nemandagaus elgesio su pacientais. Ši darbuotoja jau perkelta į kitas pareigas, kur tiek bendrauti neteks. „Netoleruosim grubumo“, – pabrėžė R. Civilka. Neneigė – jau teko pasirašyti ir papeikimą...

Vyriausiasis gydytojas pasidžiaugė, kad dauguma kolegų įvertino pertvarkos svarbą ir reikalingumą. Dėkojo jiems už supratingumą ir kantrybę.

O kokie dabar R. Civilkos santykiai su ankstesniu vadovu, kuris liko dirbti ligoninėje? Vyriausiasis gydytojas tvirtina jo nematęs – medikas buvo išėjęs atostogų, po to turėjo nedarbingumo lapelį.

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų