Skylėtą biudžetą bandys lopyti

Uk­mer­gės ra­jo­no val­džia ima­si prie­mo­nių, ku­rios tu­rė­tų pa­gel­bė­ti iš­temp­ti iš sko­lų duo­bės sa­vi­val­dy­bės biu­dže­tą. Įsi­sko­li­ni­mai jau per­žen­gė 40 mi­li­jo­nų li­tų – taip iš­au­gę jie dar nie­kuo­met ne­bu­vo.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr.


 

Ant­ra­die­nį vy­ku­sia­me ra­jo­no ta­ry­bos po­sė­dy­je po­li­ti­kai bu­vo in­for­muo­ti apie da­bar­ti­nę si­tu­a­ci­ją sa­vi­val­dy­bės biu­dže­te bei prie­mo­nes jo su­ba­lan­sa­vi­mui. In­for­ma­ci­ją pa­tei­kė ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Sta­sys Jac­kū­nas.

Jis pri­mi­nė, kad pa­tvir­tin­tas šių me­tų biu­dže­to pa­ja­mų pla­nas – 90 mln. 63 tūkst. Lt. Ta­čiau lė­šų po­rei­kis net 30 proc. di­des­nis.

Pa­sak S. Jac­kū­no, iki eko­no­mi­nės kri­zės, 2008-ai­siais, į sa­vi­val­dy­bės biu­dže­tą bu­vo gau­ta 106 mln. 536 tūkst. Lt. Tai – be­veik 16,5 mln. Lt dau­giau nei pla­nuo­ja­ma gau­ti šie­met.

Šiuo me­tu sa­vi­val­dy­bės sko­la sie­kia 40,9 mln. Lt. Iš jų 29,2 mln. – pa­sko­los.

Uk­mer­gė ar­tė­ja prie pa­sko­lų li­mi­to ri­bos – pa­gal Vals­ty­bės biu­dže­to ir sa­vi­val­dy­bių biu­dže­tų fi­nan­si­nių ro­dik­lių pa­tvir­ti­ni­mo įsta­ty­mą, mū­sų sa­vi­val­dy­bė ga­li bū­ti sko­lin­ga ban­kams iki 31,6 mln. Lt.

Vie­na pa­grin­di­nių sko­lų au­gi­mo prie­žas­čių – įvai­rūs eu­ro­pi­niai pro­jek­tai. Pri­si­dė­ti prie jų vyk­dy­mo pri­va­lo­me, ta­čiau – tik sko­lin­to­mis lė­šo­mis. Tai smar­kiai di­di­na įsi­sko­li­ni­mus.

Vie­nas iš sa­vi­val­dy­bės pa­ja­mų šal­ti­nių – mo­kes­čiai. Šie­met pla­nuo­ta jų gau­ti 36 mln. 563 tūkst. Lt. Iki rug­sė­jo 1 gau­ta 63,5 proc. me­ti­nio pla­no.

Di­džio­ji mo­kes­čių rie­kė – gy­ven­to­jų pa­ja­mų mo­kes­tis, jo gau­ta 12 mln. 56 tūkst. Lt. Ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to mo­kes­čio – 1 mln. 41 tūkst. Lt. Vie­ti­nės rin­klia­vos už at­lie­kų su­rin­ki­mą gau­ta 1 mln. 899 tūkst. Lt.

Ar bus įvyk­dy­tas me­ti­nis biu­dže­to pa­ja­mų su­rin­ki­mo pla­nas, dar ne­aiš­ku.

Sie­kiant iš­spręs­ti pro­ble­mas, ki­lu­sias dėl Ūkio ban­ko veik­los su­stab­dy­mo, ra­jo­no ta­ry­ba dar va­sa­rį bu­vo pri­ėmu­si spren­di­mą dėl pa­sko­los iš Fi­nan­sų mi­nis­te­ri­jos su­tei­ki­mo vals­ty­bės de­le­guo­tų funk­ci­jų vyk­dy­mui už­tik­rin­ti. Ta­čiau šios pa­sko­los su­tei­ki­mas bu­vo ati­dė­tas.

S. Jac­kū­nas iš­dės­tė pa­grin­di­nes prie­mo­nes, ku­rias yra nu­ma­čiu­si ra­jo­no val­džia biu­dže­to su­ba­lan­sa­vi­mui.

Šia­me są­ra­še – sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos iš­lai­dų, vie­šo­sios pir­ties pa­slau­gų tei­ki­mo ir iš­lai­dų kom­pen­sa­vi­mo iš sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to tvar­kos per­žiū­rė­ji­mas, vie­ti­nės rin­klia­vos už ko­mu­na­li­nes at­lie­kas su­rin­ki­mo kon­tro­lės stip­ri­ni­mas.

Per­žiū­rė­ti ke­ti­na­ma ir be­na­mių šu­nų ir ka­čių kon­tro­lės pro­gra­mos fi­nan­sa­vi­mą. Ne­ap­sie­ita be ker­ti­nių sa­vi­val­dy­bės klau­si­mų – ši­lu­mos kai­nos ma­ži­ni­mo ga­li­my­bės, ši­lu­mos są­nau­dų biu­dže­ti­nė­se įstai­go­se ma­ži­ni­mo.

Nu­ma­to­ma biu­dže­ti­nių įstai­gų su­tau­py­tas lė­šas pa­nau­do­ti įsi­sko­li­ni­mams deng­ti. Per 8 mė­ne­sius sa­vi­val­dy­bės biu­dže­ti­nės įstai­gos dėl dar­buo­to­jų li­gos, ne­už­im­tų eta­tų ir ki­tų prie­žas­čių su­tau­pė 313 tūkst. Lt, o iki me­tų pa­bai­gos pla­nuo­ja su­tau­py­ti dar be­veik 98 tūkst. Lt dar­bo už­mo­kes­čiui skir­tų asig­na­vi­mų.

Kar­tu su so­cia­li­nio drau­di­mo įmo­koms nu­ma­ty­to­mis lė­šo­mis pla­nuo­ja­ma su­tau­py­ti 0,5 mln. Lt. Šie pi­ni­gai bus pa­nau­do­ti lė­šas su­tau­piu­sių įstai­gų įsi­sko­li­ni­mams deng­ti.

Jau kreip­ta­si į So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo bei Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­jas su pra­šy­mais skir­ti pa­pil­do­mų lė­šų. Tai su­siję su Ūkio ban­ko žlu­gi­mu. Ūkio ban­ke „už­stri­go“ sa­vi­val­dy­bės be­veik 6 mln. li­tų. Di­džiau­sią įša­lu­sių lė­šų da­lį su­da­ro šių mi­nis­te­ri­jų ku­ruo­ja­moms funk­ci­joms vyk­dy­ti.

Ra­jo­no val­džia taip pat pla­nuo­ja­ su­stip­rin­ti sa­vi­val­dy­bės te­ri­to­ri­jo­je esan­čio ne­pri­žiū­ri­mo ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to kon­tro­lę. Bus tę­sia­mas ir biu­dže­ti­nių įstai­gų tin­klo op­ti­mi­za­vi­mas.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų