Spausdinti šį puslapį

Socialinė parama gyventojams. Iššūkiai ir rezultatai

Savivaldybėms ruošiantis naujiems įstatymo iškeltiems iššūkiams socialinės paramos teikimo srityje, kai kas nerimavo, kaip mūsų rajono savivaldybei pavyks su jais susidoroti.

 

 

Šiandien, prabėgus pusmečiui, matome pirmuosius optimistiškai nuteikiančius rezultatus.

Pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, vidutiniškai per mėnesį socialinę pašalpą gavusių asmenų skaičius rajone sumažėjo 31,1 proc.

Trečdaliu sumažėjęs socialinės pašalpos gavėjų skaičius sietinas su tuo, jog nuo metų pradžios socialinė pašalpa teikiama vykdant savarankišką savivaldybių funkciją (finansuojama iš savivaldybės biudžeto lėšų). Vietos savivaldai suteikta ne tik daugiau laisvės, bet kartu ir daugiau atsakomybės teikiant piniginę socialinę paramą.

Manau, kad socialinės pašalpos gavėjų skaičiaus mažėjimą lėmė keletas priežasčių: detalesnė individualių atvejų analizė, glaudesnis tarpinstitucinis bendradarbiavimas, aktyvus vietos bendruomenės dalyvavimas, didesnis viešumas.

Tačiau socialinių pašalpų mažėjimas – ne tik sugriežtintos kontrolės, bet ir žmonių sąmoningumo didėjimo pasekmė. Yra žmonių, kurie kimba į sezoninius darbus, eina uždarbiauti pas ūkininkus.

Savivaldybės, seniūnijų ir Nestacionarių socialinių paslaugų centro darbuotojai daug dėmesio skiria išsamiai individualių atvejų analizei, socialinės paramos gavėjų stebėsenai, jų lankymui namuose ir buities ir gyvenimo sąlygų patikrinimo aktų surašymui. Per pusmetį atlikta 980 tokių patikrinimų.

Seniūnijose sudarytos Socialinių reikalų komisijos, kuriose dalyvauja savivaldybės, bendruomenių, kitų įstaigų atstovai. Komisijos svarsto ir teikia išvadas dėl socialinės pašalpos skyrimo probleminėse situacijose.

Gaunantieji pašalpas Ukmergės rajone privalo dalyvauti visuomenei naudingoje veikloje. Tai dar vienas būdas atsijoti tuos, kurie parama piktnaudžiauja. Per šių metų pirmąjį pusmetį dėl atsisakymo dalyvauti visuomenei naudingoje veikloje socialinių pašalpų mokėjimas buvo nutrauktas 321 asmeniui.

Šios priemonės leido savivaldybei per pusmetį sutaupyti daugiau nei 600 tūkst. litų. Nepanaudotos lėšos nukreipiamos kitų veiklų socialinės apsaugos srityje įgyvendinimui: seniūnijos pirko darbo priemones visuomenei naudingų darbų atlikimui, tvarkomos Vaikų globos namų patalpos Siesikuose. Numatyta lėšų skirti socialinės globos įstaigų įsiskolinimams dengti, socialinių darbuotojų skatinimui ir darbo sąlygų gerinimui.

Manau, kad socialinė parama turi padėti žmogui tuo metu, kai jam tokia pagalba yra būtina, tačiau jokiu būdu neturi skatinti neieškoti galimybių patiems užsidirbti. 

Visos rajono institucijos turi siekti, kad paramą gautų tik tie, kam ji išties reikalinga, o socialinės pašalpos teikimui finansuoti skirtos ir nepanaudotos lėšos būtų skiriamos bendruomenės stiprinimui, aplinkos gerinimui, būtiniausiems rajono poreikiams tenkinti.

Giedrius POCIUS

Ukmergės rajono savivaldybės

administracijos direktoriaus

pavaduotojas

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)