Spausdinti šį puslapį

Lietuviškų obuolių kainos priklausys nuo lenkų

Autorės nuotr. Sodininkai sako, kad obuoliai nuo sausros mažesni. Autorės nuotr. Sodininkai sako, kad obuoliai nuo sausros mažesni.

Sodininkai šiemet pastebi, kad po obelimis krituolių daugiau nei ankstesniais metais. Tai – užtrukusios sausros padarinys. Ypač nukentėjo ekologiniai sodai – užsimezgusius vaisius praretino ir vaisėdis.

Apie kainas sodininkai teigia sužinosiantys tik joms nusistovėjus pas kaimynus lenkus – mūsų rinką reguliuoja jie.

Deltuvos seniūnijoje, Žalgirių kaime, esančiame ūkininkės Genovaitės Sakalauskienės sode šiemet obelų šakos nuo vaisių nelinksta. Pasak jos, lyginant su pernykščiu derliumi, jis kur kas mažesnis.

Tačiau ūkininkė sako, kad bendros rajono sodų padėties tai tikrai neatspindi, kadangi 2,6 ha plotą užimantis sodas yra ekologiškas.

„Neekologiškuose soduose šiemet tikrai daugiau obuolių matosi. Tam buvo geros sąlygos – pavasarį šalnų nebuvo, nuo vaisėdžio sodininkai nupurškė“, – svarsto pašnekovė.

Tuo tarpu ekologiškame sode sąlygos išskirtinės. Dalį užsimezgusių vaisių praretina ir į sodus įsisukęs vaisėdis, nuo kurio ekologiškai vaisius auginantys sodininkai vaismedžių chemikalais nepurškia.

Pasak G. Sakalauskienės, nors tinkamai genimos jaunos žemaūgės obelys paprastai dera kiekvienais metais, nepramečiuoja, tačiau auginamos ekologiškai vis tiek turi kažkiek pailsėti nuo gausaus derliaus.

Beveik mėnesį vaismedžius kankinusi sausra taip pat neišėjo į naudą. Kaip sako sodininkai, sodas ne daržas – jo laistytuvu nepalaistysi. Tai, kad ir gamtos sąlygos padarė nuostolių, įrodo po vaismedžiais krituoliais nuklota žemė.

„Obelys – kaip ir visi augalai. Kad pačios kuo mažiau nukentėtų, išgyventų, esant drėgmės trūkumui pradeda mesti dar neprinokusius vaisius“, – aiškina ūkininkė. Sakalauskienė sako, kad obuolių derlių ketina realizuoti dviem būdais – dalį jų parduos turguje, o dalį perdirbs patys. Uogų ir vaisių perdirbimo cechą prieš porą metų įsirengusi ūkininkė iš obuolių spaudžia sultis, juos džiovina, gamina obuolių sūrius.

Pašnekovė pasakoja, kad jos žmonės klausinėja, kaip galima būtų kuo naudingiau realizuoti ne visai prinokusius krituolius, ar iš jų galima spausti sultis.

„Nuo sausros iškrito nenunokę obuoliai. Jie ir neskanūs, ir nesultingi. Jie nei sultims, nei valgymui netinka“, – aiškina ji.

Kainas reguliuoja lenkai

ŽŪB „Taujėnų sodai“ obuolių derlių skinti jau pradėjo nuomininkai iš Anykščių rajono – AB „Ažuožerių sodai“. Ši bendrovė šiuo metu sodininkauja 200 hektarų plote.

AB „Ažuožerų sodai“ direktorius Jonas Janišius sako, kad dabar skinamos vasarinės veislės. Vasarinių veislių obuolių turi tik keletą hektarų, tačiau jų užtenka. Mat jų yra trumpa realizacija, netinkami laikymui.

Turguje jų parduodamų obuolių kainos svyruoja nuo 40 iki 80 centų.

Anot jo, karščiai ir sausra tęsėsi per ilgai ir soduose savo juodą darbą nudirbo. Labiausiai pakenkė obuoliams – šie vaisiai vienu metu apstojo augti.

Tačiau direktorius sako, kad jie dar turi laiko paaugti – rudeninės veislės paprastai pradedamos skinti nuo rugsėjo trečios dekados.

Savo sandėlius turinti AB „Ažuožerių sodai“ savo produkciją realizuoja įvairiais būdais – parduoda obuolius turguje, tiekia į prekybos centrus, priduoda UAB „Anykščių vynas“ bei patys spaudžia sultis.

Įmonė rengiasi obuolių pardavimui – studijuoja įvairias rinkas, prognozuoja kainas. Kadangi ekonominiai santykiai ir verslo sėkmė priklauso nuo politinės situacijos, žvalgomasi į kaimynus – sekami kaimyninių šalių santykiai. Svarstoma, kaip jie paveiks mūsų vidaus ekonomiką ir prekybinius santykius.

„Lenkijoje obuolių užderėjo pakankamai. Tačiau lenkams rinka Rusijoje užsidarė. Taigi tikėtina, kad lenkai ir mūsų šalyje kainas gerokai numuš“, – svarsto pašnekovas.

Tačiau, anot jo, kaip dažniausiai nutinka, supirkėjų ir augintojų interesai ir lūkesčiai nesutampa. Jei supirkėjams žemos kainos yra palanku, sodininkams – ne į naudą.

Mažiausiai – pusė tonos

Obuolių derlių norintys realizuoti ukmergiškiai sodininkai prasidėjus obuolių sezonui savaitraštyje „Ukmergė“ dairosi supirkėjų skelbimų. Mat didesnį kiekį šių vaisių supirkę verslininkai veža priduoti į UAB „Anykščių vynas“.

Praeitų metų pabaigoje šią įmonę įsigijusi MV GROUP ketina supirkti didesnį kiekį obuolių nei pernai. MV GROUP Korporatyvinių reikalų skyriaus vadovė Vaida Budrienė sako, kad naujieji šeimininkai pasirengę dirbti dviem kryptimis – stiprinti prekės ženklą ir plėsti rinką.

Šią savaitę įmonė jau pradėjo supirkinėti vasarinių veislių obuolius. Budrienė pasakojo, kad įmonė sudaro išankstines sutartis su obuolių supirkėjais. Patiems sodininkams taip pat suteikta galimybė priduoti obuolius tiesiogiai į įmonę be tarpininkų. Tačiau vadovė informavo, kad tokiais atvejais produkcijos turi būti didelis kiekis – ne mažiau kaip pusė tonos.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)