Spausdinti šį puslapį

Ištuštėjusiuose globos namuose nori įrengti socialinius būstus

Gedimino Nemunaičio nuotr. Namai ištuštėjo vykdant institucinės globos pertvarkos programą. Gedimino Nemunaičio nuotr. Namai ištuštėjo vykdant institucinės globos pertvarkos programą.

Vyriausybės sprendimu šalyje naikinami vaikų globos namai, o vaikai išskirstomi po mažas šeimynas. Tačiau ką daryti su likusais didžiuliais tuščiais pastatais? Ukmergės rajono savivaldybė norėtų vaikų globos namų dalį pritaikyti socialiniams būstams.

Pasinaudodama 2014–2020 m. laikotarpio ES parama Ukmergės rajono savivaldybė planuoja teikti paraišką projekto „Socialinio būsto pažeidžiamoms gyventojų grupėms įsigijimas ir pritaikymas“ finansavimui gauti.

Projektinis pasiūlymas su savivaldybės tarybos sprendimu turi būti pateiktas iki vasario 1 d., tad šiuos planus dar turės tvirtinti rajono politikai.

Sovietmečiu Vilniaus gatvėje pastatytuose globos namuose kadais gyveno per pusę tūkstančio šeimos šilumos netekusių vaikų, dar prieš porą metų – iki 90, o šiuo metu liko vos daugiau kaip 30.

Namai ištuštėjo vykdant institucinės globos pertvarkos programą.

Ukmergės vaikų globos namų direktorius Vygantas Kaselis pasakojo, kad šiuo metu įstaigoje – iš viso 60 vaikų. Tačiau pagrindiniame vos ne pusės tūkstančio kvadratinių metrų pastate likę per 35 ugdytinius. 25 vaikai daugiau nei prieš metus buvo perkelti į įstaigos padalinį Siesikuose.

Tokių pertvarkų imtasi, kuomet buvo uždrausta veikti toms šalies vaikų globos įstaigoms, kuriose glaudžiasi daugiau kaip 60 gyventojų.

Vadovaujantis valstybės vykdoma politika, 2017 metais vaikų globos namuose gyvens ne daugiau kaip po 30 vaikų.

Kaselis pasakojo, kad šiuo metu visiškai tuščia yra pusėje pastato. Nenaudojami apie 2000 kvadratinių metrų. Jų išlaikymas įstaigai – didelė našta, nes patalpas, kad ir labai minimaliu režimu, būtina šildyti.

Projektu planuojama tuščioje pastato dalyje įrengti socialiniam būstui pritaikytus butus. Atlikus kapitalinio remonto darbus, būtų įrengti 32 butai. Iš jų 16 – vieno kambario ir 16 – dviejų kambarių.

Nors vaikų globos namų pastatas yra iš lauko apšiltintas, pakeista stogo danga, apie 2008-uosius viduje atliktas remontas, socialinių būstų įrengimas kainuotų didžiulius pinigus.

Šiems darbams numatomas lėšų poreikis –1 mln. 229 524 Eur.

Tiesa, 85 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų būtų panaudota iš ES paramos. Savivaldybės indėlis siektų 184 428 Eur.

Šiuo metu Ukmergės rajone socialinio būsto laukia 235 šeimos bei asmenys.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)