Spausdinti šį puslapį

Kiek sumokėjome mokesčių?

VMI VMI

Pernai į Ukmergės rajono biudžetą gauta 12,8 mln. eurų pajamų – biudžeto surinkimo planas įvykdytas 121,3 proc. Tai 11,6 proc. daugiau nei užpernai. Didžiausią dalį pajamų sudaro gyventojų ir įmonių sumokami mokesčiai.

Apie tai, kaip ukmergiškiams sekėsi mokėti mokesčius, informavo Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Edita Glumbakienė.

Pasak vadovės, didžiausią į savivaldybės biudžetą sumokamų mokesčių dalį sudaro Gyventojų pajamų mokestis (GPM).  Daugiausiai jo sumoka įmonės, kuriose dirba nuo keliasdešimt iki kelių šimtų darbuotojų. Ukmergės mokesčių mokėtojai pernai sumokėjo 9,18 mln. eurų GPM mokesčio, arba 18,7 proc. daugiau nei buvo planuota.

Vadinamųjų turto mokesčių, apimančių žemės, nekilnojamojo turto ir paveldimo turto mokesčius, pernai sumokėta per 1 mln. eurų. Prognozės viršytos 12,4 proc. Gauta 574,3 tūkst. eurų pajamų iš nekilnojamojo turto mokesčio, 498,5 tūkst. – iš žemės, apie 9 tūkst. – iš paveldimo turto mokesčių.

Svarus indėlis

Didžiausią reikšmę valstybės biudžeto pajamoms turi Pridėtinės vertės ir Pelno mokesčiai. Ukmergiškių indėlis į valstybės biudžetą taip pat svarus: praėjusiais metais jie sumokėjo 4,7 mln. eurų Pridėtinės vertės mokesčio, ir tai yra beveik 107 tūkst. eurų daugiau nei 2015 m. Daugiau sumokėta ir Pelno mokesčio – 3,8 mln. eurų.

Daugiausia mokesčių į šalies biudžetą pernai sumokėjo: AB „Ukmergės gelžbetonis“ – 2255, 4 tūkst. Eur, UAB WURTH LIETUVA – 2233,8 tūkst. Eur, UAB „Systemair“ – 952 tūkst. Eur, UAB „Ukmergės keliai“ – 930,1 tūkst. Eur, VĮ Ukmergės miškų urėdija – 862,9 tūkst. Eur.

Ar teko imtis griežtesnių priemonių, kad mokestinės prievolės būtų įvykdytos?

„Pastaraisiais metais stebime vis didėjantį mokesčių mokėtojų sąmoningumą. Pirmiausia, remiamės bendradarbiavimu su mokesčių mokėtojais: primename apie artėjančius mokesčių sumokėjimo terminus, pradelstas prievoles. Vertindami, kaip jie laikosi mokestinių prievolių, analizuojame mokesčių mokėtojų pateiktų deklaracijų duomenis, aiškinamės, kodėl kinta sumokamų mokesčių sumos, kai kiti įmonės veiklos rodikliai ženkliai nesikeičia – mokesčių mokėtojų atžvilgiu atliekame stebėsenos veiksmus. Jeigu po atliktos analizės kyla klausimų, kreipiamės į mokesčių mokėtoją, prašydami paaiškinti ar patikslinti pateiktą informaciją.

Prioritetą teikiame bendravimui, komunikacijai, informavimui bei suteikiame galimybes mokesčių mokėtojams nustatytus trūkumus ištaisyti patiems“, – pasakojo Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Edita Glumbakienė.

Dėmesio centre

Mokesčių administratoriaus dėmesio centre išlieka įmonės, kurios deklaruoja mažą darbo užmokestį arba turi daug ne visą darbo dieną dirbančių darbuotojų. Jų vadovus mokesčių inspekcija kviečia pokalbio, aiškinasi aplinkybes, siekiant įvertinti, ar nėra slepiami mokesčiai, nemokamas atlyginimas vokeliuose. Pernai Vilniaus AVMI Ukmergės poskyrio specialistų dėmesio dėl minėtų priežasčių sulaukė per 20 įmonių. Atsižvelgusios į pastabas 11 įmonių vidutiniškai 33,5 proc. padidino mokamą darbo užmokestį, dar 8 įmonės 12 darbuotojų pervedė dirbti visu etatu.

Pasak Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkės, nuolat nagrinėjami prašymai susigrąžinti Pridėtinės vertės mokesčio permokas. Įvertinus ukmergiškių pateiktus prašymus dėl grąžintino PVM, pernai buvo nustatyti 56 atvejai, kai prašymai buvo nepagrįsti, todėl valstybės biudžete liko 153,9 tūkst. eurų Pridėtinės vertės mokesčio.

Po AVMI specialistų veiksmų Ukmergės rajono mokesčių mokėtojai patikslino pateiktų deklaracijų duomenis ir į šalies biudžetą papildomai deklaravo 93,9 tūkst. eurų mokesčių. Susisiekus su rajono mokesčių mokėtojais dėl nepateiktų deklaracijų, po informavimo mokesčių mokėtojai pateiktose deklaracijose deklaravo 198,5 tūkst. Eur mokėtinų mokesčių.

Verslo liudijimų – daugiau

Kaip rajone keitėsi dirbančių savarankiškai skaičius? Vilniaus AVMI duomenimis, pernai daugėjo gyventojų, įsigijusių verslo liudijimus bei įregistravusių individualią veiklą pagal pažymą.

Ukmergiškiai dažniausiai verslo liudijimus įsigijo prekybai tik ne maisto produktais, kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veiklai, specialiesiems statybos darbams, prekybai, statybos baigimo ir valymo darbams. Populiariausios veiklos rūšys, kuriomis galima verstis įsigijus verslo liudijimą, pastaruoju metu nesikeičia. Pernai savarankiškos veiklos formą pasirinko 7 proc. daugiau gyventojų negu 2015 m.

Tarp populiariausių veiklos rūšių registruojant individualią veiklą pagal pažymą galima išskirti taksi veiklą, kitą, niekur nepriskirtą švietimą, kirpyklų ir grožio salonų veiklą bei mažmeninę prekybą, išskyrus variklinių transporto priemonių ir motociklų prekybą. Iš viso pernai 403 gyventojai registravo individualią veiklą pagal pažymą, užpernai tokių buvo 330 gyventojų.

Primenama, kad patogiausia įsigyti verslo liudijimą ar registruoti individualią veiklą prisijungus prie Mano VMI arba pasinaudojant e.VMI programėle išmaniesiems telefonams. Dirbantieji savarankiškai iki gegužės 1 d. turi pateikti metinę pajamų deklaraciją.

Užfiksuota pažeidimų

Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė E. Glumbakienė informavo, kad pernai gauti 29 pranešimai apie galbūt daromus mokestinius pažeidimus. O juk kiekvienas mokesčių vengimo atvejis iškreipia sąžiningą konkurenciją rinkoje, sąžiningiems verslininkams sunku konkuruoti su slepiančiais mokesčius. Antra tiek, netenkama pajamų, iš kurių finansuojamos viešosios paslaugos.

Pernai minėtas VMI Pasitikėjimo telefono 10-metis. Suskaičiuota, kad per šį laikotarpį apie galbūt daromus mokestinius pažeidimus pranešę gyventojai į šalies biudžetą padėjo grąžinti 32 mln. eurų.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)