Spausdinti šį puslapį

Keleivių mažėja – nuostoliai auga

Miesto autobusai vis dažniau važinėja pustuščiai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Miesto autobusai vis dažniau važinėja pustuščiai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Viešojo transporto paslaugos darosi vis mažiau reikalingos gyventojams. Dėl to didėja savivaldybės įmonės UAB Ukmergės autobusų parko patiriami nuostoliai. Darbuotojai pripažįsta, kad kaimuose juos dar „gelbsti“ mokiniai, tačiau ir tokių važiuotojų mažėja.

UAB Ukmergės autobusų parko nuostoliai, susidarantys dėl būtinų keleivinio transporto paslaugų teikimo visuomenei, pernai siekė 240,3 tūkst. Eur. Per 9 šių metų mėnesius nuostoliai jau siekia 298,2 tūkst. Eur.

Atsižvelgiant į susidariusią situaciją, tikslinant rajono biudžetą, jiems padengti siūloma skirti dalį reikalingų lėšų – 65 tūkst. Eur. Šį klausimą posėdyje jau netrukus svarstys rajono savivaldybės taryba.

Teikiamame svarstyti biudžeto tikslinimo sprendimo projekte pažymima, kad minėtos įmonės patiriami nuostoliai didėja mažėjant pervežamam mokinių skaičiui ir didėjant darbuotojų darbo užmokesčiui.

Pasak savivaldybės Strateginio planavimo ir biudžeto skyriaus vedėjos Vidos Butkevičienės, rajono biudžete patvirtintos Autobusų parkui skirtos lėšos šiemet sudarė 690 000 Eur. Papildomai skiriamos lėšos, anot jos, – tai kompensacija už mokinių, pensininkų ir neįgaliųjų pavėžėjimą bei nuostolius, susidariusius šiai įmonei teikiant paslaugas.

Keičia per atostogas

Pasak UAB Ukmergės autobusų parko eksploatacijos ir komercijos tarnybos vadovės Jūratės Skapienės, autobusų grafiką jiems kai kada tenka koreguoti. Priemiesčio autobusų maršrutai kiek pasikeičia per moksleivių atostogas.

„Nuimam“ tuos autobusus, kurie veža į mokyklas vaikus. Tačiau tik jie mums ir liko – kitų keleivių mažai“, – sako ji.

Mieste, anot moters, per atostogas niekas nesikeičia: „Keičiam nebent tada, kai būna šventinė diena – Naujieji metai, Velykos. Jeigu šventinė diena – kokia sausio 1 – papuola, pavyzdžiui, ketvirtadienį, autobusus leidžiam išeiginių grafiku.“

Nebėra ką vežt

J. Skapienė pasakojo, kad ir kaime, ir mieste anaiptol nebe tiek važiuojančiųjų autobusais, kiek būdavo kadaise. „Smarkiai jaučiam keleivių sumažėjimą, – sako ji. – Ir mokinių, jau nekalbant apie kitus žmones, labai sumažėjo, tiesiog nebeturim ką vežt. Jei anksčiau per, tarkim, Atkočius ryte važiuodavo pilnas autobusas, tai dabar net nebe didelį siunčiam, o 30-ies vietų, ir dar lieka jų laisvų.“

Pašnekovės teigimu, nebėra grūsčių ir mieste kursuojančiame transporte: „Anksčiau septintą ryto pilnutėlis autobusas važiuodavo – pati vargiai beįlįsdavau. Dabar ir atsisėsti pilna vietų. Kaime pagrindiniai, kurie „pilni“ ir dabar liko, – Balninkai, Sližiai, Vaivadiškiai. Mieste – 1, 4, 6 numerių autobusai, o antru ir trečiu nebe kažin kas važiuoja.“

Vykti autobusais, pastebi ji, nebėra kam, nes daugelis, taip pat ir nemažai mokinių, važinėja savo automobiliais.

Į kapines nebevažiuoja

Taip pat pasakojo, kad miesto maršrutų grafikas porą kartų per metus keičiamas dėl reisų į Dukstynos kapines: „Pridedama maršrutų vasaros metu, kai žmonės vyksta tvarkyti kapų. Jau po Velykų pradeda važiuoti – tada ir keičiam grafiką. Toks būna iki lapkričio, kai ir vėl naikinami. Tamsu, mažiau ten važiuoja, todėl maršrutai sutrumpinami iki autobusų stoties.“

Kultūringi – ne visi

Tarnybos vadovė apgailestauja, kad ne visi keleiviai moka kultūringai važiuoti autobusais. „Dažniausiai – mokiniai: jie ir drasko, ir purvina, ir paremontuoti po jų mums tenka. Prišiukšlina – randam prilukštentų saulėgrąžų, popieriukų. Vairuotojams patiems reikia išvalyti, sutvarkyti“, – pasakojo ji.

Išsiblaškę keleiviai ir visokių daiktų palieka. Tarp autobusuose aptiktų radinių yra buvusių ir striukių, taip pat – piniginių, rankinių, telefonų. „Tai krepšelį su sportine apranga kokio mokinio paliktą randam... Vairuotojai viską atneša į autobusų stotį, apieškom – gal būna koks telefono numeris. Tada skambinam savininkui. Tačiau ir patys žmonės, jei ko pasigenda, ieško ir į mus kreipiasi“, – sako pašnekovė.

Priminė, kad įprasta važiavimo autobusu kaina yra 55 centai. Bilietėlis gali kainuoti ir 28 ar 16 centų. Tokiomis nuolaidomis gali naudotis neįgalieji, pensininkai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)