Spausdinti šį puslapį

Dabartinė politika neskatina žmonių dirbti

Rajono savivaldybėje viešėjo Janina Matuizienė, Marija Varasimavičienė ir Artūras Černiauskas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Rajono savivaldybėje viešėjo Janina Matuizienė, Marija Varasimavičienė ir Artūras Černiauskas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Dabartinė situacija Lietuvos dirbančiųjų nedžiugina – algos kyla ne visiems, darbą susiranda ne kiekvienas, o dosnios pašalpos neskatina žmonių dirbti. Šiomis ir kitomis temomis kalbėta profesinių sąjungų susitikime su rajono vadovais.

Ukmergėje penktadienį apsilankė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas, konfederacijos generalinė sekretorė Janina Matuizienė, Lietuvos metalistų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė Marija Varasimavičienė.

Į savivaldybėje vykusį susitikimą svečius atlydėjo Ukmergės profesinių sąjungų bendrijos pirmininkas Vincentas Banikonis, šakinių profesinių sąjungų vadovai.

Pažymėta, kad šis vizitas – neatsitiktinis. Ukmergėje tądien minėta profsąjungų diena. Tą dieną kasmet susirenka profesinių sąjungų atstovai, pasidalija patirtimi, įgyja žinių, linksminasi vakaronėje. Tai – išskirtina ukmergietiška tradicija – kitos tokios nėra jokiame Lietuvos mieste.

Ukmergės profesinių sąjungų bendriją šiuo metu vienija 19 profesinių sąjungų, kurios veikia įvairiuose rajono kolektyvuose.

Pristatant mūsų miestą svečiams parodytas gražus filmas apie Ukmergę. Tačiau meras Rolandas Janickas atkreipė dėmesį ir ne tik į teigiamas sritis.

Pažymėjo, kad Ukmergėje yra didžiausias nedarbas tarp Vilniaus apskrities savivaldybių, o atlyginimų vidurkis – pats mažiausias. Jaunimas sunkiai įsitvirtina darbo rinkoje – neretai nusivylęs pirmu savo darbdaviu emigruoja.

Per 10 pastarųjų metų dėl emigracijos ir senstančios visuomenės rajonas neteko 10 tūkst. gyventojų.

Rajono meras džiaugėsi, kad didelės, Lietuvoje žinomos įmonės investuoja Ukmergėje ir čia kuria darbo vietas. Viena tokių – „Bitė Lietuva“. Svarstė, kad ateityje turima planų pritraukti rimtus paslaugų sferos investuotojus, pavyzdžiui, buvusiame kariniame miestelyje būtų šaunu įkurti viešbučius.

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas pažymėjo, kad pasinaudojant ES parama bus įgyvendinami miesto gražinimo projektai, kuriems 20 mln. eurų paramą skiria ES, o 4 mln. – rajono savivaldybė.

Viena iš problemų, kodėl sunku pritraukti stambias verslo įmones, įvardijama tai, kad savivaldybės nedisponuoja žeme. Žemės įsigijimas įmonių statyboms tampa ilgu ir gremėzdišku procesu.

A. Černiauskas pažymėjo, kad profsąjungos ne tik streikuoja, bet ir padeda išlaikyti taiką kolektyve.

Pasak svečio, naujasis Darbo kodeksas darbuotojams atrišo rankas – skatina tartis su darbdaviu. Esą daug ką galima aptarti derybų būdu. Tačiau šie pokyčiai tampa iššūkiu ir verslui, ir darbuotojams.

Į skurdą stumia paskolos

Profsąjungų konfederacijos vadovas kalbėjo, kad dabartinė socialinė politika neskatina žmonių dirbti – gaunant pašalpas dirbti tiesiog neapsimoka.

Mūsų rajono vadovai pritarė – situacija liūdna. Ukmergės rajone šiemet pašalpoms ir kompensacijoms jau išmokėta daugiau kaip 5 mln. eurų.

R. Janickas svarstė, kad į šešėlį žmones stumia įvairios situacijos. Viena jų – greitųjų kreditų paskolos. Esą vos ne kas antras finansinėje duobėje atsidūręs žmogus yra prasiskolinęs. Toks dirbti oficialiai negali, nes antstoliai tuojau pasiima jo uždarbį skoloms padengti. Žmonės esą patys darbdavių prašo, kad algą jiems mokėtų vokelyje.

„Po bedarbyste slepiasi paskolų problemos“, – įsitikinęs R. Janickas. Mano, kad vyriausybė turėtų atkreipti į tai dėmesį, bandyti nustatyti, kaip žmonės atsiduria skurde.

Kyla ne visiems

A. Černiauskas atkreipė dėmesį, kad pagal susitarimą su vyriausybe, minimali alga kitąmet augs iki 470, o greitu laiku pasieks ir 500 eurų. Tačiau specialistams tai ne tokia jau ir džiugi žinia, nes algos keliamos ne visur, specialistų ir nekvalifikuotų darbuotojų atlyginimai tampa vienodi.

Ukmergės PSPC slaugytojų sąjungos vadovė Aldona Kalesnikienė pastebėjo, kad šiuo metu slaugytojos ir valytojos alga gydymo įstaigoje skiriasi vos 50 eurų. Rajono vadovai apgailestauja, kad dėl nepatraukliais tapusių atlyginimų sunku prisikviesti žmones dirbti valstybės tarnyboje – anksčiau į vieną vietą konkursuose dalyvaudavo 10 žmonių, dabar kartais konkursu nesusidomi nė vienas.

Pritraukti naujų specialistų savivaldybei padeda jiems siūlomi būstai.

Po susitikimo savivaldybėje vyko seminaras profesinių sąjungų vadovams apie naująjį Darbo kodeksą, o vakare visi linksminosi vakaronėje. Jos metu pasveikintas 80 metų jubiliejų neseniai paminėjęs Ukmergės profesinių sąjungų bendrijos pirmininkas Vincentas Banikonis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)