Spausdinti šį puslapį

Pinigų dalybas apskundė

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kasmet skiria lėšų savivaldybių bendruomeninei veiklai skatinti, tačiau Ukmergėje jau antrus metus dėl jų dalybų vyksta nesutarimai.

Ministerijos skirtieji pinigai yra paskirstomi seniūnijoms ir panaudojami jų teritorijoje veikiančių nevyriausybinių organizacijų, bendruomenių, bendrijų parengtiems projektams įgyvendinti.

Mūsų savivaldybei šiemet skirta 24 854 Eur. Iš šios sumos, atsižvelgiant į gyventojų skaičių, miesto seniūnijai skirta 11 312 eurų.

Likusi dalis – kaimiškosioms seniūnijoms.

Kultūros ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Reda Liubomirskienė sakė, kad nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo veiksmų plano įgyvendinimo priemonei „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ įgyvendinti šiemet iš viso sulaukta 28 organizacijų paraiškų. Iš jų  21 – kaimo seniūnijų, 7 – miesto.

Tarp miesto paraiškų viena neatitiko numatytų sąlygų reikalavimų. Taigi, liko 6 paraiškos. Bendra prašytų lėšų suma mieste siekė daugiau nei 18 tūkst. Eur.

Organas, sprendžiantis, kurios mieste įsikūrusių nevyriausybinių organizacijų paraiškos yra geriausios ir vertos finansavimo, – išplėstinė seniūnaičių sueiga. Štai dėl šių sueigų veiklos savivaldybėje neseniai ir gautas skundas.

Ukmergės miesto Pašilės seniūnaitijos seniūnaitis Eduardas Zeziulevičius pateikė skundą rajono savivaldybės administracijos direktoriui Stasiui Jackūnui dėl seniūnaičių sueigų, vykusių rugsėjo 21 d. ir rugsėjo 27 d., šiurkščių procedūrinių pažeidimų.

Pasak pareiškėjo, sueigos pirmininku buvo išrinktas seniūnaitis Julius Kazėnas, kuris, kaip Ukmergės bendruomenės pirmininkas, teikė paraišką finansavimui gauti, todėl esą jis apskritai neturėjo teisės ne tik pirmininkauti, bet privalėjo nusišalinti nuo posėdžio projektų svarstymų ir balsavimų.

E. Zeziulevičiaus teigimu, sueigoje projektus svarstė ir kita seniūnaitė – „Kaimynų“ bendruomenės pirmininkė, tai pat teikusi paraišką finansavimui gauti.

Esą sueiga sušaukta penktadienį 11 val. ryto, kai žmonės dirba ir negali užsiimti visuomenine veikla. Be to, į ją nebuvo pakviesta miesto bendruomenė „Už vieningą Ukmergę“.

E. Zeziulevičiaus įsitikinimu, sueigoje seniūnaičiai pažeidė pamatinius teisės normų principus, todėl administracijos direktorius turi įsipareigoti panaikinti išplėstinės seniūnaičių sueigos balsavimo rezultatus bei sušaukti naują sueigą ir iš naujo vertinti projektus.

Minėtoje sueigoje dalyvavusi ir jos eigą protokolavusi Ukmergės miesto seniūnės pavaduotoja Janė Zimblienė tikina, kad sueigų vedimo procedūros nebuvo pažeistos, o paraiškas konkursui teikę seniūnaičiai balsavimo metu nusišalino.

Pasak pavaduotojos, E. Zeziulevičius nedalyvavo sueigose, nors į jas buvo kviestas ir telefonu, ir elektroniniu paštu. Jam bus suteikta galimybė susipažinti su sueigų protokolu.

Pagal rajono taryboje patvirtintą tvarką, seniūnaičių sueigos pirmininkas kaskart renkamas naujai. Rugsėjo sueigose – pirmoje, šauktoje rugsėjo 21-ąją, ir pakartotinoje, rugsėjo 27-ąją, – pasak J. Zimblienės, susirinko seniūnaičių ir bendruomenių vadovų kvorumas – pirmoje dalyvavo 14, antroje – 13 dalyvių. Sueigos pirmininku išrinktas J. Kazėnas.

E. Zimblienė pasakojo, kad sueigos dalyviams vertinant gautas šešias paraiškas dvi buvo atmestos kaip nesurinkusios pakankamo balų skaičiaus. Keturioms teigiamai įvertintoms ir paskirstytos ministerijos skirtos lėšos. Nė vienai visa jų prašyta suma neskirta – visoms sumažinta, nes lėšų neužteko.

Pasak Kultūros ir turizmo skyriaus vyriausios specialistės R. Liubomirskienės, projektams įgyvendinti kaimo seniūnijose buvo skirtos lėšos Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus rugsėjo 28 d. įsakymu, o spalio 3 d. įsakymu – miesto seniūnijos projektams finansuoti.

Šiuo metu vyksta finansinių sutarčių su pareiškėjais sudarymo procedūros.

Skundas dėl Ukmergės miesto seniūnijos išplėstinės seniūnaičių sueigos veiklos yra nagrinėjamas, tačiau priemonės įgyvendinimas tęsiamas.

Lėšų paskirstymas Ukmergės seniūnaičių sueigoje buvo apskųstas ir praėjusiais metais. Administracijos direktoriaus įsakymas dėl lėšų skyrimo nevyriausybinių organizacijų projektams tuomet pasirašytas jau metams besibaigiant.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)