Statistikos duomenimis, piniginės pilnėja

Per pastaruosius ketverius metus atlyginimai šalies savivaldybėse išaugo vidutiniškai 36 proc. Ukmergėje vidutinis augimas keliais procentais dar didesnis. Šį tyrimą atliko Lietuvos laisvosios rinkos institutas.

Skelbiama, kad, pavyzdžiui, Trakų, Pakruojo, Plungės, Širvintų rajonuose, atlyginimai augo daugiau kaip 45 proc., o Visagine – 18,2 proc., Pagėgiuose – 23,6 proc.

Mažiausias ir didžiausias vidutinis atlyginimas savivaldybėse skyrėsi net 55 proc. Vilniuje jis buvo daugiau kaip 800 eurų į rankas, Kaune ir Klaipėdoje – apie 750 eurų, o Kalvarijos, Zarasų, Šalčininkų savivaldybėse – mažiau kaip 550 eurų į rankas.

„Regionai, kur atlyginimai mažesni, kur jie auga lėčiau, turi bendrą bruožą – juose dažnai labai trūksta investicijų“, – teigia Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Investicijos šalyje yra pasiskirsčiusios netolygiai. Analizė rodo, kad pagal tiesiogines užsienio investicijas 10 savivaldybių lyderių atsiliekančias lenkia šimtais kartų, pagal materialines investicijas – 5 kartus.

13-oje savivaldybių investicijų iš užsienio apskritai mažėjo.

Tiesioginių užsienio investicijų daugiausiai koncentravosi Vilniaus mieste.

Pastebima, kad sunerimti labiausiai turėtų tos savivaldybės, kurios nuo vidurkio atsilieka tiek atlyginimo dydžiu, tiek jo augimu, tiek investicijų lygiu: Kalvarijos, Zarasų, Varėnos, Lazdijų, Skuodo, Ignalinos, Biržų rajonai.

Komentuodamas situaciją Ukmergėje Lietuvos laisvosios rinkos instituto analitikas, savivaldybių indekso tyrimo vadovas Martynas Tininis pažymi, kad vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje praėjusių metų III ketvirtį siekė 618,85 euro, o Ukmergės r. jis buvo 627,5 euro į rankas.

Panašūs darbo užmokesčiai buvo Utenos r. (630,1 euro), Telšių r. (624,1 euro), Marijampolėje (624 eurai).

Pažvelgus į pastarųjų ketverių metų perspektyvą, matyti, kad vidutinis darbo užmokestis Ukmergėje augo 40,2 proc., o tai – didesnis nei vidutinis (36,2 proc.). Tai buvo 16-as sparčiausias atlyginimo augimas Lietuvoje.

Ukmergės savivaldybėje 2017 m. vienam gyventojui teko 1 725 eurai tiesioginių užsienio investicijų, vidutiniškai Lietuvos savivaldybėse – 1 698 eurai. Materialinių investicijų buvo mažiau nei vidutiniškai – tik 1 200 eurų, palyginus su 1 562 eurų vidurkiu. Abiejų rūšių investicijų lygis per trejus metus Ukmergės r. augo.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto atliktas tyrimas parodė, kad atlyginimų dydis ir investicijų kiekis, tenkantis vienam gyventojui, yra susiję. Dažnais atvejais tose savivaldybėse, kuriose yra daugiau investicijų, – atlyginimai yra aukštesni.

Nors dėl daugelio dalykų sprendžia centrinė valdžia, verslo, investicinę aplinką lemia savivaldos pastangos ir veikla. Pavyzdžiui, savivaldybės nustato nekilnojamojo turto ir žemės mokesčių tarifus, turi daug įtakos tam, kaip greitai tvarkomi teritorijų planavimo ir su tuo susiję reikalai, o bene svarbiausia – pasistengia, kad investuoti ir veikti verslui būtų kuo mažiau kliūčių.

Todėl Ukmergės r. savivaldybės administracija, siekdama toliau išlaikyti prielaidas didėti darbo užmokesčiui, turėtų gerinti investicinę aplinką savivaldybėje. Pažvelgus į mokesčius matyti, kad dalis jų galėtų būti žemesni. „Pavyzdžiui, šiemet numatytas pagrindinis nekilnojamojo turto mokesčio tarifas Ukmergės r. siekė 0,9 proc., Kėdainių r. – 0,8 proc., Kauno r. – 0,5 proc., o Panevėžio r. tik 0,3 proc.“, – komentavo savivaldybių indekso tyrimo vadovas M. Tininis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+2 # ??? 2019-02-11 11:46
Mano kaimynas kasdien valgo mesa - o as kasdien valgau bulves. Statistiskai gaunasi,kad mes abu kasdien valgom cepelinus.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų