„Kvitų reikia prašyti visur ir visada“

Įsigydami prekes ar gaudami paslaugas, visada privalome prašyti kvitų, teigia mokesčių inspektoriai. Tik taip galime prisidėti mažinant „šešėlio“ daromą žalą. Tačiau realybė neretai yra kitokia, nei liepia elgtis įstatymai.

Ne paslaptis, kad čekius tikrai ne visada, nors kasos aparatai čia privalomi, gauname turguose. Ukmergiškiai pastebi, kad kvitų neduoda kai kurie transporto paslaugų teikėjai, automobilių dalių pardavėjai, paslaugas teikiantys į namus kviečiami meistrai.

Pasigendama jų ir kirpyklose, grožio, masažo salonuose, tais atvejais, kai grožio paslaugos teikiamos namuose; prekybos centruose vykstančiose mugėse, kuriose atvykę amatininkai prekiauja rankdarbiais, maisto gaminiais, papuošalais, kvepalais.

Pirkėjai taip pat pasakoja apie panašias situacijas, susijusias su malkų pardavimu ar, pavyzdžiui, renginių vedėjų, muzikantų paslaugų teikimu.

Laikinai einančios Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkės pareigas Virginijos Ginevičienės teigimu, bet kuris veiklą vykdantis asmuo, gavęs atlygį už suteiktas paslaugas ar prekes, teisės aktų nustatyta tvarka turi išduoti apskaitos dokumentus.

Anot jos, gyventojas, vykdantis individualią veiklą su verslo liudijimu, bet nenaudojantis kasos aparato, išduoda Prekių (paslaugų) pirkimo ir pardavimo kvitus.

„Jei, tarkime, prekyvietėje kojinėmis ar mėsa turguje prekiaujanti moteris veiklą vykdo su verslo liudijimu, ji Prekių (paslaugų) pirkimo ir pardavimo kvitą išduoti privalo tik už prekes sumokėjusio gyventojo paprašyta, – aiškino ji. – Tačiau, jei verslo liudijimą įsigijęs gyventojas prekyvietėje privalo naudoti kasos aparatą, tai net ir vienas euras, sumokėtas už prekę, turi būti apskaitytas ir išduotas kasos aparato kvitas.“

Jei veikla vykdoma pagal individualios veiklos pažymą, o ne su verslo liudijimu, sąskaita faktūra, PVM sąskaita faktūra (jei veiklą vykdantis gyventojas yra PVM mokėtojas), kasos aparato kvitas (jei veikloje naudoja kasos aparatą), pinigų priėmimo kvitas ar kitas apskaitos dokumentas visada – net neprašant – privalo būti išduodami kartu su grąža.

Pasak V. Ginevičienės, elektroniniai kasos aparatai yra privalomi visiems individualia veikla besiverčiantiems gyventojams, kurie prekiauja patalpose ne tik maisto, bet ir kitomis prekėmis. Tačiau išskiriami tam tikri atvejai.

Nereikia individualia veikla besiverčiantiems gyventojams, kurie prekiauja pastatuose ar patalpose, taip pat kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuose nameliuose, autoparduotuvėse, kurių siena (-os) arba ją atitinkantys konstrukcijos elementai yra visiškai ar didžia dalimi atidaromi į lauką. Taip pat – gyventojams, kurie per paskutinius 2 metus pirmą kartą įregistravo prekybos individualią veiklą pagal pažymą arba įsigijo prekybos verslo liudijimą, arba keičia mokesčių sumokėjimo formą iš individualios veiklos su prekybos verslo liudijimu į prekybos individualią veiklą pagal pažymą, prekiauja pirmuosius 6 veiklos vykdymo mėnesius, skaičiuojamus nuo veiklos įregistravimo ar verslo liudijimo įsigijimo.

Šiame sąraše – ir gyventojai, kurie įsigijo prekybos verslo liudijimą, kuriame numatyta veiklą vykdyti tik 1 dieną ar 2 dienas per savaitę.

Anot V. Ginevičienės, elektroniniai kasos aparatai neprivalomi konkrečiais atvejais, kai Valstybinė mokesčių inspekcija įvertina objektyvias priežastis ir priima individualius sprendimus, dėl kurių kasos aparato naudojimas atitinkamoje prekybos vietoje yra negalimas arba sukeltų akivaizdžiai neproporcingas administracinės naštos pasekmes.

„Kasos aparato kvito, jei veikloje yra naudojamas šis aparatas, reikia prašyti visur ir visada, – tikina ji. – Tik kartu ir solidariai mokėdami mokesčius pasieksime, kad tėvai gautų didesnes pensijas, vaikams nereikėtų mokėti už vadovėlius mokyklose, besilaukianti mama galėtų gauti tinkamą nemokamą priežiūrą ir pan.“

Gyventojams primenama, kad apie pastebėtus mokestinius pažeidimus galima pranešti pasitikėjimo telefonu 1882. Taip pat – naudojantis VMI programėle „Pranešk“ arba užpildžius anketą internete: www.vmi.lt/cms/stop-seseliui.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų