Spausdinti šį puslapį

Už tas pačias paslaugas – skirtingi mokesčiai

Poreikis nešiotis grynųjų pinigų mažėja. Gedimino Nemunaičio nuotr. Poreikis nešiotis grynųjų pinigų mažėja. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Skirtingi bankai už tam tikras tas pačias paslaugas gali taikyti skirtingus įkainius. Tai priklauso nuo to, kurioje klientų kategorijoje esate ir kokie jūsų mokėjimo poreikiai.

Skaitytojai teiraujasi apie tvarką, pagal kurią bankai nusistato įmokas už mūsų gaunamas paslaugas. Vienas labiausiai dominančių klausimų – atvejai, susiję su bankomatuose ar bankuose išimamomis atitinkamomis pinigų sumomis. T. y. kuo didesnė suma, tuo didesnė įmoka.

Bankų klientai pastebi ir lygina, kad skirtinguose bankuose jos taikomos kitokios.

Lietuvos bankų asociacijos prezidento Manto Zalatoriaus teigimu, pastebima, kad prekybos ir paslaugų vietų, kuriose galima atsiskaityti kortele, daugėja. Tad, anot jo, poreikis su savimi nešiotis grynųjų pinigų mažėja.

„Bankų skyriuose grynieji pinigai turi būti perskaičiuojami, inkasuojami, rūšiuojami, pakuojami, pervežami ir t. t., todėl šių paslaugų sąnaudos yra santykinai didelės, – pasakojo jis. – Tuo pat metu vis daugiau bankų paslaugų keliasi į elektroninę erdvę. Kuo daugiau klientų jomis naudojasi, tuo jos tampa pigesnės.“

Nustato savarankiškai

Pasak M. Zalatoriaus, visų savo teikiamų paslaugų kainodarą kiekvienas bankas nustato savarankiškai. Tačiau šios rinkos priežiūrą vykdantis Lietuvos bankas nustato būtiniausių mokėjimo paslaugų krepšelio kainą. Šiuo metu ji svyruoja tarp 1 Eur ir 1,5 Eur per mėnesį ir, asociacijos prezidento teigimu, yra bene mažiausia Europoje: „Būtiniausios banko paslaugos per mėnesį klientui atsieina ne brangiau nei litras pieno parduotuvėje. Socialiai jautriems klientams bazinis krepšelis kainuoja 50 proc. pigiau.“

Pasirinkus krepšelį, klientui priklauso nustatytas mėnesinis nemokamų operacijų skaičius: mokėjimo sąskaitos atidarymas bei kortelės išdavimas ir jų aptarnavimas, ne mažiau kaip 10 bet kokių pervedimų eurais, galimybė išsigryninti bankomatuose ne mažiau kaip 550 eurų bei neribotas grynųjų įnešimas į sąskaitą.

Priklausomai nuo paslaugų teikėjo, nemokamai ir neribotai grynųjų pinigų galima pasiimti atsiskaitant banko kortele didžiųjų prekybos tinklų kasose bei „Perlo“ terminaluose.

Pernai atlikto tyrimo duomenimis, bankų klientai, kurie naudojosi tik paslaugomis, įtrauktomis į jų pasirinktą paslaugų krepšelį, mokėjimo paslaugoms vidutiniškai išleido po 10 Eur. Nepasirinkusieji paslaugų krepšelių klientai banko paslaugoms skyrė vidutiniškai apie 22 Eur per metus.

Įkainiai skiriasi

„Perlo“ terminalais besinaudojantys kai kurie gyventojai pasakojo, kad jiems neaiški tvarka, susijusi su įkainiais už tam tikras pinigines operacijas. Skaitytojai minėjo galimybę šiuose terminaluose nusiimti grynųjų pinigų. Pastebi, kad įkainiai skiriasi. Teiraujamasi, nuo ko priklauso tai, kiek procentų pinigų nuskaičiuojama nuo atitinkamos paimamos sumos.

UAB „Lotelita“ vyr. klientų aptarnavimo specialistas Laurynas Šatas paaiškino, kad pinigų išgryninimas šiuose terminaluose yra nemokamas. Papildomus įkainius gali taikyti bankas, aptarnaujantis kliento bankinę kortelę.

„Dėl detalesnių įkainių kiekvienam vartotojui reikėtų kreiptis į kortelę išdavusį banką, nes įkainiai kiekvienam vartotojui gali būti skirtingi“, – sakė jis.

Gali pasitikrinti

Lietuvos bankas šiuo metu prižiūri per 470 finansų rinkos dalyvių – bankus, kredito unijas, draudimo bendroves, mokėjimo įstaigas, valdymo įmones, vartojimo kredito davėjus. Anot Tomo Karpavičiaus, Lietuvos banko Rinkos infrastruktūros politikos skyriaus viršininko, šis bankas reguliuoja tik būtiniausių mokėjimo paslaugų krepšelio maksimalią kainą. 2019 m. ji yra 1,5 Eur (socialiai remtiniems asmenims – pusė šios kainos – 0,75 Eur).

Į būtiniausių mokėjimo paslaugų krepšelį įeina mokėjimo kortelė ir lėšų išgryninimas bankomatuose iki 550 Eur per mėnesį. Lietuvos banko svetainėje galima rasti bankų mokėjimo paslaugų krepšelio kainas ir į juos įtrauktas paslaugas, kredito unijų mokėjimo paslaugų krepšelio kainas.

„Kitų komercinių bankų taikomų mokėjimo įkainių Lietuvos bankas nenustato ir nereguliuoja, todėl tai yra kiekvieno banko sprendimo teisė“, – sako viršininkas.

Visų bankų ir elektroninių įstaigų taikomus mokėjimo paslaugų įkainius gyventojai gali pasitikrinti Lietuvos banko neseniai įdiegtoje specialioje įkainių skaičiuoklėje. Ji vartotojams leidžia palyginti bankų, kredito unijų, mokėjimų ir elektroninių pinigų įstaigų taikomus šiuos įkainius bei mokėjimų krepšelio kainas. Naudojantis skaičiuokle galima rasti pigiausias mokėjimo paslaugas.

„Nors mokėjimo paslaugas gyventojams teikia daugiau kaip 90 Lietuvoje licencijuotų įstaigų, dauguma gyventojų yra linkę rinktis vos tarp kelių žinomiausių pavadinimų. Minėta skaičiuoklė leidžia palyginti visus rinkos dalyvius ir jų siūlomas kainas – tai suteikia galimybę vartotojams daryti racionalesnius sprendimus“, – sako Lietuvos banko Bankininkystės tarnybos vadovas Mindaugas Vaičiulis.

Vartotojai skaičiuoklėje gali pasirinkti, jei priklauso nors vienai lengvatas gaunančiai kategorijai, pavyzdžiui, senjoras, studentas, moksleivis ar atlyginimą į sąskaitą planuojantis gauti dirbantysis. Pagal tai ir pagal nustatomus mokėjimo poreikius skaičiuoklė išfiltruoja pigiausius pasiūlymus.

Pavyzdžiui, jei senjoras nori gauti tik debeto kortelę ir kiekvieną mėnesį išsigryninti iki 500 eurų, du bankai tokią paslaugą gali pasiūlyti už dyką, kiti – už 70 ir daugiau centų per mėnesį.

Skaičiuoklę galima rasti: www.lb.lt/ikainiu-palyginimo-skaiciuokle. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)