Spausdinti šį puslapį

Pensijų sistemą vadina neteisinga

Į redakciją paskambinusi gyventoja išsakė savo nuomonę dėl, jos manymu, neteisingos pensijų sistemos. Moteris stebisi, kodėl beveik vienoda pensija yra mokama tiems, kurie dirbo daug metų, ir tiems, kurių darbo stažas gerokai mažesnis.

Ji pasakojo dirbusi 36 metus, taigi toks yra ir jos darbo stažas. „O štai mano kaimynių stažas yra tik 10 metų, tarybiniais laikais jos niekur nedirbo – tik vaikus augino ir visur važinėjo. Mes šitiek arėm, ir man prie pensijos tik 3 eurus pridėjo, o jos, daug mažiau dirbusios, pensijos gauna panašiai kaip aš. Kodėl tokia neteisybė ir nelygybė?“ – piktinosi skaitytoja.

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjo Sauliaus Jarmalio teigimu, gyventojos pasakojime yra neaiškumų. Jis lygino: „Jeigu žmogus gauna bent 250 eurų, tai jo pensija dėl indeksavimo metų pradžioje padidėjo 20 eurų, nes visos pensijos buvo indeksuotos ir didėjo 8 proc. Jeigu žmogus sukaupė tik 10 metų stažą, jam socialinio draudimo senatvės pensija nėra mokama (reikia bent 15 metų stažo), o šalpos pensija, kurią tokiu atveju žmogus gautų, siekia 132 eurus.“

„Už vaikų auginimą „tarybiniais laikais“ gyventojai galėjo įgyti stažo senatvės pensijai, – aiškino vedėjas. – Netgi šiandien tėvai, auginantys vaikus, už nėštumo, gimdymo, vaiko priežiūros atostogų laikotarpį įgyja stažą senatvės pensijai.“

Anot S. Jarmalio, visų gyventojų senatvės pensijos kiekvienų metų pradžioje indeksuojamos vienodai. Šiemet šis indeksavimo dydis – beveik 8 proc.: „Tiek padidėjo visų senjorų pensijos ir toks indeksavimas atliekamas kiekvienų metų pradžioje, jeigu gyventojų darbo užmokesčio fondas augo.“

Taigi, pasak pašnekovo, gyventojos klausimas apie 3 eurus nelabai aiškus.

„Pavyzdžiui, jeigu žmogus turi būtinąjį stažą ir jo pensija yra mažesnė nei 238 eurai, jam pridedama tiek, kad pensija nebūtų mažesnė nei ši suma. Jeigu moters pensija buvo 235 eurai, tuomet ji gavo mažos pensijos priemoką – 3 eurus“, – sakė „Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas.

„Be to, daliai senjorų, kurie į pensiją išėjo dar iki 1995 metų, irgi pensijas perskaičiavome ir padidinome papildomai. Jeigu žmogus į pensiją išėjo iki tų metų ir turi daugiau nei 30 metų stažo, jo pensija padidėjo maždaug 0,5 euro už kiekvienus metus, viršijančius 30 metų“, – teigė jis. Tokių pensijų gavėjų Lietuvoje priskaičiuota apie 21 tūkst.

Jeigu žmogus į pensiją išėjo iki 1994 metų neturėdamas 30 metų stažo, pensija nėra perskaičiuojama.

„Pernai vasarą pensijos buvo perskaičiuotos visiems, kas turi daugiau nei 30 metų stažą. Pensija padidėjo maždaug 0,8 euro už kiekvienus stažo metus, viršijančius 30 metų“, – pridūrė pašnekovas.

„Sodra“ dar balandį informavo, kad daugiau nei 40 tūkst. senjorų sulaukė didesnių nei įprasta senatvės pensijų. Iki kovo pabaigos ji perskaičiavo iki 1995 metų paskirtų neperskaičiuotų senatvės pensijų priedą už stažo metus ir atnaujino paskirtų senatvės pensijų mokėjimą tiems, kurie iki šiol gavo netekto darbingumo (neįgalumo) pensijas.

Dirbantys pensininkai, S. Jarmalio teigimu, gerų žinių sulauks iki liepos pabaigos. Jeigu senjoras dirbo samdomą darbą ar užsiėmė individualia veikla 2018 metais ir mokėjo pensijų socialinio draudimo įmokas, nuo liepos jo pensijos dydis bus atnaujintas – pensija padidės bei bus išmokėta padidintos pensijos nepriemoka nuo šių metų sausio.

Pavyzdžiui, jeigu pensiją gaunantis gyventojas pernai dirbo visus metus už vidutinį darbo užmokestį, jis, kaip ir kiti dirbantieji, įgijo dar vienų metų stažą. Jo pensija nuo liepos mėnesio padidės beveik 9 eurais, o už pirmus šių metų mėnesius bus išmokėta daugiau nei 50 eurų nepriemoka. Jeigu pensininkas dirba dar šiais metais, jo pensija už šiuos darbo metus bus atnaujinta kitąmet, o kiek ji padidės, priklausys nuo darbo užmokesčio.

„Dirbantiems senjorams nuo šiol nebereikia teikti jokių prašymų, kad jų senatvės pensijos dydis būtų atnaujintas“, – sakė pašnekovas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)