Spausdinti šį puslapį

Išieškomi savivaldybei nesumokėti mokesčiai

Daugiau nei 1 000 ukmergiškių savo pašto dėžutėse šiemet gavo pareikalavimo laiškus sumokėti skolas rajono savivaldybės administracijai už komunalines atliekas. Tokius laiškus išsiuntė ne pati savivaldybės administracija, o skolų išieškojimo įmonė „Intrum Lietuva“.

Gyventojams, gavusiems tokius laiškus, reikia mokėti jau ne tik už paslaugą, bet ir komisinį mokestį skolų išieškotojams.

Su tokiu laišku rankose į redakciją atėjęs Petras piktinosi. Tikino, kad šiukšlių per metus nė saujos nesukaupiantis, o namuose, kur yra deklaruotas, gyventi apskritai negalintis. Esą ten vieni vagys, ne kartą ir ne du jį apvogę. Žmogus tikina savo būsto tris dešimtmečius neturintis – glaudžiasi pas svetimus. Kodėl tuomet už šiukšles turintis mokėti?

Ukmergės rajono savivaldybės Rinkliavų poskyrio vedėja Zita Morkūnienė sako, kad savivaldybė visus vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą skolininkus buvo informavusi, kad, pradelsus mokėjimo terminus, savivaldybės administracija perduos skolos išieškojimą įmonei UAB „Intrum Lietuva“.  Asmenys, laiku nesumokėję vietinės rinkliavos, privalės padengti skolą ir su skolos išieškojimu susijusias išlaidas.

„Visi skolininkai, neatsiskaitę už paslaugą už praėjusius metus, buvo įspėti raštu. Vieni sureagavo – atsiskaitė iš karto ar tikslino duomenis, o kiti numojo ranka. Visi, kurie norėjo, tvarkėsi, domėjosi, skambino“, – pasakojo Z. Morkūnienė.

Priminė, kad gyventojai bei įmonių vadovai kasmet iki lapkričio 15 d. gali tikslinti duomenis, naudojamus vietinės rinkliavos skaičiavimams. Tarp tokių duomenų – patalpų skaičius, plotas, gyventojų skaičius. Reikia pateikti pranešimą ir duomenis, pagrindžiančius dokumentus.

Tačiau apie 1 000 ukmergiškių į raginimus ir priminimus nereagavo niekaip. Į šį skaičių įeina ir fiziniai, ir juridiniai asmenys. Jie ligi šiol ignoravo savivaldybės pranešimus, tad dabar jau sulaukė skolų išieškojimo įmonės raštų.

Poskyrio vedėja pastebi, kad tvarkingiausi mokesčių mokėtojai – vyresnio amžiaus žmonės. Jie pripratę visą gyvenimą mokėti mokesčius ir susimoka laiku. Būna, kad negavę sąskaitos skambina ar užeina į skyrių pasiteirauti.

Pasak Z. Morkūnienės, Ukmergėje vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą sąskaitos už šiuos metus buvo išsiųstos 22 tūkstančiams juridinių ir fizinių asmenų. Sąskaitos už einamuosius metus pradedamos siųsti vasario mėnesį. Mokėti galima kas ketvirtį arba avansu už visus metus.

Su įmone „Intrum Lietuva“ rajono savivaldybė dirba jau trejus metus. Pirmus metus – tik su įmonėmis, pastaruosius dvejus – ir su gyventojais.

Už paslaugą savivaldybė šiai įmonei nemoka: jos atlygis – komisiniai mokesčiai. O jie nėra labai maži. Su savo gauta sąskaita į redakciją atėjęs Petras savivaldybei buvo skolingas 30 Eur, o dabar jau turi mokėti 36,60 Eur.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)