Spausdinti šį puslapį

Prognozuoja, kad už šildymą mokėsime mažiau

Šildymo sezono pradžioje, kuris prasidės spalį, vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina šalyje turėtų būti apie 13 proc. mažesnė nei prieš metus, prognozuoja Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Kainos mažėjimas numatomas ir Ukmergėje. „Prognozuojama Ukmergėje šilumos kaina spalį – 5,7 ct už kwh su PVM. Lyginant su praeitų metų spalio mėnesiu, ji bus 5,25 proc. mažesnė.

Artėjančiam šildymo sezonui prognozuojama apie 12 proc. pigesnė šilumos kaina“, – sako UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius Vydas Paknys.

Pasak jo, šilumos kaina lyginant su brangiausiais šildymo sezonais, 2012 ir 2013 metais, ukmergiškiams sumažėjo apie 35 proc.

Vartotojams nuo šių metų pradžios šilumos kaina sumažėjo net 18 proc.

Pigimo priežastys šiais metais: kuro biržoje pigiau įsigytas biokuras bei sumažėjusi gamtinių dujų kaina.

„Šilumos kainos mažėjimui įtakos turi ir atliktos efektyvios įmonės investicijos į Ukmergės centralizuotą šilumos ūkį.

Jeigu tendencijos išsilaikys, galimas pigiausias šildymo sezonas nuo 2010-aisiais atnaujintos įmonės veiklos pradžios“, – sako direktorius.

Tačiau įspėja – didelę įtaką gaunamų sąskaitų dydžiui turės artėjančios žiemos šalčio intensyvumas.

Taip pat pastebi, kad kainos pokyčiams įtakos gali turėti išoriniai veiksniai – teismų sprendimai, staigus kuro brangimas, kitos nenumatytos aplinkybės.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba skelbia, kad tarp penkių didžiųjų miestų už šilumą mažiausiai mokės Šiaulių gyventojai – 3,91 ct/kWh su PVM (kaina mažėtų 14,5 proc.), o daugiausiai – Panevėžio gyventojai – 4,81 ct/kWh (15,2 proc. mažiau nei pernai).

Vilniuje prognozuojama 21 proc. mažesnė kaina nei pernai – 4,27 ct/kWh, Kaune – 12,4 proc. mažesnė kaina – 4,15 ct/kWh, Klaipėdoje – 7,7 proc. mažesnė – 4,45 ct/kWh – kaina.

Vertinant visas savivaldybes numatoma, kad spalį mažiausiai už šilumos kilovatvalandę mokės Utenos vartotojai – 3,80 ct/kWh, daugiausiai – Biržų – 8,84 ct/kWh.

Prognozuojama, kad ženklų šilumos kainos mažėjimą pajus Vilkaviškio vartotojai – per metus kaina mažėja nuo 8,25 ct/kWh su PVM iki 7,00 ct/kWh su PVM.

Į prognozuojamas spalio mėnesio šilumos kainas įskaičiuota vidutinė rugpjūčio biokuro (žaliavos kartu su transportavimu) kaina, kuri, palyginti su pernai rugpjūčiu, mažėjo 26,5 proc. Gamtinių dujų kaina tuo pačiu palyginamuoju laikotarpiu mažėjo 29 proc.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)