Nekilnojamojo turto rinka atsigauna

Prekyba nekilnojamuoju turtu karantino pradžioje buvo visiškai sustojusi.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Prekyba nekilnojamuoju turtu karantino pradžioje buvo visiškai sustojusi. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Nekilnojamojo turto pardavimai kiekvieną pavasarį išauga. Tik ne šiais metais. Prekyba nekilnojamuoju turtu karantino pradžioje buvo visiškai sustojusi ir porą mėnesių nevyko. Tačiau šiuo metu rinka pamažu atsigauna.

Nekilnojamojo turto brokeris Audrius Požerskas pasakojo šia veikla užsiimantis penkerius metus. Pats yra ukmergiškis, tad tarpininkauja mūsų rajono nekilnojamojo turto pirkėjams ir pardavėjams, norintiems pirkti ar parduoti butus, namus, sklypus.

Šiuo metu gali pasiūlyti per 30 nekilnojamojo turto objektų.

Sako, kad dabar jau rinka po truputį atsigauna. Prasidėjo atsigavimas, kai žmonės pamažu suprato, jog virusas ne toks jau ir baisus.

Dairosi sodybų

Pastebi, kad labiausiai suaktyvėjo sodybų pardavimai. Matyt, tie, kurie kelis mėnesius pasėdėjo butuose karantino sąlygomis, baiminasi, kad gali tekti tai patirti dar kartą.

Sandorių kreivė, pasak pašnekovo, dabar jau šokteli.

Kokių sodybų ieško pirkėjai? Sako, kad senų „bakūžių“, į kurių remontą reikia daug investuoti, mažai kas pageidauja.

Dairosi suremontuotų, restauruotų sodybų su patogumais. Apleistos juda gerokai silpniau.

Prie vandens telkinių pasiūla nėra didelė, kaina aukšta, ne kiek-vienam įperkama. 

Pastebi, kad sodybų ieškantieji labiau dairosi į vienkiemius, o ne miestelių centrus. O jei sodyba parduodama su keliais ar keliolika hektarų žemės? Gal tai didelis pliusas?

Pasak A. Požersko, taip nėra.  Užtektinai yra 30–50 arų sodybinio sklypo. Hektarai nereikalingi, tai – tik papildomas rūpestis.

Sodybų kainų vidurkio, sako, niekaip negalima įvardyti. Jos labai skiriasi, priklausomai nuo vietos, įdėtų investicijų ir kitų dalykų.

Sklypų netrūksta

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad sklypų pasiūla Ukmergės mieste yra labai didelė, tad pirkėjų bumo nėra. Nebent sklypas – labai geroje vietoje, kur yra asfaltas, komunikacijos.

Vidutinė sklypo aro kaina Ukmergėje – apie 1 000 eurų.

Sklypų, skirtų statyboms, kainos kaimuose gerokai mažesnės. Aro kaina siekia nuo 500 eurų. Mano, kad statybas planuoja į Lietuvą grįžtantys žmonės.

Milžiniška Ukmergėje yra sodų bendrijose esančių sklypų pasiūla. Ir su nameliais, ir be jų. Tačiau per brokerius sklypus be namelių mažai kas parduoda. Jie nebrangūs, brokeriams tokie sandoriai neapsimoka.

Norintieji pirkti sodus neretai tariasi su sodų bendrijų pirmininkais. Šie dažniausiai žino apie parduodamus sklypus, kur rasti šeimininkus, pataria, parodo.

Daugiausia – namų

Nekilnojamojo turto brokeris A. Požerskas sako, kad bene didžiausia šiuo metu tarp kitų nekilnojamojo turto objektų Ukmergėje – gyvenamųjų namų pasiūla. Nemažai jų remontuotinų, reikalaujančių didelių investicijų. Nauji, įrengti, pasak brokerio, greitai nuperkami. Kratosi pirkėjai didelių, senos statybos namų. Aišku, taip pat svarbiausia kiekvienam – namo  vieta. Jei net senas ir didelis, tačiau geroje vietoje – pirkėjas tokiam atsiras greitai.

Pastebima, kad mažiau paklausios – parduodamų namų dalys: pusė, ketvirtis ar didesnė dalis. Turėti panosėje kaimyną – nelabai žavinti perspektyva.

Tačiau brokeris tikina, kad tikrai yra visokių poreikių. Pavyzdžiui, jei pirkėjo finansinės galimybės nėra didelės, tačiau svajoja turėti savo žemės valdą, tada geriau jau rinksis dalį namo nei butą.

Populiariausi butai

Butai jau ne vienus metus yra pats populiariausias nekilnojamasis turtas Ukmergėje. Jų pasiūla palyginti nedidelė, o kainos nuolat po truputį kyla. Nauji namai nestatomi, tad mano, kad tokia tendencija laikysis ir ateityje.

Kaina priklauso ne tik nuo buto įrengimo lygio, vietos, bet ir nuo aukšto. Mažiau pageidaujami butai viršutiniuose aukštuose.

K.Požerskas sako, kad jei į jį kreipiasi nekilnojamąjį turtą norintis parduoti asmuo, turtą įvertina pats. Tačiau tikrai ne iš akies, ne pagal tai, kiek prašo kiti.

 Kaina nustatoma atsižvelgiant į pastato būklę, vietą, kvadratūrą, statybos metus ir daugelį kitų dalykų. Jei žmogus nesutinka su tokia kaina, sunkiai ras bendrą kalbą su tarpininku.

Kaina turi būti reali

Pašnekovas tikina neprisimenantis objekto, kurio būtų neįmanoma parduoti. Esą kiekvienam nekilnojamajam turtui atsiras šeimininkas, jei tik bus prašoma realios kainos.

Sako, kad nekilnojamojo turto sandorių daugiausiai sudaroma pavasarį, o mažiausiai – vasarą ir žiemą. Didžiausias judėjimas būna pavasarį. Kadangi šiemet pavasaris iškrito, ką gali žinoti, gal išsijudins būtent vasaros metu.

Per nemažai metų darbo patirties pašnekovas atkreipia dėmesį į kai kuriuos dalykus. Pavyzdžiui, Ukmergės mieste parduodamas sklypas, kurio dokumentuose nurodyta gatvė. Tačiau – tik dokumentuose. Nuvykus apžiūrėti, paaiškėja, kad nurodytos gatvės vietoje – plynas laukas. Be kelio, takelio, ir, žinoma, be komunikacijų. Anot jo, jei rajono vadovai nori į Ukmergę pritraukti jaunų žmonių, turėtų investuoti į miesto infrastruktūrą.

Populiariausiuose šalyje skelbimų portaluose šiuo metu skelbiama apie Ukmergės savivaldybėje parduodamus daugiau kaip 100 namų, apie 30 butų, keliolika patalpų verslui, per 100 sklypų.

Brangiausias namas Ukmergėje šiuo metu parduodamas už 280 tūkst. Eur. Kelių didesnių namų kaina Ukmergėje siekia iki 170 tūkst. Eur.

Iki 100 tūkst. Ukmergės rajone siūloma kelios dešimtys namų.

***

Brangiausios Ukmergėje siūlomos patalpos šiuo metu – miesto centre, Vytauto gatvėje, parduodamas dviejų aukštų, 500 kvadratinių metrų visas pastatas, už kurį prašoma 375 tūkst. Eur. Keli nekilnojamojo turto objektai, kaip skelbiama, kainuoja bemaž 200 tūkst. Eur.

***

Pats brangiausias šiuo metu Ukmergės rajone parduodamas nekilnojamojo turto objektas, apie kurį skelbiama portaluose, yra 80 ha dirbamos žemės, už kurią pardavėjai prašo 480 tūkst. Eur. 

315 tūkst. Eur kainuoja miško sklypų masyvas mūsų ir aplinkiniuose rajonuose.

Portalas aruodas lt. skelbia, kad rezervuota 9 ha naudingų iškasenų teritorija yra parduodama už  235 tūkst. Eur.

Daugiau kaip 200 tūkst. Eur prašoma už kelis komercinės paskirties sklypus mieste.

***

Už galvos pirkėjus verčia griebtis butų kainos. Keli pardavėjai šiuo metu už puikiai įrengtus savo butus prašo per 70 tūkst. Eur.  Nemažai butų Ukmergėje kainuoja per 40 tūkst. Eur.


Reklama: Naujos statybos butai Kaune

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų