Renovacija nebaigta laiku – gyventojams skaičiuojamos pradelstos palūkanos

Namo renovaciją vykdė keli rangovai. Užbaigė tik trečias.  Autorės nuotr. Namo renovaciją vykdė keli rangovai. Užbaigė tik trečias. Autorės nuotr.

Į redakciją kreipėsi Ukmergės miesto Miškų g. 32 daugiabučio namo, kuris neseniai renovuotas, gyventoja. Dėl užsitęsusių darbų, renovacijos nespėta baigti laiku ir šio namo gyventojams priskaičiuotos pradelstos paskolos palūkanos. Ukmergiškė mano, jog tai neteisinga.

„Namas buvo renovuojamas ilgą laiką, visi terminai pažeisti. Darbus atliko kelios įmonės. Su viena jų Butų ūkis bylinėjasi. Butų ūkis, sudarydamas sutartį su AB „Šiaulių bankas“, sudarė sutartis dėl paskolų kiekvienam butui. Dabar gavome įmokų mokėjimo grafikus, kur kiekvienam butui, priklausomai nuo ploto, priskaičiuota nuo 450 iki 600 eurų pradelstų palūkanų dėl atidėtų mokėjimų, – pasakojo moteris. – Tačiau mes nekalti, kad darbai nebuvo baigti laiku.“ Jos manymu, dėl uždelsimo atsakingas Ukmergės butų ūkis, kuris organizavo ir prižiūrėjo darbus.

Ukmergės butų ūkio direktorius Raimondas Baltaduonis sakė, kad šios rūšies palūkanos pradedamos skaičiuoti nuo paskolų pasirašymo dienos ir skaičiuojamos už visą laikotarpį, kol užbaigiami darbai ir objektas perduodamas, nes iki tol gyventojai paskolų nemoka. Tik tada, kai priėmus renovuotą daugiabutį Valstybinė energetikos inspekcija paskaičiuoja, kokia suma bus dengiama valstybės lėšomis, nustatoma, kiek turės mokėti gyventojai, ir nuo šios sumos skaičiuojamos palūkanos. Direktorius sutiko, kad kuo ilgiau uždelsiami darbai, tuo daugiau pradelstų palūkanų priskaičiuojama gyventojams, tačiau pateikė argumentus, kad tam tikrais atvejais darbai užsitęsia ne dėl administratoriaus neorganizuotumo.

Pasak R. Baltaduonio, šio daugiabučio renovacija užtruko dėl objektyvių priežasčių. Pirmiausia, dėl to, kad keitėsi rangovai. Darbus užbaigė tik trečiasis. „Su vienu rangovu net teko teistis. Šiuo metu teisminiai ginčai jau baigti“, – sakė direktorius. Be to, priduodant darbus užkliuvo ventiliuojamas fasadas. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija nepriėmė darbų – reikėjo atlikti ekspertizę. Užtruko, kol buvo išsiaiškinta, kaip atlikti procedūrą.

Tačiau, pasak R. Baltaduonio, nepaisant to, kad renovacija užsitęsė, gyventojai neturėjo nukentėti, nes lyginant investicinį projektą su tuo, kas atlikta, projekto finansavimo ribos nebuvo peržengtos ir netgi nemažai sutaupyta. Be to, gyventojai nesutiko dengti kai kurių nenumatytų išlaidų – 4–5 tūkst. eurų už priešgaisrinės signalizacijos, lifto bei šviesduobės perdarymo darbus. Pastarosios išlaidos, anot direktoriaus, atsirado ne dėl įmonės kaltės, o dėl nuo projektavimo pradžios pasikeitusių teisės aktų. Jos tapo įmonės nuostoliais.

Direktorius atkreipė dėmesį, kad Butų ūkis yra tik tarpininkas, o turto savininkai – gyventojai. „Teismines išlaidas su rangovais dengia įmonė, ne gyventojai, nors turtas, kuriame atliekami darbai, priklauso jiems, o Butų ūkis tik atlieka renovacijos darbų techninę priežiūrą“, – sakė jis ir atkreipė dėmesį, kad „renovuojant nuosavą namą, darbus tenka organizuoti pačiam savininkui ir niekas nieko nekompensuoja, o daugiabučių renovacijos išlaidas iki 30 proc. dengia valstybė ir darbais rūpintis patiems netenka“.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+11 # $$$ 2021-01-25 07:53
Pala pala !!! Kaip BU gali imti paskola kitu vardu? Buto savininkai igaliojima parase juos atstovauti ir butus uzstatyri bankui???
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+7 # Straipsnio autorei 2021-01-25 17:22
Gyventoja skundžiasi renovacija, renovaciją organizuoja ir vykdo Butų ūkis.
Ar teisinga prašyti išaiškinti situaciją to, kuriuo skundžiamasi? Juk natūralu, kad jis save visad pateisins! Tokiu atveju atsakyti laikraščiui turėtų neutralus žinovas (ekspertas?). O dabar straipsnio nauda - nulis, nei gyventojai atsakymo, nei laikraščiui garbės? Bent jau savivaldybės administracija turėtų paaiškinti situaciją.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+3 # Įdomu 2021-01-26 16:53
Daugiabutis namas (senas - sovietų statybos) yra nekilnojamas daiktas, įregistruotas Registrų centre, jam suteiktas unikalus numeris, bet savininkas (-ai) neįvardintas. Reiškia namas bešeimininkis ir juo disponuoti negalima!
Tiesa atskiros namo patalpos (butai) turi savininkus, tačiau kažkodėl nerašoma, kad jie yra namo savininkai ir apie tai prisimenama, kai reikia namą renovuoti. Įdomu?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų