Spausdinti šį puslapį

Išmokas gauna, bet darbo neieško

Užimtumo tarnyba per karantiną dirba nuotoliniu būdu.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Užimtumo tarnyba per karantiną dirba nuotoliniu būdu. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Užimtumo tarnybos veiklos zona per karantiną gerokai išsiplėtė. Deja, ne dėl pagerėjusio tarnybos lankytojų užimtumo, o dėl atsiradusių naujų subsidijų ir išmokų.

Užimtumo tarnybos Vilniaus klientų aptarnavimo departamento Ukmergės skyriaus vedėja Edita Mončinskienė pasakojo, kad jų darbo krūvis išaugo, nes skaičiuoja subsidijas nuo pandemijos nukentėjusioms įmonėms bei išmokas savarankiškai dirbantiems asmenims.

Taip pat mokamos vadinamos darbo paieškos išmokos. Dėl pastarųjų išmokų pirmojo karantino metu buvo kilę nemažai diskusijų.

200 eurų dydžio išmokos į tarnybą kaip medus pritraukė daugybę anksčiau čia nesilankiusių, jokio darbo metų metus nedirbančių asmenų.  

Paskui jie drąsiai postringavo iš karantino užsidirbę, nes anksčiau tokių išmokų negaudavę. O per karantiną – du šimtai eurų kas mėnesį – kaip iš dangaus. „Profesionalūs bedarbiai“ tikino, kad gaunant tiek pinigų į darbą už minimalią algą galėtų eiti tik kvailiai...

E.Mončinskienė sako, kad nuo šių metų sausio sąlygos gauti darbo paieškos išmokas yra griežtesnės.

Į jas gali pretenduoti asmenys, kurie nedalyvauja aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse. Taip pat, jei asmens darbo sutartis ar darbo santykiams prilyginti teisiniai santykiai pasibaigė ne anksčiau kaip 3 mėn. iki Vyriausybės paskelbtos ekstremalios situacijos ar karantino.

Darbo paieškos išmokos bus mokamos viso karantino laikotarpiu ir dar 1 mėnesį jam pasibaigus.

Nuo šių metų sausio jų dydis – 211,86 euro. Darbo paieškos išmokos už kovo mėn. sumokėtos 667 Ukmergės bedarbiams.

Kita Užimtumo tarnybai karantino metu patikėta užduotis – išmokėti nuo pandemijos nukentėjusioms įmonėms subsidijas darbo užmokesčiams. Kitaip jos vadinamos subsidijomis už prastovas.

Šios subsidijos taip pat bus mokamos, kol tęsis karantinas ir 1 mėnesį po jo.

Pasak E. Mončinskienės, jų skyrius kompensacijas už darbuotojų prastovas skaičiuoja ne tik Ukmergės, bet ir sostinės įmonėms – iš viso 695 darbdaviams ir 7 545 darbuotojams. Iš minėtų darbdavių – 393 registruoti Ukmergėje.

Užimtumo tarnyba išmokas  moka ir savarankiškai dirbantiems asmenims, kurių veiklos buvo apribotos dėl ekstremalios situacijos bei karantino ir yra įtrauktos į Vyriausybės patvirtintą apribotų veiklų sąrašą.

Nuo sausio savarankiškai dirbantys asmenys pretenduoti į 260 eurų dydžio išmokas gali, jeigu atitinka Užimtumo įstatyme nustatytas sąlygas.

E.Mončinskienė pasakojo, kad išmokos už vasarį sumokėtos 580 savarankiškai dirbančių asmenų. Netrukus jos bus pradėtos skaičiuoti už kovo mėnesį. Iš viso Ukmergės skyriuje jos bus skirtos apie 600 asmenų.

Vedėja pasakojo, kad jų skyriaus darbuotojai per karantiną jau visus metus, kiek tik tai įmanoma, stengiasi dirbti nuotoliniu būdu. Tačiau darbuotojams į namus perkelti visą biurą tikrai neįmanoma. Tad kabinetuose dirba pakaitomis, laikydamiesi nustatytų reikalavimų.

Statistika skelbia, kad bedarbystės situacija Ukmergėje šį mėnesį truputį pagerėjo.

Bedarbių procentas nuo darbingo amžiaus gyventojų, kovo 1 dienos duomenimis, šalyje buvo 16,1 proc. o Ukmergės rajone – 19,4 proc.

Pats prasčiausias šis rodiklis Ukmergėje buvo praėjusių metų gruodį – siekė 21 proc. Iki karantino nedarbas kai kuriais mėnesiais nesiekdavo 10 proc.

Ukmergės skyriuje šiuo metu registruoti 3 665 bedarbiai, iš jų 1 317 – ilgalaikiai bedarbiai, 615 – jaunimas iki 29-erių metų amžiaus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)