Spausdinti šį puslapį

Namų parduodama daugiau, butų – mažiau

Šiemet Ukmergės rajone  parduoti 138 gyvenamieji namai.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Šiemet Ukmergės rajone parduoti 138 gyvenamieji namai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Lyginant šių ir praėjusių dvejų metų nekilnojamojo turto rinką, matyti, kad Ukmergės rajone šoktelėjo parduodamų namų skaičius, o butų – sumažėjo.

Registrų centro duomenimis, Ukmergės rajono savivaldybėje šių metų liepą užregistruota 17 individualių gyvenamųjų namų pirkimo–pardavimo sandorių. Pernai liepos mėnesį tokių sandorių buvo 28, o 2019 m. liepą – 13.

Registrų centras skelbia, kad iš viso šiemet nuo sausio iki liepos pabaigos Ukmergės rajone parduoti 138 gyvenamieji namai.

Pernai per tokį patį laikotarpį parduota 112, o 2019 m. įvyko 95 pirkimo–pardavimo sandoriai.

Šių metų liepą registruoti 25 butų pardavimai.

Pernai liepą buvo parduoti 26 butai , o 2019 m. – 29.

Šiais metais nuo sausio iki liepos pabaigos fiksuoti 159 butų pardavimo sandoriai, pernai analogišku laikotarpiu – 135, 2019 m. – 190.

Dauguma ukmergiškių apie parduodamą savo nekilnojamąjį turtą skelbia savaitraštyje „Ukmergė“. Tačiau šiuo metu skelbimų apie parduodamus butus itin sumažėjo. Atvirkščiai, pasipylė norinčiųjų juos pirkti skelbimai. Taigi, butų parduodama mažiau ne todėl, kad nėra paklausos, o todėl, kad atsirado jų deficitas.

Nemažai butų perkama ne gyvenimui, o investicijai – nuomai. Nuomojamų butų daugėja. Tiesa, nuomos kaina labai smarkiai išsipūtė. Smarkiai išaugo ir parduodamų butų kainos. Tuo metu namų kainos didėja nesmarkiai.

Lietuvoje per septynis šių metų mėnesius iš viso įregistruota 93,6 tūkst. nekilnojamojo turto pirkimo–pardavimo sandorių. Tai yra net 42 proc. daugiau nei 2020 metų sausį–liepą. Palyginti su analogišku 2019 metų pirmuoju pusmečiu, šių metų rezultatas yra ketvirtadaliu didesnis.

„Oficialiojoje nekilnojamojo turto sandorių statistikoje jokių aktyvumo mažėjimo ženklų kol kas nepastebime. Šie metai sandorių prasme yra ketvirtadaliu aktyvesni nei 2019-ieji, kurie tuomet taip pat buvo laikomi ganėtinai aktyviais metais nekilnojamojo turto rinkoje“, – kalba Registrų centro Duomenų sprendimų ir analizės departamento vadovo pareigas laikinai einantis Paulius Rudzkis.

Jo teigimu, pagal metinio augimo tempus išsiskiria gyvenamųjų namų rinka.

Šiais metais Lietuvoje įregistruota daugiau nei 9,1 tūkst. individualių gyvenamųjų namų pardavimų – 42 proc. daugiau nei 2020 metų sausį–liepą, kai įregistruota daugiau kaip 6,4 tūkst. individualių namų sandorių. Tik per šių metų liepą pasikeitė daugiau nei 1,6 tūkst. gyvenamųjų namų savininkų, arba 20 proc. daugiau nei per 2020 metų liepą.

Šiemet visoje Lietuvoje įregistruota 23 tūkst. butų pardavimų – 35 proc. daugiau nei per septynis 2020 metų mėnesius (2019 m. sausį–liepą – 20,1 tūkst.), o vien tik per šių metų liepą – 3,6 tūkst., arba 21 proc. daugiau nei praėjusių metų liepą.

Šiemet Vilniuje iš viso įregistruota 8,4 tūkst. butų sandorių, arba 34 proc. daugiau nei atitinkamą laikotarpį pernai, Kaune – 27 proc. daugiau, Klaipėdoje – net 64 proc. daugiau nei pernai.

Tirdamas Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos aktyvumą, Registrų centras apibendrina nekilnojamojo turto sandorių duomenis, kuriems priskiriamas pirkimas iš fizinių ar juridinių asmenų, varžytynėse, lizingu ar išsimokėtinai ir kt., nepriskiriami – valstybinės žemės pirkimo sandoriai.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)