Penktadalis gyventojų nesutaupo nė cento

Neseniai atlikti tyrimai rodo, kad daugiau nei penktadalis šalies gyventojų per mėnesį nesutaupo nė cento.

„Finansai yra neatsiejama visuomenės gyvavimo dalis, tad atsakingas jų naudojimas lemia ir bendrą žmogaus savijautą. Pinigus rečiausiai taupo žmonės, neturintys aukštojo išsilavinimo, todėl labai svarbu kalbėti apie finansinį raštingumą, taupymą ir būdus, kaip susitvarkyti tiek su finansine, tiek su psichologine našta“, – teigia „Credit24“ Klientų patirties valdymo vadovė Donata Stoškuvienė.

Pinigų stygius ir dėl jo augantys įsiskolinimai lemia didėjantį žmonių irzlumą, baimę ir nesaugumo pojūtį. Psichologė Ugnė Juodytė teigia, kad ilgainiui šie pojūčiai gali peraugti į rimtas psichologines ligas, dėl kurių kenčia ir aplinkiniai žmonės.

„Tie namų ūkiai, kurių pajamų lygis buvo žemas, patenka į didesnės rizikos grupę. Jai būdingi psichikos sutrikimai – nerimas, chroniškas stresas, depresija, panikos atakos, apatiškumas, žemesnis savęs vertinimas bei piktnaudžiavimas svaigalais.

Kita apklausa, kurios metu buvo išanalizuota daugiau nei 40 tūkst. namų ūkių, atskleidė, jog 25 proc. psichinės sveikatos problemų turinčių žmonių taip pat turėjo asmeninių skolų, be to, 50 proc. žmonių, turinčių problemines skolas, taip pat pranešė bent apie vieną psichinės sveikatos problemos simptomą. Tad ir psichologinė būsena priklauso nuo finansų, ir finansai nuo būsenos“, – teigė psichologė U. Juodytė.

Dalis žmonių bando slėpti finansinio nestabilumo sukeliamus nemalonius jausmus. Tiesa, ilgainiui žmogaus galvoje užgimsta nepasitikėjimo savimi kompleksas, kuris neleidžia judėti pirmyn, ypač tada, kai galvoje nuolat kirba mintys apie slegiantį kreditą.

„Pinigų stygių patiriantys žmonės, lygindami save su aplinka, dažnai labiau nepasitiki savimi. Jie gali turėti įsitikinimus, stereotipus, kurie nepadeda palaikyti aukštesnio savęs vertinimo. Taip pat svarbu paminėti, kad pasitikėjimas savimi kinta. Jei žmogus kažkuriame periode finansinį stabilumą turi – savęs vertinimas stiprėja arba tiesiog būna stabilus. Jei ateina periodas, kai finansinė situacija pablogėja, – žmogus gali savimi nusivilti ir tikėjimas savo galimybėmis krenta“, – pasakoja psichologė.

Ji siūlo keletą patarimų, kaip tvarkytis su stresu, kylančiu dėl prastos finansinės padėties.

„Stresą patiriame visi, tad išvengti jo nepavyks. Priminkite sau, kad finansinėje situacijoje dabar nesiseka, tačiau tikrai yra ne viena sritis, kurioje viskas gerai. Jei esate būsenoje, kai tokių situacijų atrasti nepavyksta – pasikalbėkite su aplinkiniais, specialistais. Dažnai pokalbis su kitu žmogumi padeda pamatyti daug galimybių ir pozityvių dalykų. Mažiau būkite įsivaizdavimuose ir interpretacijose – tikrinkite juos veikdami. O kai ištinka sėkmė – pasidžiaukite tuo.

Svarbu su problemomis nelikti vienam. Dalytis su artimaisiais, specialistais iškilusiais nesklandumais ir ieškoti išeičių. Stresą mažinti padeda aktyvi fizinė veikla, buvimas gamtoje, kvėpavimo pratimai, pozityvių žmonių aplinka, subalansuotas poilsis, miego kiekis ir mityba.

Priminkite sau, kad gyvenimas kinta, situacijos keičiasi, tad ir finansinė situacija keisis, jei ieškosime sprendimų, o ne užsisklęsime tik savyje“, – pataria U. Juodytė.

UŽ inf.


Gali būti aktualios faktoringo paslaugos

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # JANIS 2021-09-03 14:52
Žemės ūkio ir pramonės investicijų paslauga
Siekdama padėti daugeliui įmonių, kurios šiuo krizės laikotarpiu nepatenka, mūsų finansų įstaiga norėjo suteikti paramą visoms įmonėms ar privatiems asmenims, kuriems jos reikia.
Mūsų pasiūlymai galioja nuo 10 000 iki 500 000 eurų.
grąžinama su 3% palūkanų norma per metus.
susisiekite el. paštu dėl išsamesnės informacijos
paštas:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų