Spausdinti šį puslapį

Šildymas Ukmergėje brangs iki 30 procentų

Šildymo sąnaudas kai kurie vartotojai gali sumažinti ir patys.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Šildymo sąnaudas kai kurie vartotojai gali sumažinti ir patys. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergėje šildymo sezono pradžios vieni laukė, kiti, galvodami apie būsimus mokesčius, nesidžiaugė. O mokesčiai už šildymą didės – prognozuojamas pabrangimas gali siekti 30 proc.

Rajono savivaldybės direktoriaus Dariaus Varno įsakymu šildymo sezonas Ukmergėje šiemet pradėtas labai anksti – nuo rugsėjo 22 d.

UAB „Ukmergės šiluma“ direktoriaus Vydo Paknio teigimu, gyventojai turi galimybę kreiptis, norėdami pradėti šildytis anksčiau arba atidėti šildymo tiekimo pradžią vėliau, nei oficiali sezono pradžia.

Tokiu atveju turi būti surinkta daugiau nei 51 proc. daugiabučio namo gyventojų parašų.

Pastaraisiais metais, pasak direktoriaus, tokių prašymų gaunama labai nedaug. Dažniau juos gyventojai teikia norėdami sutaupyti, o ne pradėti šildytis anksčiau. Prieš penkerius ir daugiau metų būdavo sulaukiama maždaug 10 tokių prašymų, pastaruosius metus prašymų sumažėjo iki 4–5. Šiemet gauti 2, bet dar tikimasi sulaukti.

Šildymo sezono pradžia skelbiama, vadovaujantis orų stebėsena.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba prognozuoja, kad centralizuotas šildymas visoje šalyje šiemet gali brangti vidutiniškai iki 30 proc. Pažymima, kad prognozės atliktos atsižvelgiant į brangstančio kuro kainas – pastarosioms kintant, keistųsi ir šilumos kaina.

Kainų augimas numatomas ir Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos duomenimis. Jos esą didės dėl pasibaigusio pigaus baltarusiško biokuro importo, kuris ir lėmė pigesnį šildymą pernai.

Iš didžiųjų miestų labiausiai kaina turėtų augti Vilniuje – net iki 60 proc., nes naudojamos gamtinės dujos. O kur didžiąja dalimi naudojamas biokuras, pavyzdžiui, Kaune, kainos gali augti ne taip ženkliai – iki 20 proc.

Skaičiuojama, kad 60 kv. metrų ploto buto šilumos sąskaita gali augti trečdaliu–ketvirtadaliu, arba apie 15–20 eurų. Tačiau sąskaitos dydis priklauso ir nuo to, ar būstas renovuotas, bei nuo oro temperatūros.

Bendrovės „Ukmergės šiluma“ direktoriaus manymu, Ukmergėje pabrangimas taip pat gali siekti iki 30 proc.

Kainos dedamosios

UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius paaiškino, kad šilumos kainą sudaro dvi dalys: pastovioji ir kintamoji. Pastovioji – tai remonto darbų kaštai, turto nusidėvėjimas, darbo užmokestis, tiekėjų paslaugos. Jų pokyčiai nėra labai ženklūs. Kintamoji dalis, sudaranti 60 proc., bendros kainos, priklauso nuo kuro, elektros ir vandens kainų.

Kuro dedamoji dalis padidėjusi tiek Lietuvoje, tiek ir Ukmergėje. Mūsų savivaldybėje naudojamos dvi kuro rūšys: biokuras sudaro 70 proc. ir gamtinės dujos – 30 proc. V. Paknio duomenimis, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, dujos (žaliava) pabrango penkis kartus, o biokuras – dvigubai. Elektra brango 40 proc. Taigi, trys pagrindinės dalys pabrango. Tai ir lemia šilumos kainos didėjimą.

Pasak direktoriaus, lyginant su praėjusiu mėnesiu, kainos augimas nėra ženklus – 5,34 proc., tačiau, lyginant su praėjusių metų šildymo sezonu, prognozuojama, kad kaina gali kilti 30–35 proc.

V.Paknys atkreipė dėmesį, kad kainos perskaičiuojamos kas mėnesį, todėl yra svyravimas. „Matome prognozes, turime patirties – vertiname viską“, – sakė direktorius, pastebėdamas, kad viskas vyksta periodais. „Kainos tai didėja, tai mažėja, kada jos ims mažėti, prognozuoti negaliu. Šis sezonas bus imlesnis šilumos sąnaudoms.“ Tačiau, jeigu oras nebus labai šaltas, kaip praėjusią žiemą, kada pasitaikė išskirtinis sezonas, tai leistų sutaupyti iki 10 proc. vadinamųjų šilumos kilovatvalandžių, kas iš dalies kompensuotų šilumos pabrangimą.

Nedidelę dalį šilumos įmonė perka iš UAB „Ukmergės katilinė“, kitą dalį gamina pati.

Kompensacijų galimybė

UAB „Ukmergės šiluma“ turi apie 7 tūkst. buitinių vartotojų. Mažiau pajamų gaunantys gyventojai gali kreiptis į savivaldybę dėl dalies išlaidų už šildymą kompensavimo.

Energetikos ministerija yra pateikusi siūlymą išdėstyti mokėjimus už šildymą visus metus. Bendra metinė sąskaita dėl to nesumažėtų, tačiau gyventojų išlaidos pasiskirstytų tolygiau.

Ministerijos teigimu, pasinaudojant įstatyme jau įtvirtinta dvinare kainodara – ji leistų šaltuoju metų laiku sumažinti sąskaitas apie 15 proc. Siūlyme sakoma, kad šilumos tiekėjai turėtų sudaryti sąlygas žmonėms rinktis atsiskaitymo būdus.

V.Paknio teigimu, siūlymas, suteikiantis pasirinkimo galimybę gyventojams, kaip išdėstyti mokesčius, įmonės veiklai didesnės įtakos neturėtų, tai turėtų būti gyventojų sprendimas, kaip jiems patogiau mokėti mokesčius.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)