Sulaukę smarkiai išaugusių sąskaitų už patalpų šildymą, ukmergiškiai ūžia ir dalijasi patirtimi, kiek ir kam sąskaitos išaugo.

O kai kurie renovuotų namų šeimininkai džiaugiasi, kad sąskaitos ne išaugo, o net sumažėjo.

Ukmergiškė Zita pasakojo, kad neseniai žurnale perskaitė straipsnį apie Lietuvoje brangstantį šildymą. Ten yra lentelė, kurioje palyginami visų savivaldybių šilumos tiekėjai ir jų nustatytos kainos už šildymą.

Ukmergė yra nurodyta pačiame gale. Moteris prisimena, kad anksčiau, kai tik mūsų savivaldybė atgavo iš nuomininko šilumos ūkį, Ukmergė buvo tarp pažangiausių savivaldybių. „Kas gi pasidarė, kad vėl atsidūrėme gale, gal šilumos ūkį vėl praradome?“ – retoriškai svarstė ukmergiškė.

Pasakojo, kad tada, kai buvo didysis konfliktas su šilumos ūkio nuomininku, ji stovėjo barikadose, drauge su kitais ukmergiškiais važiavo į Vilnių ginti Ukmergės interesų. Tada šventai tikėjo, kad šilumos kaina Ukmergėje pigs. Bet dabar mato, kad taip nenutiko.

Moteris sako bendrovės „Ukmergės šiluma“ kieme matanti didžiules krūvas biokuro. Mano, kad naudodami biokurą už šildymą turėtume mokėti mažiau.

UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius Vydas Paknys informavo, kad pagrindinė šilumos energijos pabrangimo Lietuvoje, o tuo pačiu ir Ukmergėje priežastis – dėl pasaulinės energetinės krizės drastiškai padidėjusios energetinių išteklių kainos. Lyginant su 2020 m. gruodžio mėn. kainomis, 2021 m. gruodžio mėn. UAB „Ukmergės šiluma“ naudojamų gamtinių dujų kaina padidėjo 7 kartus, biokuro ir elektros kainos padidėjo 2 kartus.

„Dėl šilumos tinklo konfigūracijos ypatumų Ukmergėje dalis miesto (centrinė miesto dalis, Pramonės mikrorajonas, Draugystės–Uosių gatvių kvartalas) yra šildoma tik iš gamtines dujas naudojančių katilinių.

30–35 proc. šilumos energijos „Ukmergės šilumos“ ūkyje pagaminama deginant gamtines dujas, o likusi didesnioji dalis – iš biokuro. Nors Ukmergės šilumos ūkyje gamtinės dujos nėra pagrindinė kuro rūšis ir jos naudojama tik trečdalis, tačiau dujoms pabrangus net 7 kartus, šilumos kaina ženkliai išauga. Tuose miestuose, kur gamtinių dujų šilumos gamybai yra naudojama mažiau, įtaka šilumos kainai yra mažesnė“, – sako V. Paknys.

Jo duomenimis, Ukmergės šilumos kaina ilgus metus buvusi 20–25 vietoje, lyginant su kitais miestais, pastaruoju metu, dėl aukščiau nurodytų aplinkybių, smuktelėjo žemyn.

Tačiau pažymi, kad šilumos kainų pokyčiai tarp atskirų miestų yra labai dinamiški, nes šilumos kainos perskaičiuojamos kas mėnesį. Tad, keičiantis įvairioms aplinkybėms, vienų miestų šilumos kainos staiga didėja, kitų mažėja, todėl teisingiau būtų šilumos kainas lyginti ilguoju laikotarpiu, pvz., imant pusmečio arba metinį šilumos kainų vidurkį.

Teigiama, kad pernai gruodį šilumos kaina Ukmergėje buvo 15,7 proc. didesnė nei lapkričio mėnesį. Lyginant su 2020 m., vidutinė šilumos kaina Ukmergėje padidėjo 26,9 proc.

Direktorius pažymėjo, kad sąskaitų už patalpų šildymą dydžiui didelę įtaką turi pastatų būklė: senos statybos namai sunaudoja penkis ir daugiau kartų šilumos energijos, todėl jiems tenka mokėti gerokai didesnes sumas nei renovuotų namų gyventojams.

Direktoriaus teigimu, patiems susigalvoti kainų neįmanoma – jos nustatomos laikantis Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos patvirtintos šilumos kainų nustatymo metodikos, o įsigyjamo kuro bei elektros kainos susietos su atitinkamų energijos išteklių biržų kainomis.

Energetikos ekspertai prognozuoja, kad kuro kainų mažėjimo rinkose galima tikėtis nebent tik pavasarį. Pasak V. Paknio, atsižvelgiant į tai, kad išlaidos už šildymą dar kurį laiką bus pakankamai didelės, yra numatyta būstų šildymo išlaidų kompensacijų tvarka. Dėl kompensacijų gyventojai turėtų kreiptis į savivaldybę.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų