Stažas – 30 metų, o pensija menka

Į redakciją paskambinusi Siesikų miestelio gyventoja išsakė savo pastebėjimus ir nuoskaudas apie gaunamą menką senatvės pensiją.

70-ies metų moteris pasakojo turinti 30-ies metų darbo stažą, taip pat, kaip ir jos sutuoktinis. Jaunystėje daug metų abu dirbo buvusiame tarybiniame ūkyje, jam sugriuvus – kituose darbuose. Bet pensiją užsidirbo labai kuklią: iki šiol ji gaudavo 260 Eur, o sutuoktinis – 297 Eur. 

Pernai bandė aiškintis, kodėl tokia maža pensija. Prisiskambino telefonu „Sodros“ darbuotojai. „Man ilgai aiškino, bet nieko nesupratau. Padėkojau ir padėjau ragelį“, – painias kalbas įvertino moteris.

Tikėjosi, kad šiemet, kaip kad buvo žadėta, gaus didesnę pensiją. Bet labai nusivylė. Paaiškėjo, kad jos pensija padidėjo 21 Eur, o sutuoktinio – 29 Eur. O juk girdėjo, kad mažas pensijas gaunantieji gaus ir po 50 Eur daugiau.

„Šiuo metu mano pensija siekia 281 Eur, vyro – 326 Eur. Ir tai su 30-ies metų stažu“, – liūdnai kalbėjo pašnekovė.

Jai pikta dėl to, kad pensijos keliamos tiems, kas stažo neturi. Viena gera pažįstama pasakojo sukaupusi 17-os metų stažą, tačiau šiemet nuo sausio jai pensija buvo padidinta 50 eurų. Mūsų pašnekovė paskaičiavo – dabar yra jau didesnė už jos.

„Kaip taip gali būti, kad, jei žmogus dirbo, gauna mažesnę pensiją už tą, kuris nedirbo“, – svarstė moteris.

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus atstovė Malgožata Kozič informavo, kad kiekvieno gavėjo senatvės pensija susideda iš bendrosios dalies, kuri priklauso nuo sukaupto stažo,  ir individualiosios dalies, kuri priklauso nuo to, kiek socialinio draudimo įmokų žmogus sumokėjo per visą gyvenimą.

Abi šios dalys svarbios skaičiuojant pensijos dydį. Iki šiol ir bendroji, ir individualioji pensijos dalys buvo indeksuojamos pagal tą patį indeksavimo koeficientą. Šiemet nuo naujų metų abi dalys indeksuojamos pagal skirtingus indeksavimo koeficientus – individualioji dalis indeksuojama papildomai. Todėl kiekvieno gavėjo pensija skaičiuojama individualiai ir padidėjimas taip pat individualus. Du žmonės, gaunantys tokio pat dydžio pensiją ir sukaupę tiek pat metų stažo, galėjo sulaukti skirtingo pensijų padidėjimo dėl to, kad turi sukaupę skirtingą kiekį apskaitos taškų.

„Be to, siekiant labiau padidinti mažiausias pensijas, šiais metais buvo pakeista bendrosios pensijos dalies apskaičiavimo tvarka. Anksčiau viso dydžio bendrąją pensijos dalį, kuri yra lygi vienos bazinės pensijos dydžiui, gavo tie žmonės, kurie yra įgiję būtinąjį stažą. Turintys minimalų stažą (15-os metų), bet neturintys būtino stažo, gavo proporcingai mažesnę bendrąją pensijos dalį. Nuo šiol tokiems žmonėms mokama viso dydžio bendroji pensijos dalis – 215,09 Eur bei individualioji pensijos dalis, kuri priklauso nuo jų apskaitos vienetų. Tie, kurių stažas yra didesnis, ir toliau gaus didesnę bendrąją pensijos dalį“, – aiškino atstovė.

Dėl pensijos dydžio ar apskaičiavimo principų galima paskambinti telefonu (8 5) 250 0883 arba atvykti į „Sodros“ klientų aptarnavimo skyrių. Vizitui reikia užsiregistruoti iš anksto nurodytu telefonu.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+3 # Xe 2022-02-20 11:16
Socialinis teisingumas Geroves Valstybeje - tie kas nedirbo gauna daugiau uz dirbusius.

Visa gyvenima dirbi,valstybe kaip erke siurbia tavo prakaitu uzdirbtus pinigus,o senatves ar neigalumo atveju ta pati valstybe numeta tiek pat,kaip isvis nedirbusiam...tai yra lygiai tiek,kad galetu tas pensijas atsiimti atgal mokesciu ir pvm pavidalu.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+6 # Aha 2022-02-20 11:55
Moraslas toks: imk atlyginima juodais,venk moketi mokescius,gyvenk sia diena - ir senatveje gausi daugiau uz tuos kurie saziningai mokejo mokescius.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų