Spausdinti šį puslapį

Darbdaviams svarbiausia – patirtis

Brandesnis amžius – ne kliūtis, ieškant galimybių įsidarbinti. Kai kurie darbdaviai dairosi kaip tik vyresnių, turinčių patirtį darbuotojų. Dėl šio tikslo vyresni ukmergiškiai netgi tampa studentais. Specialistų ieškantys darbdaviai retai akcentuoja amžių ir jų pagal tai neskirsto.                                 

 

„Skelbdami laisvas darbo vietas, apie tai nerašo, nes pagal teisės aktus negali diskriminuoti žmogaus dėl amžiaus. Tačiau kai nusiunčiam darbo ieškantį žmogų, gal ne visada tiesiai šviesiai pasako, bet per atrankas pasirenka jaunesnius. O gal jaunesnių pageidauja, jeigu toks – visas kolektyvas“, – svarsto Vilniaus teritorinės darbo biržos Ukmergės skyriaus vedėja Raminta Kaušikienė.

„Tačiau dauguma darbdavių nori valstybės pafinansavimo, o tokių priemonių, susijusių su biržoje ką tik registruotu jaunimu, neturim“, – sako ji.

Tarp darbo biržos programų, vykdomų pagal europinius projektus, – ir skirtosios 55-erių metų bei vyresniems bedarbiams. Jos apima įdarbinimą subsidijuojant, kai darbdaviui iki pusės metų kompensuojama pusė atlyginimo. Taip pat – vyresnio amžiaus bedarbiams skirtas profesinis mokymas, kuris jiems patiems nieko nekainuoja.

„Pastarasis projektas pradėtas vykdyti praeitų metų pabaigoje – norinčiųjų mokytis kol kas dar nėra daug. Tačiau jis įsivažiuoja, per 1,5–2 metus, kol truks, gal atsiras. Nors vienas kitas mokytis eina jau ir dabar“, – pasakojo R. Kaušikienė.

Mokytis profesijos bus siunčiami 103 asmenys. Ją jau turintieji šitaip įgis papildomą kvalifikaciją. Nemažai profesijų tokiems asmenims, anot vedėjos, siūlo Technologijų ir verslo mokykla. Taip pat – neseniai veiklą Ukmergėje pradėjusi vairavimo mokykla, rengianti įvairių kategorijų vairuotojus.

Nemažą tokio profesinio lavinimo dalį sudaro praktinis mokymas. Vadinamųjų studijų trukmė – įvairi: priklauso nuo pasirinktos profesijos. „Mokslus baigusį asmenį įdarbinus, po to darbo birža gali penkis mėnesius finansuoti darbdavį“, – sakė ji.

„Studentams“ kas mėnesį mokama 179 eurų stipendija, jei važinėja mokytis į kitus miestus – padengiamos kelionių, apgyvendinimo išlaidos.

Pagal vyresnių bedarbių įdarbinimo subsidijuojant programą bus priimti 98 asmenys. Dar 22-iems pritaikyta vadinamoji teritorinio judrumo programa. Įsidarbinus daugiau kaip 30 kilometrų nuo savo gyvenamosios vietos, tris mėnesius kompensuojamos kelionės išlaidos.

R. Kaušikienės teigimu, ne per jaunų darbuotojų žvalgosi apie patirtį galvojantys darbdaviai: „Darbo rinkoje šiuo metu trūksta statybininkų – jų nori vyresnių. Bet dauguma statybos darbuotojų dirba su verslo liudijimais, tie, kurie turi patirties, nelabai nori eiti į įmones dėl mažesnio uždarbio.“

Paklausūs ir katilų kūrikai, suvirintojai. „Siuvėjų darbdaviai tikrai neskirsto – jų ir lygintojų trūksta, nes siuvimo įmonių turim daug. Kaip tik ruošiamės rinkti mokyti siuvėjų grupę. Reikia konditerių, padavėjų, virėjų – pastarųjų irgi ruošiama grupė. Dar ieško stalių-staklininkų, specialistų reikia medienos apdirbimo įmonėms. Darbdaviai prašo augalų priežiūros specialistų, kokybės ir įvairių kitokių vadybininkų“, – pasakojo vedėja.

Anot pašnekovės, darbo ieškantys jų klientai turi įvairų išsimokslinimą ir patirtį: „Ir – su aukštuoju išsilavinimu, yra buvę politikų, savivaldybės tarybos narių. Netekę darbo kreipiasi į biržą, nes ir sveikatos draudimas reikalingas, ir – nedarbo draudimo išmoka. Ją dabar moka „Sodra“, bet žmogus turi būti registruotas Darbo biržoje. Maksimali šiuo metu – apie 300 eurų.“

Ukmergės rajone nedarbas šiuo metu siekia 13,5 proc., šalyje – 9,6 proc.

Vaidotė ŠANTARIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)