Spausdinti šį puslapį

Dvidešimtuosius veiklos metus sutinkant

Ant slenksčio – dvidešimtieji gydytojų Vidmanto ir Janinos Pranevičių privataus kabineto veiklos metai. Tai išties netrumpas veiklos etapas. Per tą laiką V. Krėvės gatvėje, medikų gyvenamajame name, įsikūrusios įstaigos duris yra pravėrę tūkstančiai pacientų iš mūsų ir kitų rajonų.

 

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Vidmantas ir Janina Pranevičiai – drauge ne tik gyvenime, bet ir darbe.


 

 

 

Šiandien retas prisipažintų nieko negirdėjęs apie šiuos medikus.

Ligonių nesumažėjo

Aukščiausios kategorijos gydytojas V. Pranevičius diagnozuoja ir gydo ausų, nosies, gerklės ligas, klausos sutrikimus, šalina svetimkūnius iš viršutinių kvėpavimo takų, stabdo kraujavimą iš nosies, gerklės, parenka klausos aparatus.

Medikas pripažįsta – per pastaruosius 20 metų ligonių tikrai nesumažėjo. Priešingai – padaugėjo sergančiųjų įvairiomis ausų infekcijomis, eksudaciniais otitais, alerginėmis ligomis. To priežastys įvairios: žmonės daugiau keliauja, skraido, nardo jūrose, naudoja chemines medžiagas buityje...

Tačiau yra ir kuo džiaugtis – tai milžiniškas progresas medicininės technikos ir aparatūros srityje. Pradėjus endoskopines nosies operacijas, žymiai sumažėjo lėtinių sinusitų. Skaitmeniniai klausos aparatai reikšmingai pagerina klausą.

„Tai įvyko seniai. Turėjau pacientę, kuri sunkiai sirgo, bet negalėjau tiksliai nustatyti – tai ausies ar nosiaryklės liga. Padėjau, kaip tada buvo įmanoma, deja, nebuvo diagnostikos aparatūros, kad būtų galima tiksliai nustatyti negalavimo priežastis, ligą nustačiau pavėluotai“, – pasakoja V. Pranevičius.

Kai tik atsirado galimybė, medikas iš karto įsigijo fibrorinoendoskopą – ploną, lankstų optinį prietaisą. Juo galima apžiūrėti visą nosies ertmę, sinusų, ausies trimito angas ir nosiaryklę.

„Juk koks tai nepaprastas patogumas ligoniui – tyrimo atlikti nebereikia vykti į sostinės ar Kauno klinikas. Turėdamas šį aparatą galiu tiksliau diagnozuoti susirgimus“, – džiaugiasi medikas.

Jo pacientai – nuo mažylių iki garbaus amžiaus senjorų. Dažnai gydosi visa šeima. Būna, kad išaugę buvę mažieji pacientai atsiveža savo vaikus.

Ligas skatina ir stresas

J. Pranevičienė – žinoma rajone akušerė-ginekologė. Sunku būtų suskaičiuoti jos priimtus kūdikėlius... Privačiame kabinete medikė naudoja naujausią diagnostinę aparatūrą. Visada maloni ir pasiruošusi išklausyti kiekvieną pacientę. Susirgusios moterys ją susiranda ir iš kitų rajonų.

Gydytoja pastebi, kad daug besikreipiančių moterų skundžiasi nereguliariais kraujavimais. Tai būdinga tiek jaunoms, tiek vyresnio amžiaus pacientėms. Pastaruoju metu tokių susirgimų pasitaiko gan dažnai. Matyt, tam įtakos turi šiandieninis intensyvus gyvenimo tempas, nuolatiniai stresai, neigiamos emocijos. Turint gerą aparatūrą nesunku išsiaiškinti šių susirgimų priežastį ir paskirti gydymą.

Kasmet daugėja moterų, besikreipiančių dėl įvairių krūtų susirgimų. Dažniausiai tai – skausmai ir apčiuopiami sukietėjimai. Ištyrus ultragarsu pacientėms skiriamas gydymas, tolimesnis stebėjimas ar gydytojo onkologo-mamologo konsultacija. Krūtų onkologinių ligų dažnėjimas paskatino gydytoją įsijungti į projekto NEDELSK veiklą.

J. Pranevičienė džiaugiasi, kad vis dažniau į kabinetą ateina vaikučių besilaukiantys tėveliai, norėdami sužinoti, ar nėštumo eiga normali ir atminimui gauti pirmą naujos gyvybės nuotraukėlę.

Turint šeimos gydytojo siuntimą, apžiūra privačiame kabinete nekainuoja. Visa informacija patalpinta internete www.praneviciukabinetas.lt.

Garsina Ukmergę

Medikų pora nėra vien paskendusi darbuose. Jie – ir aktyvūs visuomenininkai V. Pranevičius – ROTARY klubo narys. Šio klubo narių aktyvi pozicija žinoma miesto gyventojams.

Gražu, kad ir poros vaikai garsina Ukmergę prasmingais darbais. Dukra Vija – taip pat gydytoja. Ji yra tėvelio bendramintė ir dirba Vilniuje, Santariškių klinikose. Neretai pasitaiko: tarptautinėje konferencijoje pranešimą skaito Vija Vainutienė, o tėvelis, sėdėdamas salėje, didžiuojasi savo dukra...

Sūnus Julius – diplomatas. Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė jį puikiai įvertino kaip Pirmininkavimo tarybai departamento vadovą. Šiuo metu kraunasi lagaminus į Jungtines Amerikos Valstijas. Tai ukmergiškio diplomato antras rimtas atstovavimas mūsų valstybei užsienyje – Generalinio konsulo pareigose.

Autorė: Lina SUKACKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)