Spausdinti šį puslapį

Ei­les iš­tirp­dė dar­bas tri­mis pa­mai­no­mis

Šie­met pir­mo­ji va­sa­ra, kai Uk­mer­gės grū­dų san­dė­lis dir­ba tri­mis pa­mai­no­mis. Tai ge­ro­kai pa­leng­vi­no ūki­nin­kų da­lią – ja­vus at­ve­žu­siems vai­ruo­to­jams da­bar ne­be­rei­kia lū­ku­riuo­ti mil­ži­niš­ko­se ei­lė­se.

 

AB „Jo­na­vos grū­dai“ Uk­mer­gės grū­dų san­dė­lių ve­dė­jas Al­fre­das Če­ka­na­vi­čius sa­ko, kad šie­met pri­im­ta 7 tūks­tan­čiai to­nų ja­vų. Per­nai to­kiu pat me­tu grū­dų į san­dė­lius jau bu­vo at­vež­ta 9 tūks­tan­čiai to­nų.

Ge­ro­kai ma­žiau nei pra­ei­tais me­tais ūki­nin­kai pri­kū­lė žie­mi­nių rap­sų. Šios kul­tū­ros pa­sė­liai ne­at­lai­kė žie­mos iš­ban­dy­mų – iš­ša­lo. Nuo gam­tos nu­ken­tė­jo ir ru­giai. Jie pa­žeis­ti var­pų fu­za­rio­zės, la­biau­siai „mėgs­tan­čios“ plis­ti ja­vų lau­kuo­se drėg­nu ir šil­tu oru. Šią va­sa­rą šiai li­gai bu­vo tin­ka­mos są­ly­gos.

Ru­gių šie­met Uk­mer­gės san­dė­liai sau­go­ji­mui ne­pri­ima. Ve­dė­jas sa­ko, kad spren­džiant iš to, kiek ūki­nin­kų apie jų pri­ėmi­mą tei­ra­vo­si, jų bū­tų su­si­da­rę tik ke­li šim­tai to­nų, o to­kiam ma­žam kie­kiui lai­ky­ti są­ly­gų nė­ra.

Mie­žių į san­dė­lius pri­im­ta tūks­tan­tis to­nų, rap­sų, kvie­čių bei kviet­ru­gių – po 2 tūks­tan­čius.

Uk­mer­gės grū­dų san­dė­liai pra­ėju­sią sa­vai­tę pa­skel­bė va­sa­ri­nių rap­sų pri­ėmi­mą – juos ūki­nin­kai pra­de­da kul­ti vė­liau­siai. Šią kul­tū­rą pra­dė­ta pri­im­ti sa­vai­te anks­čiau nei pra­ei­tą va­sa­rą. Į aruo­dus pla­nuo­ja­ma su­ber­ti apie 4 tūks­tan­čius to­nų.

Ūki­nin­kai džiau­gia­si, kad grū­dų su­pir­ki­mo kai­nos, pa­ly­gin­ti su ja­vap­jū­tės pra­džia, šiek tiek pa­di­dė­jo.

Už to­ną IV kla­sės kvie­čių su­pir­kė­jai mo­ka po 480, mie­žių – 490 li­tų, kviet­ru­gių – 405, rap­sų – 1060 li­tų. Nuo pa­ruo­šų lai­ko­tar­pio pra­džios šių kul­tū­rų to­nos su­pir­ki­mo kai­nos pa­di­dė­jo apie 10 li­tų.

Ta­čiau be­ne ge­riau­sia ži­nia ja­vų au­gin­to­jams – iš­ny­ku­sios ei­lės prie grū­dų san­dė­lio.

Net ir mies­to žmo­nės pa­ste­bi, kad šie­met iš­veng­ta di­de­lės ūki­nin­kų ap­gul­ties prie san­dė­lių var­tų. Trans­por­to ei­lė vin­gu­ria­vo tik po­rą die­nų, kuo­met vi­si ūki­nin­kai su­sku­bo pjau­ti žie­mi­nius rap­sus.

„Pas­kui pri­ėmi­mas vy­ko to­ly­giai, be spūs­čių. Šie­met pir­mi me­tai, kuo­met pra­dė­jo­me dirb­ti tri­mis pa­mai­no­mis“, – pa­sa­ko­jo ve­dė­jas.

Tri­jų pa­mai­nų prak­ti­ka pa­rei­ka­la­vo dau­giau dar­buo­to­jų. Jei per­nai pa­ruo­šų me­tu san­dė­liai iš­si­vers­da­vo su 17 dar­buo­to­jų, šie­met čia dir­ba 21. Iš jų – 14 nuo­la­ti­nių ir 7 se­zo­ni­niai.

Pa­sak A. Če­ka­na­vi­čiaus, grū­dų pri­ėmi­mas į Uk­mer­gės san­dė­lius vyks ir rug­sė­jį. Iš­džio­vi­nus ir iš­va­lius ja­vus, da­lis jų iš­ve­ža­ma į ki­tus ele­va­to­rius. Aruo­duo­se at­si­lais­vi­nu­si vie­ta už­pil­do­ma nau­ju der­liu­mi.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)