Spausdinti šį puslapį

Į atliekų aikštelę – tik su dokumentais

Stam­bių­jų at­lie­kų pri­ėmi­mo nau­jo­jo­je aikš­te­lė­je tvar­ka aiš­ki ne vi­siems. Gy­ven­to­jai pa­si­gen­da nu­ro­dy­mų, kaip elg­tis aikš­te­lė­je, o kai ku­riuos pik­ti­na rei­ka­la­vi­mas de­kla­ruo­ti at­lie­kas.

 

 

Gedimino Nemunaičio nuotr.


 

Di­de­lių ga­ba­ri­tų at­lie­kų su­rin­ki­mo aikš­te­lė Ger­se­niš­kių gat­vė­je vei­kia ant­ras mė­nuo. Per tą lai­ką jos pa­slau­go­mis pa­si­nau­do­jo dau­giau kaip šim­tas gy­ven­to­jų. Į kon­tei­ne­rius čia daž­niau­siai ke­liau­ja pa­dan­gos, sta­ty­bi­nės at­lie­kos, bal­dai, stik­las.

At­lie­kų, ku­rias per me­tus ga­li pri­sta­ty­ti vie­nas as­muo, kie­kis ri­bo­tas. „Sta­ty­bi­nių at­lie­kų ga­li­ma at­vež­ti tiek, kiek tel­pa au­to­mo­bi­lio prie­ka­boj – ne dau­giau kaip 250 ki­log­ra­mų per me­tus. Bal­dų – ir­gi tiek. Du­že­nų – 40 ki­log­ra­mų ar­ba pen­kis rė­mus su stik­lais. Per me­tus nuo vie­nos ma­ši­nos pri­ima­mos ke­tu­rios pa­dan­gos. Po nau­jų me­tų tas pats as­muo ga­lės vėl at­vež­ti ke­tu­rias“, – pa­sa­ko­jo aikš­te­lės ope­ra­to­rius Eu­ge­ni­jus Ri­my­dis.

Ap­ri­bo­ji­mai tai­ko­mi ir į aikš­te­lę pa­tek­ti ga­lin­čiam trans­por­tui. „Bū­na – įmo­nės, ser­vi­sai len­da, bet dau­giau kaip 3 to­nas sve­rian­tys au­to­mo­bi­liai ne­įlei­džia­mi“, – sa­ko jis.

Tuo me­tu ne vi­si uk­mer­giš­kiai ži­no, kaip elg­tis, at­va­žia­vus į aikš­te­lę. Kai ku­riems dėl to te­kę at­si­dur­ti ne­ma­lo­nio­je si­tu­a­ci­jo­je. Žmo­nės pa­sa­ko­jo nu­va­žia­vę tie­siai prie kon­tei­ne­rių, to­dėl bu­vo ge­ro­kai „pa­auk­lė­ti“ aikš­te­lės dar­buo­to­jo. Ap­gai­les­tau­ja su­pyk­dę jį, su­si­ner­vi­nę pa­tys ir ste­bi­si, ko­dėl nė­ra ati­tin­ka­mos in­for­ma­ci­jos.  

E. Ri­my­džio tei­gi­mu, at­vyks­tan­tie­ji daž­nai iš tie­sų ne­ži­no tvar­kos. „Įva­žia­vę pro var­tus, tu­ri su­sto­ti prie na­me­lio – tu­riu iš­ei­ti ap­žiū­rėt, ką at­ve­žė“, – aiš­ki­na jis. Svars­to, kad bū­tų ma­žiau nesu­si­pra­ti­mų, jei at­si­ras­tų „Stop“ žen­klas.

Pa­šne­ko­vas pa­sa­ko­jo pir­miau­sia pa­tik­ri­nan­tis, ko­kios me­džia­gos pri­sta­ty­tos: „Čia at­lie­kos ne­rū­šiuo­ja­mos, to­dėl at­vež­tos tu­ri bū­ti jau su­tvar­ky­tos. Ta­da pa­si­ra­šo įmo­nės sau­gu­mo tech­ni­kos žur­na­le, nes va­žiuo­ja aikš­te­lės te­ri­to­ri­jo­je. Po to pil­do­ma at­lie­kų de­kla­ra­ci­ja.“ Pil­dant nu­ro­do­ma ad­re­sas, au­to­mo­bi­lio nu­me­ris, pa­si­ra­šo­ma. Su­si­ruo­šus vež­ti at­lie­kas, rei­kia ne­pa­mirš­ti as­mens do­ku­men­to.

Ta­čiau to­kias pro­ce­dū­ras ki­ti lai­ko gai­ša­ti­mi. „Su­si­krau­na at­lie­kas, at­ve­ža, o kai su­ži­no, kad rei­kės de­kla­ruo­ti, nu­si­kei­kia ir at­gal iš­va­žiuo­ja, – ste­bi­si aikš­te­lės ope­ra­to­rius. – Ar­ba at­va­žiuo­ja su sunk­ve­ži­miu: aiš­ki­ni, kad tik su leng­va ma­ši­na ga­li­ma – pyks­ta, nu­me­rio rei­ka­lau­ja aikš­te­lės vir­ši­nin­kams skam­bin­ti...“  

Šio­je aikš­te­lė­je kol kas ne­pri­ima­mos pa­vo­jin­go­mis va­di­na­mos at­lie­kos – die­nos švie­sos lem­pos su gyv­si­dab­riu, che­mi­nių me­džia­gų tu­rin­tys se­ni te­le­vi­zo­riai, šal­dy­tu­vai, ku­riuo­se yra fre­o­nų. „Tai – ir da­žai, la­kai, aku­mu­lia­to­riai, ace­to­nai, te­pa­lai ir jų fil­trai. Taip pat kol kas ne­pri­imam kom­piu­te­rių“, – sa­kė E. Ri­my­dis.

Stam­bių­jų at­lie­kų su­rin­ki­mo aikš­te­lė Uk­mer­gė­je – ne sa­vi­val­dy­bės, o už­da­ro­sios ak­ci­nės ben­dro­vės „VAATC“, Vil­niaus ap­skri­ties at­lie­kų tvar­ky­mo cen­tro, nuo­sa­vy­bė.

Anot šios įmo­nės ap­lin­ko­sau­gos spe­cia­lis­to Ma­riaus Ba­nai­čio, dar te­be­si­rū­pi­na­ma pa­vo­jin­gų at­lie­kų tvar­ky­mo li­cen­ci­jos ga­vi­mu. Pa­teik­ti do­ku­men­tus ir ga­lu­ti­nai įgy­ven­din­ti vi­sus rei­ka­la­vi­mus, jo tei­gi­mu, kiek truk­dan­tys „biu­rok­ra­ti­niai me­cha­niz­mai“.

Vi­lia­ma­si, kad to­kios pa­slau­gos uk­mer­giš­kiai su­lauks grei­tu lai­ku. Gal­būt – jau ki­tą mė­ne­sį.

Autorė: Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)