Planai pasikeitė: atliekos keliaus į sostinę

Lygiai prieš metus „Ukmergės žiniose“ rašėme apie Sargelių kaime ketinamą statyti atliekų rūšiavimo liniją. Nors būtinybė rūšiuoti šiukšles išliko, planai dėl minėtos linijos kardinaliai pasikeitė. Atliekas rajone tvarkančios UAB „Ekonovus“ Vilniaus regiono padalinio vadovas Elmaras Milinavičius prieš metus pasakojo...

 Gedimino Nemunaičio nuotr. Atliekų laukia ilga kelionė. 


 ...jog vadovaujantis sutartimi su savivaldybe, jų įmonė įsipareigoja įrengti atliekų rūšiavimo liniją. Galutinis terminas, iki kada turi pradėti veikti linija, – kaip tik dabartinis laikas – šių metų balandis.

E. Milinavičius tuomet pasakojo, kad naujoje linijoje ketinama įdarbinti per 10 žmonių, kalbėta, kiek laiko jie bus apmokomi, kiek kainuos aikštelės įrengimas.

Rūšiavimas būtinas siekiant sumažinti į sąvartyną išvežamų atliekų kiekį bei už jas iš savivaldybės biudžeto sumokamą mokestį.

Planai pasikeitė

Tačiau, pasirodo, visi šie planai liko tik ore. O priežastis – pasikeitusi valstybės pozicija.

Praėjus pusmečiui nuo tada, kai vadovas dalinosi planais, atsirado kitas susitarimas ir kitas objektas, kuriame bus rūšiuojamos ukmergiškių atliekos. Tai – milžiniška mišrių buitinių atliekų (MBA) gamykla Vilniuje. Gavus milijonines europines investicijas ji pradėta statyti pernai rudenį, o bus baigta šiemet.

Kadangi investicijos milžiniškos, visos regiono savivaldybės įsipareigojo gamyklai atsidarius į ją vežti atliekas. Taigi, pasak „Ekonovus“ Vilniaus regiono padalinio vadovo E. Milinavičiaus, apie statybą Ukmergėje jau nėra ko kalbėti – tai būtų vėjais išmesti pinigai.

„Mes patys turėsim uždaryti savo rūšiavimo aikštelę Vilniuje, į kurią investavom milijoną eurų. Turėsim ieškoti, kam ją parduoti“, – pasakojo jis.

Apie planus statyti aikštelę sugriovusias permainas patikino ir rajono meras Rolandas Janickas. Jis pasakojo, kad neseniai patvirtinus Valstybinį atliekų tvarkymo planą, šis dokumentas tapo kertiniu, kuriuo savivaldybėms privalu vadovautis.

O jame ir yra pateikiami nurodymai mažinti į sąvartynus patenkančių nerūšiuotų atliekų kiekius bei gabenti atliekas į regionines, tokias, kaip sostinėje statoma, gamyklas.   

Sprendžia problemas

Iki tol, kol atsiras šios permainos, ukmergiškių atliekos bus gabenamos į gamyklą sostinėje – „Ekonovus“ sprendžia įvairias su pirminiu rūšiavimu susijusias kasdienines bėdas.

Viena jų – kapinių atliekos. Žmonės kapinėse rūšiuoti nemėgsta – meta kartu ir žalienas, ir vainikus, ir žvakutes. O tokių atliekų, pasak E. Milinavičiaus, Vilniaus atliekų tvarkymo centras (VAAC) nepriima. Už tai skiria baudas ir liepia atliekas išrūšiuoti.

Įmonei pasitaikė baudą gauti ir už į buitinių atliekų konteinerį kažkieno sugrūstą didelę vazoninę gėlę: išvertus šiukšles, nemažas fikusas visame gražume išsitiesės krūvos viršuje...

UAB „Ekonovus“ Vilniaus regiono padalinio vadovas prisiminė neseniai praėjusią Motinos dieną, kuomet prie kapinių konteineriai buvo perpildyti. Jau įsitikinta – per tradicines šventes konteinerių kapinėse pritrūksta. Žadama į tai atsižvelgti ir jau per Tėvo dieną birželį konteinerių pastatyti daugiau.

Savaitgaliais nedirba

Vardijamos ir kitos problemos – sąvartynas sekmadieniais ir per šventes nedirba, o „Ekonovus“ išeiginių neturi.

„Apie tai kalbėta, tikimės ir šią problemą išspręsti“, – sako E. Milinavičius.

Dalinasi jis ir jau įdiegta naujove – telefono skambučių centru. Paskambinus ant kiekvieno konteinerio nurodytu telefono numeriu, pranešus problemą, skundai registruojami. Skambučių centras aptarnauja Ukmergės, Vilniaus ir Kauno klientus.  

Vadovas priminė ir pagrindinę aktualiją – visų buitinių atliekų rūšiavimą. Antai senos padangos kraunamos prie konteinerių, čia pat – ir nebereikalingi baldai, buitinė technika, o juk tam pastatyta stambiagabaričių atliekų aikštelė Gerseniškių gatvėje.

Žmonės turėtų ten vežti, bet ištempti prie konteinerio – paprasčiau, nesibaiminama net gresiančių baudų, juolab, kad nesigirdėjo, jog ką nubaustų.

Statys videokameras

Vadovas teigia, kad žmonėms teks persiauklėti, ir tikina: aplinkosaugininkai prie kai kurių buitinių atliekų surinkimo aikštelių planuoja statyti filmavimo kameras. Pasirinks didžiausias aikšteles, prie kurių nuolat pūpso padangų ir baldų krūvos, ir išsiaiškins, kas tas krūvas palieka...

UAB „Ekonovus“ buitinių atliekų operatoriaus paslaugas Ukmergėje teikia dvejus metus. Iki sutarties su savivaldybe pabaigos liko treji metai. Naujas konkursas bus skelbiamas 2018 metais.

Gyvenimas gerėja

Praėjusią savaitę Ukmergėje viešėjo Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAAC) direktorius Lukas Andronavičius. Įmonės, kurios dalininkė yra ir mūsų savivaldybė, veiklą jis pristatė rajono taryboje. Direktorius priminė pagrindines įmonės veiklos sritis – regioninio sąvartyno eksploatacija, didžiagabaričių  atlikų aikštelių eksploatacija.

Kadangi iš Ukmergės į sąvartyną gabenamų atliekų kiekiai nemažėja, direktorius darė prielaidą, jog gyvenimas pas mus gerėja...

Akcentuota, jog Kazokiškėse esantis regioninis sąvartynas pildosi neįtikėtinai greitai. Tam reikia užkirsti kelią, o vienintelė išeitis – atliekų rūšiavimas.

Šiuo tikslu VAAC įgyvendina kelis projektus. Vienas jų – kompostavimo dėžių dalinimas. Į jas gyventojai raginami krauti visas biologiškai skaidžias medžiagas. Tiesa, iš pradžių prie dykai dalinamų dėžių puolę žmonės nurimo: Ukmergėje iš 5800 gautų dėžių 2000 dar liko... 

Kitas VAAC įgyvendinamas projektas – jau minėtoji milžiniška Vilniuje statoma Mišrių buitinių atliekų gamykla. Į ją bus investuota 119 mln. eurų. 77 proc. šios sumos finansuojama iš ES fondų. Kita dalis – VACC dalininkių – Vilniaus apskrities savivaldybių lėšos.

Direktorius pabrėžė, kad į MBA gamyklą nuo metų pabaigos keliaus visos ukmergiškių neišrūšiuotos buitinės atliekos. Čia moderniais įrenginiais ir rankomis bus rūšiuojamos, biologiškai skaidžios – džiovinamos ir panaudojamos kurui, antrinės – išrūšiuojamos ir perdirbamos. Į sąvartyną keliaus likęs ketvirtadalis perdirbimui ir kurui netinkamo „turto“.

Vilma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų