Burokų ravėti niekas nenori...

Vieni jaunuoliai vasarą renkasi darbą, kiti – poilsį ir pramogas. Autorės nuotr. Vieni jaunuoliai vasarą renkasi darbą, kiti – poilsį ir pramogas. Autorės nuotr.

Vasarą daugiau galimybių rasti darbo sezoniniams darbininkams, iš kurių nereikalaujama aukštos kvalifikacijos. Jų ieško ūkininkai, kiti darbdaviai. Tačiau ieškant net ir tokių žmonių tenka gerokai paplušėti, mat nerti į fizinius darbus neskubama.

Pasak Vilniaus teritorinės darbo biržos Ukmergės skyriaus vedėjos Editos Mončinskienės, daugiau darbščių rankų reikia statybose, sezoniniuose žemės ūkio, melioracijos darbuose. Tačiau, anot jos, pavyzdžiui, ūkininkams „sunkokai pavyksta rasti darbuotojų“.

Galbūt, mano ji, ir darbo bijoma, be to, netenkina įdarbinimo sąlygos. Mat aukštos kvalifikacijos nereikalaujančioms paslaugoms teikti asmenys gali būti įdarbinti supaprastinta tvarka – naudojant žemės ūkio bei miškininkystės paslaugų kvitus.

„Tuomet žmogui nereikia mokėti mokesčių, bet ir stažas neina, ir būna nedraustas – tik kaip bedarbis. Pašalpas tebegauna, nes dirba ne pagal darbo sutartį. Tiesa, apie stažą dabar dažnas ir negalvoja“, – sako vedėja.

Per vasaros atostogas užsidirbti stengiasi moksleiviai. Tačiau ir jiems nebe tiek daug galimybių. Anksčiau, pasakojo pašnekovė, įgyvendinant viešųjų darbų programą, Ukmergės darbo birža vasarą įdarbindavo ir 60 moksleivių. Tačiau jaunimui tokios galimybės nebėra jau keleri metai.

Darbo jaunuoliams taip pat gali pasiūlyti ūkininkai. „Kvietė kad ir ravėti burokų. Tačiau nelabai tam nusiteikę, nori kitokių darbų...“ – pastebi E. Mončinskienė.

Darbo vasarą pageidaujantys mokiniai, siūlo vedėja, patys turėtų jo ieškotis, eiti pas darbdavius. Nemažai jų vasarą išvyksta padirbėti ir į užsienį. Dažnas – padedamas įdarbinimo paslaugas teikiančių įmonių.

Apžvelgdama situaciją mūsų rajono darbo rinkoje, pasakojo, kad įmonėms nuolat reikia vairuotojų, vadybininkų. Ieškoma pagalbinių miško darbininkų, aplinkos tvarkytojų, apželdintojų.

„Siuvėjų visada labai reikia, šaltkalvių, suvirintojų – tokiems specialistams visada bus darbo. Tačiau ir darbdaviams sunkoka rasti darbuotojų, ir pastariesiems nelengva. Atlyginimai pas mus ne per didžiausi, neatitinkantys darbuotojų reikalavimų“, – teigė darbo biržos vadovė.

Taip pat pasakojo, kad žmonių nuolat ieško didieji prekybos centrai, mat kai kuriuose iš jų kolektyvai labai dažnai keičiasi. Neseniai vienam prekybos centrui reikėjo visos komandos – nuo kasininkų iki pamainos viršininko... Kokios galėtų būti tokios dažnos kaitos priežastys, moteris neapsiima spėlioti. Mano, kad tai susiję su kiekvienos iš įmonių vidaus tvarka.

„Kai kurie prekybos centrai ukmergiškius vežioja dirbti į Vilnių, Kauną. Bet tai nelabai pasiteisina, toks darbas – neilgalaikis, nes žmonėms nepatogu tai, jog daug laiko – ne vieną valandą – tiesiog sugaišta kelyje“, – sako ji.

Pastebi, jog kai kurių specialybių atstovams apskritai sunku rasti darbą. Tarp tokių – baigusieji viešąjį administravimą, galintys dirbti sekretoriaus, kitus darbus.

Ar darbdaviai, ieškodami žmonių, neperlenkia lazdos rinkdamiesi tarp vyrų ir moterų, jaunesnių ar vyresnių asmenų? „Tikrai nediskriminuoja. Tačiau įprasta, kad yra darbų, turinčių savo specifiką. Juk į krovininių automobilių vairuotojų, elektrikų vietas dažniausiai vyrų ieško“, – šypsosi pašnekovė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų