Įgyvendino svajonę – įkūrė psichologijos centrą

Viešoji įstaiga „Plius“, įkurta (iš kairės) Romualdos, Audronės ir Ilonos, duris atvėrė Miškų gatvėje. Autorės nuotr. Viešoji įstaiga „Plius“, įkurta (iš kairės) Romualdos, Audronės ir Ilonos, duris atvėrė Miškų gatvėje. Autorės nuotr.

Su psichologinės sveikatos problemomis susiduria vis daugiau įvairaus amžiaus žmonių. Psichologijos terapijos centrą mūsų mieste įkūrusios trys ukmergiškės pasiryžusios padėti sielos bėdų, skaudžių išgyvenimų kamuojamiems, socialiai pažeidžiamiems asmenims.

Šiai viešajai įstaigai vadovauja psichologė Romualda Civilkienė, studijuojanti kognityvinę elgesio terapiją Lietuvos sveikatos mokslų universitete. Centre taip pat dirba kognityvinės elgesio terapijos psichologė psichoterapeutė Ilona Krasauskienė ir socialinė pedagogė Audronė Jasionienė.

„Visos trys ilgus metus paskyrėme darbui su žmonėmis, visos turime ir valdiško darbo patirties. Jį dirbant, ne visada yra galimybė pritaikyti visas savo žinias, visapusiškai padėti žmogui. Todėl įkūrusios šį centrą norim pradėti dar vieną pagalbos kitiems etapą“, – pasakojo jos.

„Tai – sena Romualdos svajonė. Prieš metus ji ja pasidalijo, ir pradėjome mažais žingsneliais eiti link to. Tuo labiau kad jaučiam didelį tokių paslaugų poreikį: kasdien sutinkam skaudžių išgyvenimų patiriančių vaikų ir suaugusiųjų“, – sakė I. Krasauskienė.

Anot jos, yra labai daug nuolatinį nerimą išgyvenančių žmonių: „Jie linkę įžvelgti tik tariamas blogybes. Sutinkam ir nepaleidžiančių savo praeities, ir dūstančių nuo depresiškos nuotaikos. Stebimi nuolatiniai konkurenciniai santykiai, kurie jautresniems žmonėms sukelia nuolatinį distresą ir kentėjimą dėl savęs nuvertinimo, bejėgiškumo.“

Visuomenėje apstu nesusikalbėjimo, pavydo, apkalbų, per maža atjautos kitiems bei sau. Kita problema, teigia ji, – nesame įpratę priimti ir leisti būti santykyje su sunkumais.

Psichologijos terapijos centre siūloma įvairių mokamų paslaugų. Tarp jų – sąmoningumo ugdymo mokymai.

„Kasdienybėje daug ką darome negalvodami, automatiškai. Nesuvokiame, ką jaučia mūsų kūnas, kaip priima aplinką, kitus žmones. Sąmoningumas, pilnaprotavimas – tai tam tikras požiūris į patirtį arba būdas palaikyti ryšį su pasauliu, dabartinio momento suvokimas ir priėmimas, kad ir koks jis būtų“, – mokymų esmę aiškino centro įkūrėjos.

Sąmoningumo praktika moko atsisakyti vertinimo, tikslingai koncentruoti dėmesį į tam tikrus patyrimo aspektus. Tapti sąmoningam – tai išmokti pastebėti, kur kiekvieną minutę krypsta mūsų dėmesys, suvokti įvairius mus blaškančius dalykus. Tai gali ne tik padėti mažinti įtampą, nerimą, įveikti baimes, depresiją, bet ir slopinti virškinimo sutrikimus, nemigą, nugalėti priklausomybę svaigalams, potraukiui lošti.

Mokymai organizuojami žmonių grupėms: grupinė terapija gali padėti pasiekti greitesnių psichologinės sveikatos pokyčių ir pasiryžimo keisti savo mąstymą, elgesį.

Centro veikla – tai psichologo bei socialinės paslaugos. Čia bus organizuojamos tėvų savipagalbos grupinės veiklos, socialinių įgūdžių grupės. Turima idėjų padėti aktyvumo ir dėmesio (hiperaktyvumo) ypatumų turintiems vaikams.

Norima organizuoti moterų klubus, skirtus socialiai pažeistoms moterims, seniūnijose ir mieste, merginų grupes. Teikiamos ir individualios konsultacijos.

Ar dėl vyraujančių stereotipų vis dar baiminamasi kreiptis į psichologus? „Visuomenė laisvėja, jos požiūris į sveikatos specialistus keičiasi, – tikina centro įkūrėjos. – Kalbama, jog kaip tik trūksta psichologų, psichiatrų. Į juos tikrai kreipiasi daugiau žmonių ir dėl to nesijaučia gėdingai.“

Deja, pastebima ir tai, kad daugėja žmonių, turinčių įsisenėjusių, jau lėtinėmis tapusių sielos žaizdų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+21 # Bitė 2018-02-07 18:35
Rašo, skelbia, kad atsidarė, valio valio, bet susisiekt, tai neįmanoma, info jokios nei kokias paslaugas, nei kokiom kainom teikia, tai kam tada reklamą daryti? Nes kai gauna naudą iš reklamos, tai nieko nedaro.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų