Spausdinti šį puslapį

Labai padidėjo darbo vietų pasiūla

Seniūnijos dairosi laikinų darbininkų pagal užimtumo didinimo programą. Gedimino Nemunaičio nuotr. Seniūnijos dairosi laikinų darbininkų pagal užimtumo didinimo programą. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Prasidėjus vasaros sezonui gerokai padaugėjo laisvų darbo vietų.  Šiuo metu Ukmergėje jų skaičiuojama per du šimtus. Tiek daug darbo pasiūlymų mūsų rajone pastaraisiais metais nėra buvę.

Lietuvos darbo biržos Ukmergės skyriaus vedėja Edita Mončinskienė pasakojo, kad labiausiai darbo rinką suaktyvino įsibėgėjęs statybų sezonas. Ieškoma įvairių statybos darbuotojų – ir kvalifikuotų, ir nekvalifikuotų.

Darbininkų paiešką jau pradėjo ūkininkai. Jie ieško traktorininkų, pagalbinių darbininkų, daržų ravėtojų.

Seniūnijos dairosi laikinų darbininkų pagal užimtumo didinimo programą. Nuolatos darbininkų ieškojo Ukmergės fabrikai – įmonės „Umega“, „Narbutas Furniture Company“ „Stansefabrikken“, „Ukmergės staklės“ ir kitos.

Pastebima, kad moterims darbų pasirinkimas gerokai mažesnis. Iš dažniausiai siūlomų – pardavėjos ir siuvėjos. Iš paprastų, nekvalifikuotų darbų moterims dar siūloma klijuoti etiketes ar atlikti kitus panašius rankų darbus gamyklose. Tiesa, ne Ukmergėje – kelionei iki darbovietės pirmyn ir atgal tektų skirti daugiau nei 3 valandas. Tad nenuostabu, jog toks pasiūlymas mažai ką domina.

Kitose miestuose siūlomi ir fizinės jėgos reikalaujantys vyriški darbai. Vyrai kviečiami darbintis vienoje buitinių atliekų tvarkymo įmonėje sostinėje, kur tektų prie šiukšliavežės pristumti buitinių atliekų konteinerius.

„Vilniuje tikriausiai dar sunkiau susirasti darbuotojų, jei pas mus skelbiasi“, – svarsto darbo biržos vadovė E. Mončinskienė.

Ar junta, kad taip trūkstant darbo jėgos darbdaviai skuba kelti algas? Vedėja sako iš pokalbio su klientais to tikrai nepastebinti. Neretai pasitaiko – siūlo  žmonėms didesnį atlygį, bet bandomąjį laikotarpį esą teks padirbėti už minimumą. Po trijų mėnesių esą algą kels priklausomai nuo rezultatų, bet praėjus tam laikui, atlyginimas taip ir lieka nepadidėjęs. Suprask – nebuvo gero rezultato... Tada žmonės vėl suka į darbo biržą ieškoti geresnio pasiūlymo.

Pastebima, kad pavasarį padaugėjo ir pasiūlymų darbintis užsienyje. Per darbo biržą tokia sutartis garantuotai bus legali, oficiali. Deja, algą teks dalytis su darbą siūlančia ir jus globojančia įdarbinimo agentūra.

Pasak E. Mončinskienės, vis drąsiau ir Ukmergės verslininkai pasiryžę darbo jėgos ieškoti užsienio šalyse. Populiariausia tarp  tokių – Ukraina.

 2016 metais per darbo biržą suteikti 35 leidimai užsieniečiams dirbti Lietuvoje.

Nuo pernai įsigaliojo Lietuvos darbo biržos direktoriaus tvirtinamas profesijų, kurių darbuotojų trūksta mūsų šalyje, sąrašas. Jei pageidaujama tame sąraše esančio darbuotojo, darbo biržos tarpininkavimo jau nebereikia – visi dokumentai rengiami per Migracijos tarnybą.

Šiam pusmečiui patvirtintame sąraše: suvirintojo, siuvėjo, tarptautinio krovinių vežimo vairuotojo, betonuotojo, elektriko, pastatų apšiltintojo, mūrininko, plytelių klojėjo, stogdengio, tinkuotojo ir kelios kitos profesijos.

Vien šiais metais Ukmergės darbo birža sulaukė 21 prašymo atsivežti darbininkų iš užsienio.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)