Spausdinti šį puslapį

Žuvų fermoje užauginti pirmieji šamai

Bendrovės įkūrėjai – E. Dudėnas ir A. Krikštaponis. Gedimino Nemunaičio nuotr. Bendrovės įkūrėjai – E. Dudėnas ir A. Krikštaponis. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergėje įsikūrusi UAB ,,Blastera“ žuvies auginimo fermoje užaugino pirmą partiją afrikinių šamų. Artėjant Kalėdoms, įmonė siūlo jų įsigyti ukmergiškiams.

Bendrovę ,,Blastera“ prieš aštuonerius metus įkūrė ukmergiškiai Egidijus Dudėnas ir Alvydas Krikštaponis.

Viena iš įmonės veiklos sričių yra susijusi su įrangos tiekimu žuvims auginti uždarose patalpose. Tai paskatino verslininkus ir patiems imtis šios, kol kas gana naujos Lietuvoje, veiklos.

Ukmergiškiai pasakojo kelerius metus gilinęsi į žuvų auginimo subtilybes. Dalyvavo daugelyje specializuotų parodų bei seminarų Vokietijoje, Lenkijoje, Latvijoje bei Lietuvoje, rinko informaciją, bendravo su tuo užsiimančiais verslininkais, tapo „Alternatyviosios akvakultūros“ asociacijos nariais.

Gavo finansavimą projektui, kurį remia Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas ir mūsų šalies Vyriausybė.

Populiarėjantis verslas

Ukmergėje, Pramonės gatvėje 11, netoli „Rokiškio sūrio“ Ukmergės pieninės įsteigtose patalpose, buvo pastatytos talpos afrikiniams šamams auginti ir visa tam reikiama įranga.

Gamybiniai įmonės pajėgumai siekia iki 50 tonų žuvies per metus. Kol kas užaugintos pirmosios tonos.

A. Krikštaponis pasakojo, kad uždaro vandens ciklo sistemų žuvininkystė darosi vis svarbesnė, nes kasmet natūraliuose vandenyse pagaunamų žuvų kiekis stipriai mažėja.

Kasmet tokiose sistemose išauginamas žuvų kiekis dar prieš 15 metų susilygino su kiekiu, pagaunamu natūraliuose vandenyse, o dabar jį jau viršija.

Tiesa, Lietuvoje toks auginimo būdas dar tik populiarėja. Taip mūsų šalyje auginami unguriai, eršketai, upėtakiai, šamai ir kitos žuvys.

Veikla automatizuota

Verslininkai sako, kad auginant žuvis uždaroje sistemoje labai svarbūs yra vandens ir aplinkos parametrai. Vandens temperatūra turi būti apie 24, oro temperatūra – 26–27 laipsnius šilumos.

Keliasdešimt tonų žuvų per metus užauginama santykinai nedidelėse patalpose. Valdymas yra visiškai mechanizuotas ir automatizuotas – vandens cirkuliaciją užtikrina siurbliai, vandenį mechaniškai ir biologiškai valo specialūs filtrai. Sistemos papildymui yra naudojamas tik geriamasis vanduo.

Ukmergėje įrengtoje žuvų fermoje šamai auginami 4 kubinių metrų talpose. Žuvis auginama be antibiotikų, augimo hormonų, naudojami tik kokybiški pašarai ir moderni technologinė įranga.

Pasirinko šamus

Uždarose sistemose galima auginti bent kelių rūšių žuvis. Kodėl ukmergiškiai pasirinko būtent afrikinius šamus?

Verslininkai pasakojo, kad iš tiesų svarstė įvairius variantus. Pasirinkti būtent šią žuvį nutarė, nes Europoje jos neįmanoma užauginti atviruose vandenyse, o būtinos tik uždaros sistemos.

Be to, ši žuvis greitai auga – per pusę metų pasiekia beveik kilogramą svorio, yra mažo kaulingumo, neturi žuviai būdingo specifinio kvapo, atspari ligoms.

Pasirinkimą nulėmė ir puikios žuvies skoninės savybės. Specialistų teigimu, šioje žuvyje itin gausu omega-3 riebalų, mažinančių kraujospūdį ir cholesterolio kiekį. Joje ypač daug kalcio, amino rūgščių ir vitaminų. Palyginus su europiniu šamu, ji turi mažiau riebalų.

Šią žuvį galima kepti, virti, rūkyti. Jis yra vertinamas restoranų šefų dėl greito paruošimo, gero skonio.

Ši žuvis lengvai paruošiama: ji neturi žvynų, joje mažai kaulų, lengva išdarinėti, greitai įsigeria prieskoniai, trumpai kepa ar verda. Orkaitėje idealiai iškepa per 40 minučių, tinka įvairūs žuvų receptai, daug erdvės improvizacijoms. Šios rūšies rūkyta žuvis yra viena iš gardžiausių.

Verslininkai pasakojo, kad kol kas įmonė dirba trečdaliu pajėgumo, o šamai parduodami tik vietinei rinkai. Ateityje planuojama plėtra Lietuvoje ir užsienyje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)