Spausdinti šį puslapį

Didžiausios Latvijos investicijos Lietuvoje – Ukmergėje

Balandį Vilniuje Lietuvos ir Latvijos įmonėms įteikti „Nameja Balva“ verslo apdovanojimai, kuriuose UAB „Likmerė“ nugalėjo nominacijoje „Didžiausias Latvijos investuotojas Lietuvoje“.

Jau daugiau nei dešimtmetį Ukmergėje veikiančios įmonės generalinis direktorius Mindaugas Kasmauskis teigia, kad jo vadovaujama „Likmerė“, pernai investavusi 5 mln. eurų į gamybos linijos atnaujinimą, neketina sustoti.

„Likmerė“ – vienos žinomiausių Latvijos įmonių grupių „Latvijas Finieris“ antrinė bendrovė Lietuvoje, kurios gamykla Ukmergėje – pirmoji „Latvijas Finieris“ gamykla už Latvijos ribų, į kurią anuomet investuota rekordinė suma – apie 60 mln. litų.

Pernai 5 mln. eurų buvo investuoti į naują gamybos liniją, leisiančią Ukmergėje gaminti didesnio formato produkciją. „Likmerės“ motininė įmonė „Latvijas Finieris“ – žinomi rinkos dalyviai tiek Europos, tiek ir Azijos rinkose.

Iki šiol Lietuvoje gaminamas tik faneros pusfabrikatis – šlapias beržo lukštas, kuris tolesniam apdirbimui iškeliauja į motininės įmonės gamyklas Rygoje ir Rezeknėje.

  1. Kasmauskio teigimu, „Likmerė“ yra pasiruošusi plėsti gamybą Lietuvoje iki galutinio faneros produkto, o vienas esminių šį žingsnį stabdančių faktorių – apsirūpinimas medienos žaliava ilgalaikėje perspektyvoje.

Ne veltui, anot M. Kasmauskio, įmonė su nerimu stebi ir laukia sudėtingo valstybinių miškų reformų laikotarpio pabaigos. Šioje vietoje pašnekovas pasigenda valstybės palaikymo ir vienodų sąlygų užtikrinimo visiems rinkos dalyviams.

Būdama bene didžiausia beržo rąstų pirkėja šalyje, savo veiklai „Likmerė“ kasmet sunaudoja daugiau nei 120 tūkst. kubinių metrų beržo medienos. Artimiausiems konkurentams pakanka iki 80 tūkst. kubinių metrų medienos. Įmonėje naudojamos modernios technologijos, tausojančios gamtos išteklius.

„Likmerė“ išskirtinė tuo, kad jos gamybos grandinėje įrengtos modernios Vindsoro kompanijos iš Naujosios Zelandijos įgarinimo kameros, kuriose rąstai yra termiškai apdorojami. Tai modernus sprendimas, dėl kurio sunaudojama mažiau vandens, jis negarinamas, į aplinką neišskiriama šiluma.

Vienas geidžiamiausių Ukmergės darbdavių kasmet organizuoja miško sodinimo akcijas. Kaip atskleidė kalbintas įmonės vadovas, viena tokių vyks jau gegužę: „Miško sodinimo šventes, kuriose suburiame savo partnerius ir vietos bendruomenės narius, mūsų įmonė pradėjo organizuoti dar prieš gamyklos atidarymą. Buvome bene pirmieji, kurie pradėjo organizuoti miško atkūrimą kirtavietėse, įsigytose iš miškų savininkų. Laikas, praleistas miške, – vertingas: ne tik padarai gerą darbą, pasodindamas medelių, bet tuo pačiu pabėgi nuo rutinos ir pabendrauji su bendraminčiais.“

www.15min.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)