Spausdinti šį puslapį

Braškes kviečia skinti ir patiems

V. Guzelis braškes augina jau ketvirtį amžiaus. Gedimino Nemunaičio nuotr. V. Guzelis braškes augina jau ketvirtį amžiaus. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Jau antra savaitė ukmergiškio Vlado Guzelio laukuose zuja braškių skynėjai. Ūkininkas sako šiemet kaip niekad anksčiau sulaukiantis daug atvykstančiųjų pasiskinti uogų. Rinkėjus vilioja proga valandą ar kitą pasidarbavus braškių įsigyti už dvigubai mažesnę nei turguje kainą.

Ūkininkas Vladas Guzelis – didžiausias Ukmergėje ir vienas stambiausių šalyje braškių augintojų. Šia kultūra yra apsodintas beveik 10 hektarų plotas Obelių kaime. Tokia veikla vyras užsiima 25-erius metus.

Tačiau pastarieji sausrų lydimi metai nėra palankūs uogininkystei, jei plotai nelaistomi.

Pasakojo pernai savo ūkyje patyręs didelių nuostolių. Juos skaičiavo tūkstančiais eurų, o priežastis buvusi labai aiški – didžiulė sausra ir nepasiteisinęs lašelinis dirvos drėkinimas.

Lašelinę laistymo sistemą vadina tobulesne už purškiamąją, tačiau, kaip įsitikino, pasiteisina ne visur. Jo laukuose – tikrai ne.

Todėl po pernykščio sezono patirtų nuostolių vyras nutarė nenuleisti rankų ir investuoti į naują – purkštukinę kilnojamąją – laistymo įrangą. Tam reikėjo nemenkų investicijų ir net naujos elektros pastotės.

Tiki, kad rizika pasiteisino ir kad investicijos atsipirks. Nuo šalnų plėvele dengtuose bei laistomuose braškynuose šiemet uogos užderėjo puikiai. Tiesa, dabar dar džiaugtis būtų ankstoka – dar yra iš gamtos tykančių grėsmių, tokių kaip, pavyzdžiui, kruša...

Kiek naudinga naši laistymo sistema, ūkininkas sako įsitikinsiąs tik po kelerių metų. Juk drėgmės nuolat reikia ne tik derant uogoms, bet ir tam, kad išvešėtų ir įsikrūmytų kerelis.

V.Guzelis pasakojo šiemet uogų skynimo sezoną pradėjęs birželio 11 dieną, o baigs liepos pabaigoje. Per tokį trumpą laiką reikės suskinti tonas uogų. Sako, kad jei ne pirkėjai, patys atvykstantys už pigesnę kainą jų pasiskinti, niekaip neišsiverstų – darbininkų pritrūktų.

Pačių skintų uogų kilogramas ūkyje kainuoja nuo 1 iki 2 eurų, priklausomai nuo uogų dydžio.

Žinoma, nieks netikrina, kiek braškių beskinant nukeliauja į pilvą. Gal tai – taip pat viena priežasčių, kodėl žmonės mielai naudojasi šia galimybe ir atvyksta net iš kitų rajonų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)