Spausdinti šį puslapį

Verslo liudijimų kainos keisis: pigs tik mažumai

Gedimino Nemunaičio nuotr. Viena iš veiklų, kuriomis gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, – batų valymas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Viena iš veiklų, kuriomis gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, – batų valymas.

Nuo kitų metų keliasdešimčiai įvairių veiklų verslo liudijimo kainos didės, mažai daliai – mažės. Už pelningiausius verslus mokestis metams liks, koks ir buvęs. Naujos verslo liudijimų kainos teikiamos rajono savivaldybės tarybos svarstymui.

Veiklų, kuriomis gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, suskaičiuota daugiau kaip 100.

Klausimą dėl jų pajamų mokesčio dydžio Ukmergėje nuo vasaros nagrinėjo specialiai tam sudaryta darbo grupė.

Jos siūlymu kai kurioms veikloms mokestis didinamas, kai kurioms – sumažintas. Kadangi daliai veiklos rūšių mokesčio dydis nesikeitė nuo „lito laikų“, sumas nutarta suapvalinti.

Didžiausias mokestis – 600 Eur metams – paliktas toms pačioms kaip ir šiemet veiklos rūšims.

Tarp jų – apgyvendinimo paslaugų, kaimo turizmo paslaugų teikimas, gipsinių, cementinių dirbinių gamyba, akmens pjaustymas, formavimas ir apdaila, transporto priemonių remontas, statybos, kondicionavimo sistemų įrengimo darbai.

Simbolinis vieno euro mokestis metams nustatytas veiklos rūšims, tarp kurių gana egzotinės, kurių lig šiol Ukmergėje niekas neteikė, pavyzdžiui, batų valymas, gelbėtojų veikla, knygų, žurnalų ir laikraščių nuoma.

Tarp veiklų, kurias įgyvendinant sumokėtumėt tik eurą per metus, – krosnių, kaminų ir židinių valymas, stiklo išpjovimas, dovanų pakavimas, gyvulių traukiamų transporto priemonių, valčių, laivelių gamyba, turistų gidų veikla, statybinės miško medžiagos auginimas, medalių gamyba, audinių audimas, laiptinių, langų valymas, aplinkos tvarkymas, gatvių valymas.

Tarp nuo kitų metų brangstančių – daugiau kaip kelios dešimtys verslo liudijimų. Tarp jų – elektrinių buities reikmenų bei asmeninių ir namų ūkio reikmenų taisymo, žemės ir miškų ūkio mašinų remonto, gyvenamosios paskirties patalpų nuomos, trenerių ir kitos paslaugos.

Bene daugiausiai – nuo 75 iki 240 Eur metams – brangs vaisių, uogų ir daržovių sulčių gamybos veiklos verslo liudijimo kaina.

Vienos iš daugiau brangstančių – fotografavimo veikla, muzikantų paslaugos. Metams kainuos 360, o kainavo 180 Eur.

Populiariausi Ukmergėje verslo liudijimai už prekybos tik ne maisto produktais veiklą brangs nuo 127 iki 240 Eur metams.

Atpigs verslo liudijimai užsiimantiems kapaviečių priežiūra ir duobkasiams, laikrodžių ir juvelyrinių dirbinių taisytojams, konditerijos kepinių, sausainių kepėjams, juvelyrinių papuošalų gamintojams.

Projektą savivaldybės tarybos svarstymui teikiantis Strateginio planavimo ir biudžeto skyrius informuoja, kad mūsų rajone individualią veiklą, įsigijus verslo liudijimus, pernai vykdė 945 asmenys. Į rajono biudžetą gauta 35,7 tūkst. Eur šio mokesčio pajamų.

Daugiausia veiklą, įsigijus verslo liudijimus, vykdžiusių ukmergiškių pernai užsiėmė prekyba (246), statybos darbais (173), kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir soliariumų veikla (101), kvalifikacijos tobulinimo ir papildomo ugdymo veikla (79).

Tarp išskirtinų vienetinių veiklų būtų verpėjo, įrankių galąstojo, langų valytojo, laikrodžių taisytojo.

Pernai daugiausia pajamų gauta už šiuos verslo liudijimus: prekyba – 5,9 tūkst., specialieji statybos darbai – 5,6 tūkst., statybos baigimo apdailos ir valymo darbai – 5 tūkst., kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir soliariumų veikla – 4,3 tūkst., gyvenamosios paskirties patalpų nuoma – 3,2 tūkst., variklinių transporto priemonių remontas – 2,8 tūkst. Eur.

Rajono savivaldybės Strateginio planavimo ir biudžeto skyriaus vedėja Vida Butkevičienė sako, kad nagrinėdama verslo liudijimų kainas darbo grupė dirbo labai rimtai ir atsakingai. Jos nariai peržiūrėjo visas veiklos rūšis bei atsižvelgė į realią paslaugų ir darbų kainą rinkoje.

Nustatant kainą atsižvelgta ir į ligi šiol galiojusią, ir į kitose savivaldybėse taikomas kainas, ir į tai, kiek ši veikla pelninga, kiek tokia vieta kainuoja įmonei.

Taip pat pažymėjo, kad Ukmergėje už nustatytą kainą įsigijus verslo liudijimą, pavyzdžiui, už batų valymo paslaugą, batus galima valyti nebūtinai Ukmergėje, bet, pavyzdžiui, ir sostinėje.

V.Butkevičienė akcentuoja, kad, nors verslo liudijimų kainos metams kai kam didės, išskaidant mėnesiui, padidėjimas tikrai nedidelis. Tą pačią veiklą vykdant įmonėse, mokesčiai gerokai didesni.

Be to, didelė dalis ukmergiškių pasinaudojo lengvatomis. Iš veiklą įsigijus verslo liudijimus pernai vykdžiusių 945 asmenų net 642 pasinaudojo savivaldybės tarybos suteiktomis lengvatomis.

Jos numatytos pensininkams, moksleiviams, bedarbiams, daugiavaikiams tėvams bei dar kelioms kitoms asmenų grupėms.

Iš į rajono biudžetą pernai gautų 35,7 tūkst. Eur pajamų lengvatų suma sudarė 14,8 tūkst. Eur.

Lengvatomis dažniausiai naudojosi asmenys, gaunantys su darbo santykiais susijusių pajamų (218) ir bedarbiai, įregistruoti darbo biržoje (205). Suteikta lengvatų suma šioms grupėms sudarė 6,7 tūkst. ir 4,9 tūkst. Eur.

Darbo grupės narių siūlymu lengvatos kitais metais padidės neįgaliesiems.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)