Spausdinti šį puslapį

Prašys pratęsti terminą

Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Ukmergės rajono savivaldybės tarybai dar metų pradžioje nurodė keisti 2016 m. patvirtintas savivaldybės Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatas.

Tuomet savivaldybės administracija kreipėsi į Vyriausybės atstovą prašydama šios pataisos įgyvendinimo terminą pratęsti iki 2020 m. sausio 1 d.

Buvo įvardyti konkretūs tokio prašymo motyvai, išvardyti visi parengiamieji darbai, būtini tvarkos pakeitimams parengti.

Vasario mėnesį sutikimas pratęsti reikalavimo vykdymo terminą buvo gautas.

Tačiau dabar, artėjant nustatytam laikui, savivaldybės administracija reikalavimo taip ir neįvykdė.

Praėjusią savaitę vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje rajono meras Rolandas Janickas kreipėsi į tarybą prašydamas pritarti pakartotiniam kreipimuisi į Vyriausybę  dėl termino pratęsimo. Šiam kreipimuisi buvo pritarta.

Priminsime, kad Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje kritinio įvertinimo sulaukė tai, kad mūsų politikų patvirtintoje minėtoje tvarkoje kintamoji vietinės rinkliavos dedamoji siejama su gyventojų skaičiumi, nekilnojamojo turto plotu bei nekilnojamojo turto objektų skaičiumi ar mišrių komunalinių atliekų surinkimo norma gyventojui.

Pažymima, kad tai prieštarauja teisės aktų reikalavimams. Atliekų tvarkymo įstatymu įtvirtinti komunalinių atliekų tvarkymo paslaugų kainodaros principai rinkliavos dydį sieja su faktiškai perduotu tvarkyti atliekų kiekiu.

Nustačius kintamąją rinkliavos dedamąją tik pagal galinčių susidaryti atliekų kiekį, priskiriamą vienam gyventojui, nekilnojamojo turto plotui ar objektui, yra neskatinamas atliekų rūšiavimas. Be to, pagal minėtus kriterijus apskaičiuotų galimai susidarančių atliekų kiekiai gali reikšmingai neatitikti faktiškų.

Vyriausybės atstovė atkreipė dėmesį ir į tai, kad dabar nustatyta, jog šios rinkliavos lengvatos nustatomos savivaldybės tarybos sprendimu, o tai neatitinka Rinkliavų įstatymo. Jame nurodoma, kad lengvatas reikia nustatyti pačiuose nuostatuose.

Iš formuluotės esą nėra aišku, ar tarybos sprendimas dėl lengvatos nustatymo būtų priimamas kiekvienu individualiu atveju, ar tokiame sprendime vis tik bus nustatyta tvarka, pagal kurią asmenys turėtų teisę vienodomis sąlygomis gauti rinkliavos lengvatą.

Siūloma aiškiai nustatyti vietinės rinkliavos lengvatas arba nurodyti, kad jos netaikomos.

Atsižvelgiant į minėtas pastabas, Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatų pakeitimus ketinta svarstyti šių metų pabaigoje, tačiau trūkstant duomenų to padaryti ir toliau neįmanoma.

Kas gi trukdo tai padaryti?

Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus paaiškino, kad pagrindinė priežastis, kodėl neįgyvendintas vyriausybės reikalavimas, – nespėta sutikslinti konteinerių registro. Tą darbą jų skyrius atlieka kartu su UAB „VSA Vilnius“. Ukmergės rajone iš viso yra apie 9 000 konteinerių, o vietinės rinkliavos mokėtojų – daugiau kaip 27 000.

Registre reikia naujai sutikslinti konteinerių adresus ir suvesti duomenis į konteinerių registrą bei konteinerius priskirti mokėtojams.

„Tai yra ilgas ir kruopštus darbas, kadangi reikia važiuoti į konteinerių stovėjimo vietas, sutikslinti konteinerių inventorinius numerius, vėliau tuos duomenis suvesti į registrą. Labai tikimės tai padaryti iki 2020 m. rudens pabaigos“, – patikino A. Dutkus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)