Verslo įmonės įsitempusios – nedarbo lygis auga

Daugelis šiandien liūdnai konstatuoja, kad pasaulį ant kelių parklupdys ne naujasis virusas, o pragaištingos ekonominės pasekmės.

Lietuvoje besibaigiant ketvirtai karantino savaitei, veiklų negalinčios vykdyti paslaugų sektoriaus įmonės jau skaičiuoja didžiulius nuostolius. Kiekvieno bėda savotiška – vieni nevykdo paslaugų, bet pasiryžę išlaikyti darbuotojus, kitiems po kaklu – patalpų nuomos mokestis, treti, pavyzdžiui gėlininkai, privalo išmesti negalimą parduoti produkciją. 

Gamybos, statybos įmonės dirba. Tačiau apsukos lėtėja, įmonių vadovų teigimu, tiekėjai  atsikaitymų reikalauja avansu.

Siekiant mažinti epideminius padarinius ekonomikai, Vyriausybė priėmė sprendimą steigti Pagalbos verslui fondą. Skelbiama, kad jis padės užtikrinti vidutinių ir didelių įmonių likvidumą, galimybes gauti finansavimą ir leis verslui greičiau atsigauti po krizinės situacijos.

Fondo lėšomis būtų teikiamos paskolos įmonėms šalia jau veikiančių kitų finansavimo priemonių.

Fondas bus finansuojamas valstybės lėšomis – pradiniame etape tam planuojama skirti 100 mln. eurų. Skelbiama, kad fondas papildomai bus finansuojamas išleidžiant Vyriausybės vertybinius popierius ir perskolinant reikiamą dalį fondo veiklai.

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų Ukmergės filialo direktorius Regimantas Baravykas sako, kad vyriausybės pažadus ir galimą paramą mūsų rajono verslininkai vertina labai atsargiai. Įforminę darbuotojams prastovas, ne visi tikisi paramos.

R.Baravyko žiniomis, su sunkumais susidūrusios įmonės darbuotojų atleisti neskuba ir pirmiausiai stengiasi išnaudoti kasmetinių atostogų rezervus.

Pasak R. Baravyko, trečiąją karantino savaitę visos gamybos bei statybos sektorių įmonės Ukmergėje tęsė darbus.

Su verslininkais dabar jau tik internetu ir telefonu bendraujantis Rūmų vadovas konstatuoja, kad veikla vykdoma iš inercijos, o ateitis – miglota.

Be to, kiekvienas supranta – jei į jų įmonę įsisuks virusas – veikla bus stabdoma.

Užimtumo tarnybos Ukmergės skyriaus vedėja Edita Mončinskienė informavo, kad balandžio 1 d. duomenimis rajone per mėnesį buvo įregistruota 380 darbo ieškančių asmenų, o kovo 1 d. – 312.

Balandžio 1-osios duomenimis per mėnesį įregistruoti  354 bedarbiai, kovo 1-osios – 303.

Darbo ieškančių asmenų kovo pabaigoje buvo 2 773, vasario pabaigoje – 2 614.

Balandžio 1-osios duomenimis Užimtumo tarnybos Ukmergės skyriuje registruotos 256 naujos laisvos neterminuotos darbo vietos ir 50 terminuotų, prieš mėnesį buvo 292 naujos laisvos neterminuotos darbo ir 11 terminuotų.

Šių metų pradžioje bedarbių skaičius nuo darbingo amžiaus gyventojų Ukmergės rajone buvo 11,1 proc., prieš mėnesį – 11,9 proc., o šiuo metu – 12,9 proc.

Metų pradžioje Ukmergės rajone buvo registruotos 664 uždarosios akcinės bendrovės, 2 akcinės bendrovės, 105 mažosios bendrijos, 86 individualios įmonės, 1 927 ukmergiškiai dirbo pagal veiklos pažymėjimus, 1 076 – išsiėmę verslo liudijimus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų