Daugiau kaip prieš metus Ukmergėje duris atvėrė AB „Rokiškio sūrio“ Ukmergės pieninės „Sūrio stotelė“.

Ji atkreipia į save dėmesį išskirtiniu pastato dizainu: iš tolo akį traukia įspūdingi sūrio motyvai. Bet svarbiausias čia – Ukmergės pieninės darbuotojų rūpestis, gaminant nepaprastai skanius varškės sūrius, glaistytus sūrelius ir kitus pieno produktus. Visada rūpestingai pasitinkamas kiekvienas klientas, su kiekvienu pabendraujama, patariama, ką įsigyti, kuo ypatingas vienas ar kitas produktas.

Ukmergės pieninė yra šalia respublikinės reikšmės kelio, kuriuo kauniečiai važiuoja į savo sodybas  Molėtuose, Zarasuose, Anykščiuose. Dėl susidariusių automobilių spūsčių neretai jie stoviniuoja visai šalia pieninės. Matant tai, įmonės vadovams kilo mintis įrengti parduotuvę, o pakeleivius pakviesti stabtelti „Sūrio stotelėje“.

Čia prekiaujama Ukmergės pieninėje gaminamais pieno produktais. Šiltuoju sezonu lentynos papildomos iš Utenos atvežtu kefyru ir sviestu – populiariausia preke. Parduotuvėje – ne tik platus įvairiausių įmonės gaminių, čia keliaujančių tiesiai iš cechų, asortimentas. Pirkėjams yra galimybė pamatyti, kaip gimsta pieno produktai – kol renkasi prekes ar laukia eilėje, jie gali pasigrožėti sūrių, varškės ir kitų produktų gamybos detalėmis.

Pasididžiavimas – „Baltic Blue“

Ukmergės pieninės darbuotojai turi kuo didžiuotis. Tai – „Baltic Blue“ mėlynojo pelėsio sūris ir „Stracchino“ tipo sūris.

Prieš du dešimtmečius prie AB „Rokiškio sūris“ technologų komandos prisijungė vienas geriausių pasaulyje sūrininkystės ekspertų profesorius Angelo Frosio, prisidėjęs prie naujų sūrių sukūrimo. Sujungus Lietuvos sūrininkystės tradicijas ir tūkstantmetę italų kultūrą, gimė „Rokiškio Baltic Blue“.

Profesoriaus A. Frosio teigimu, sūrio kūrimas ir gamyba yra menas, o pirmasis žmogaus sukurtas meno kūrinys – sūris, kuris yra sudėtingų transformacijos operacijų rezultatas.

„Rokiškio Baltic Blue“ gaminamas iš normalizuoto ir pasterizuoto karvių pieno, sutraukus augalinės kilmės fermentu, pridėjus atrinkto pieno raugo. Dėl specialios technologijos sūrio masėje pradeda augti ypatingas pelėsis, vadinamas Penicillium roqueforti, kuris nulemia sūrio struktūros ir organoleptines savybes. Sūris yra tinkamas vartojimui po 50 dienų ir gali būti brandinamas iki 4 mėnesių.

„Rokiškio Baltic Blue“ yra cilindrinės formos, turi šiurkščią rausvą žievę. Masė viduje balta, minkštos konsistencijos, paženklinta žaliai-mėlynomis gijomis, suteikiančiomis ypatingą kvapą ir pikantišką skonį.

Šis sūris priklauso minkštų riebių stalo sūrių grupei. Prie jo derės sotūs patiekalai, ypač itališka kukurūzų piurė, rizotas ir karšti makaronų patiekalai, puikiai dera ir su žaliomis arba virtomis kriaušėmis, vynuogėmis, medumi ar garstyčiomis.

„Sūrio stotelėje“ galima įsigyti „Stracchino“ tipo sūrį, taip pat sukurtą bendradarbiaujant su įmonės inovatoriumi iš Italijos prof. A. Frosio. Šio sūrio unikalumas yra gyvame jo turinyje. Naudojamos grynos mikroorganizmų kultūros, kurios aktyviai dalyvauja sūrio brandinime, apsaugo paviršių, lemia skonio, konsistencijos bei aromato formavimąsi. Šis sūris puikiai tinka pusryčiams prie arbatos ar kavos, arba gali būti salotų, blynelių ar sumuštinių sudedamoji dalis.

Specializacija – varškės produktai

„Ukmergės pieninė“ specializuojasi varškės produktų gamyboje. Čia įrengtas bene moderniausias Lietuvoje varškės produktų gamybos cechas. Investuota į patalpų rekonstrukciją, gamybos technologijų atnaujinimą, laboratorinę įrangą, darbuotojų mokymus. Per ilgametę įmonės praktiką įgyta patirtis ir kruopštus darbas padeda sukurti skanius ir kokybiškus produktus.

Europos Komisija į Saugomų kilmės vietos nuorodų ir saugomų geografinių nuorodų registrą įtraukė „Lietuvišką“ varškės sūrį ir suteikė produktui saugomą geografinę nuorodą. Tai – įmonės kolektyvo atkaklaus ir kruopštaus darbo rezultatas. Pripažinimas ES lygiu suteikė galimybę šį gaminį ženklinti specialiu ES ženklu ir reprezentuoti Lietuvai tarptautiniu mastu. Tęsiant šimtametes tradicijas, įmonėje gaminami proginiai įvairių dydžių varškės sūriai, kurie papuoš krikštynų, vestuvių ar kitų švenčių stalus.

Atitinka aukščiausius standartus

„Rokiškio sūris“, pradėjęs savo gamybą kaip kooperatinė pieninė dvaro rūsio patalpose, laikui bėgant pakeitė primityvias gamybos priemones į modernią, aukščiausius kokybės standartus atitinkančią įrangą. Šiuo metu gamyba yra specializuota ir vykdoma trijuose padaliniuose.

Ukmergės gamybinis padalinys specializuojasi varškės ir varškės produktų gamyboje. Rokiškyje gaminami fermentiniai sūriai bei gautų išrūgų perdirbimo produktai: skystas išrūgų baltymų koncentratas ir maistinis pieno cukrus. Utenoje gaminami trumpo galiojimo laiko arba vadinamieji švieži pieno produktai vietinei rinkai (pienas, kefyras, grietinė, grietinėlė, jogurtai, desertiniai kremai), sviestas bei sausi pieno produktai: sausas išrūgų baltymų koncentratas ir pieno miltai.

Visos trys gamyklos yra įsidiegusios Rizikos veiksnių analizės ir svarbių valdymo taškų sistemas, užtikrinančias gaminamos produkcijos saugumą.

Tarptautiniai sertifikatai pagal kokybės vadybos ir aplinkosaugos standartus užtikrina nuolatinį šių sistemų tobulinimą, siekiant vykdyti gamybą minimaliai kenksmingomis aplinkai sąlygomis.

„Sūrio stotelėje“ – gausus pieno produktų pasirinkimas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+7 # Adas 2020-10-07 12:47
Atidarė parduotuvę, bet nepagalvojo, kad kainos didesnės negu prekybos centruose, tai ir neapsimoka ten važiuot.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+5 # Stasys 2020-10-07 13:31
Cituojamas Adas:
Atidarė parduotuvę, bet nepagalvojo, kad kainos didesnės negu prekybos centruose, tai ir neapsimoka ten važiuot.

Kainos tikrai mažesnės ir nereik meluoti, o be to produkcija sviežesnė.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+3 # Stasiui 2020-10-08 22:43
nueik i parduotuve ir palygink kainas ar tikrai mazesnes?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų